• DOLAR 32.594
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2498.081
  • ...

Adıyaman'ın barış, huzur ve kardeşliğin şehri olmasının, kentin geri kalma nedeni olamayacağını iğneleyici cümlelerle ifade eden Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Salih Şahan "Etrafımız sularla çevrili susuzluktan öleceğiz." ifadelerini kullandı.

Bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Ege'de hayata geçirdiği sulama projeleri ile yaklaşık 2 milyon 300 bin dönüm araziyi suyla buluşturmuştu.

Haziran ayı ile birlikte Ege Bölgesi'nde üretici için sulama sezonunun açıldığını vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "İzmir'de 37, Manisa'da 36, Uşak'ta ise 40 ayrı projede tarım arazileri suyla buluşturuluyor. 3 ilde yaklaşık 2 milyon 300 bin dönüm araziye bu projelerle can suyu verilirken, bölge çiftçimize dolayısıyla ülke ekonomisine yaklaşık 1,9 milyar lira katkı sağlanacak." diye konuşmuştu.

Şahan Adıyaman'ın sulama imkânlarının var olmasına rağmen sulama suyundan gereği gibi faydalanamamasına sosyal medya hesabından yaptığı serzenişte "Yıllardır huzurun, kardeşliğin başşehri Adıyaman diye övündük. Doğrudur. Biz kardeşlerimizi, komşularımızı, ülkemizi seven bir iliz. Çat Barajı alanı sınırlarımızda ve Adıyaman topraklarını cazibeyle sulayacak ve Adıyaman'a gelene kadar oluşturulacak HES'lerle 10 tane Adıyaman enerjisini karşılayacak barajı Malatyalı kardeşlerimize, Atatürk barajına yüze yakın köyümüzü, bir ilçemizi ve binlerce dönüm arazimizi verdik." dedi.

Şahan, "İzmir'de sulanabilir tarım arazilerinin yüzde 72'sinin modern sulama yapılmasının yanında toplam 918 bin 730 dönüm arazi sulanıyor. İzmirli çiftçilere 2019 yılında projelerin katkısı 706 milyon 142 bin lirayı bulacak. Manisa'daki verimli arazilerin ise yüzde 81'i modern sulamaya kavuşmuş durumda. Manisalı çiftçilere projeler sayesinde 2019'da 1 milyar 62 milyon 586 bin liralık katkı verilecek. Aynı şekilde Uşak'ta DSİ, verimli arazilerin yüzde 75'ini sulamaya açtı ve bu sayede Uşaklı çiftçiler bu yıl yaklaşık 125 milyon 606 bin lira katkı sağlanacağı resmi makamlar tarafından ifade edilirken Adıyaman'ın sulu tarım alanında geri olması sahipsizliğin göstergesi olsa gerek." ifadelerini kullandı.

"Su kime?"

"Su Kime? Komşu illerimize helali hoş olsun." diye serzenişini dile getiren Şahan daha sonra şöyle devam etti:

"Kardeşliğin başşehriyiz ya! Bize bu düşermiş. Kayıp-kaçakta Adıyaman yüzde 8'lerde, yüzde yüz olanlara tarımsal sulamada, yüzde 60'ın üzerinde devletten destek çok güzel. Adıyaman başka… o kardeş şehri, ona yok! Adıyaman çok gelişmiş, çok zenginiz ya… Komşu illerimizin tamamı IPARD'ta Adıyaman yok. Etrafımız sularla çevrili, susuzluktan öleceğiz, barışın şehriyiz ya! Bize gerek yokmuş, etkili ve yetkili kardeşlerimize, rahmetli Sakıp Sabancı diyordu 'Vah vah vah benim ülkeme, vah vah vah güzel Adıyaman'ıma." (Cemil Özdaş-İLKHA)