• DOLAR 32.513
  • EURO 34.561
  • ALTIN 2494.805
  • ...
Sudan'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sudan ordusu, “keskin nişancı ateşi ile öldürülen” insanlardan sonra okullar tatil edilip sokağa çıkma yasağı getirdi.

Kuzey Kordofan valisi ofisi pazartesi gününden itibaren Al-Obeid (El Ubeyd) de dahil olmak üzere dört kasabada 9: 00'dan akşam 6: 00'ya kadar süresiz olarak sınırlandırılacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, protesto eden çocukların 15 ila 17 yaşları arasında olduğunu söyledi. UNICEF Sudan’ın Sudan temsilcisi Abdullah Fadil’in verdiği demeçte, "Hiçbir çocuk okul üniformasına gömülmemelidir." Dedi. 

“UNICEF, şiddete maruz kalan herkesi, her zaman çocukları korumaya ve onları Uluslararası İnsancıl Hukuk ve İnsan Hakları İlkeleri kapsamındaki yükümlülüklerine uygun olarak zarar görmemesi yönünde teşvik ediyor.”

Sudan’da sivil hükümet protestolarına öncülük eden Sudanlı Profesyoneller Birliği, iktidardaki askeri konseyin ölümlerden sorumlu olduğunu söyledi. 

Acil Destek Güçleri RSF'ye komuta eden Hemeti lakaplı askeri konsey genel başkan yardımcısı Muhammed Hamdan Dagolo, Mısır'ın darbe ile gelen Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el Sisi ile görüşmek üzere Pazartesi günü Kahire'yi ziyaret etti.

Halen Afrika Birliğine başkanlık eden Mısır, Sudan’ın Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın yanı sıra askeri konseyini de destekledi.

Ne olmuştu?

Muhalif Sudan Merkezi Doktorlar Komitesinden yapılan yazılı açıklamada, El Ubeyd kentinde düzenlenen protesto eylemi sırasında açılan keskin nişancı ateşi ile 4'ü öğrenci 5 kişinin öldüğü, yaralananlar olduğu belirtildi.

Görgü tanıkları, yüzlerce lise öğrencisinin, araştırma komisyonunun ordu karargahı önünde onlarca eylemcinin hayatını kaybettiği 3 Haziran müdahalesiyle ilgili raporuna itiraz etmek için Ubeyd kentindeki ana caddeleri lastik yakıp barikatlarla trafiğe kapattığını aktardı. Tanıklar, eylem sürerken protestocuların üzerine açılan ateş sonucu ölen ve yaralananlar olduğunu belirtti.

Bölgeye çok sayıda güvenlik gücü sevk edildi. Saldırıyı kimin gerçekleştirdiği henüz bilinmiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir