• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
KOALİSYONDAN KATLİAM İTİRAFI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Bin 321 sivili yanlışlıkla vurmuşlar

KOALİSYONDAN KATLİAM İTİRAFI

İşgalci ABD’nin İslam coğrafyasında işlediği cinayetlerle ilgili son rapor, katilin kendisinden geldi. ABD öncülüğündeki koalisyon, Suriye ve Irak’ta düzenledikleri saldırılarda bin 321 sivili katlettiğini itiraf etti. Ancak raporda çarpıcı olan, bu ölümlerin “istenmeden” olduğu vurgusuydu. Söz konusu Müslüman canı olunca, ABD yüzlerce insanı kıyımdan geçirmeyi göze alabiliyor. Nitekim ABD Başkanı Donald Trump da geçtiğimiz günlerde bu içgüdüyü farklı bir şekilde dile getirmişti. Trump, Afganistan'ın 10 gün içinde dünyadan 'silinebileceğini', ancak 10 milyon insanı öldürmek istemediğini söylemişti.

Suriye ve Irak'ta sözde DEAŞ karşıtı operasyonlar düzenleyen ABD öncülüğündeki koalisyon, yayımladığı son raporda yaptığı yıkımı itiraf etti.

Birleşik Ortak Görev Gücü - Operasyon İçsel Çözüm (JTF-OIR) tarafından yayımlanan aylık bilanço raporunda, koalisyonun Irak ve Suriye’de en az bin 321 sivili katlettiğini açıkladı.

“İSTENMEDEN” ÖLDÜRÜLMÜŞ!

Raporda, ABD öncülüğündeki koalisyonun, bu sivilleri 'istemeden' öldürdüğü belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: "Mevcut bilgilere dayanarak İçsel Çözüm Operasyonu'nun başlangıcından bu yana koalisyonun, eylemleriyle istemeden en az bin 321 sivili öldürdüğü belirleniyor."

ABD öncülüğündeki koalisyon tarafından haziran ayında yapılan açıklamada da; Ağustos 2014'ten bu yana Suriye ve Irak'ta 34 bin 514 hava saldırısı gerçekleştirdiği bildirilmişti.

ABD öncülüğündeki koalisyon, 2014 yılının Ağustos ayından beri Suriye ve Irak’ta DEAŞ bahanesiyle saldırı düzenliyor. Hedef aldıkları bölgelere yoğun hava saldırıları düzenleyen ve saldırılarda çok geniş bölgeleri yok eden koalisyon güçleri, bu süreçte birçok şehri yok etti. ABD’nin PYD’ye hava desteği vererek saldırdığı Rakka’nın son görüntüleri hala hafızalarda. ABD’liler, Rakka’yı, ancak kenti yeryüzünden sildikten sonra ele geçirebilmişti.

BU RAKAMLAR DEVEDE KULAK

Musul ve Rakka saldırıları sonrasında dünya basınında ölen sivil sayısının on binleri bulduğu ve halen enkaz altından çıkarılmamış cesetlerin olduğuna dair bilgiler paylaşıldı. Nitekim o dönemde Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı şöyle bir açıklama yapmıştı: “ 16-23 Mart’taki bombardıman verilerinin ön incelemesi gösteriyor ki Koalisyon, Irak Güvenlik Güçleri’nin talebi üzerine 17 Mart’ta Musul’un batısında sivil ölümlerinin yaşandığı noktayla örtüşen bir bölgeyi vurdu.  Bölgedeki sivillerin canlı kalkan olarak kullanılmak üzere DEAŞ tarafından yerleştirilmiş olabileceği olasılığı da göz önünde bulunduruluyor.”

23 Mart’ta Musul’da ABD uçaklarının bombardımanı sonrası en az 200 sivilin hayatını kaybettiği ortaya çıkmış, Haşdi Şabi ile Irak Türkmen Meclisi de bunu doğrulamıştı.

TRUMP’TAN KAN DONDURAN AÇIKLAMALAR

ABD’nin insan canını ne kadar değersiz gördüğü, geçtiğimiz günlerde Trump tarafından bizzat dillendirilmişti. Beyaz Saray’da Pakistan Başbakanı İmran Han’ı ağırlayan ABD Başkanı Trump, bu görüşmede kan donduran açıklamalarda bulunmuştu. Trump, Afganistan ile savaşmaları durumunda bir hafta içerisinde galip geleceklerini ancak 10 milyon kişiyi de öldürmek istemediğini söylemişti.

Trump, tam olarak şu ifadeleri kullanmıştı: “Eğer Afganistan ile savaşa girmek isteseydik 1 hafta içinde kazanırdık. Ancak 10 milyon kişiyi öldürmek istemiyorum. Eğer savaşa girersek Afganistan'ı yeryüzünden sileriz. Ve bu sadece 10 günümüzü alır.”

ÖLDÜRMEYE DEVAM EDİYOR

Öte yandan Amerika, Afganistan’da zaten sivil katliamlarını pervasızca sürdürüyor.

UNAMA İnsan Hakları Birimi tarafından hazırlanan Afganistan'daki Çatışmalarda Sivillerin Korunması adlı bir rapor hazırlamış ve bu rapor Amerikan yetkililerinin tepkisini çekmişti. UNAMA verilerine göre Afganistan'da 2009 yılından bu yana toplam 30 binden fazla sivil yaşamını yitirdi, 45 bin 347 sivil yaralandı. BM verileri, Afganistan'da sivil kayıpların sayısının 2012 yılı istisna olmak üzere 2009'dan beri sürekli yükselişte olduğunu ortaya koyuyor. Afganistan’dan çekileceğini söyleyen ve bu amaçla Taliban ile müzakerelere oturan Amerika, mevcut şartlarda bile katliamlara devam ediyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir