• DOLAR 32.525
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2437.831
  • ...
GÜVENLİ BÖLGE BİLMECESİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Rusya vuruyor, Amerika oyalıyor GÜVENLİ BÖLGE BİLMECESİ

Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturmak için son dönemde yoğun bir diplomasi yürütüyor. ABD’nin Suriye temsilcisi James Jeffery, sınıra askeri yığınak yapan Türkiye’nin, Suriye’ye girişini “oyalamak” için Ankara’ya geldi. Jeffery’nin Türkiye’de bulunduğu sıralarda, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) General Kenneth McKenzie de Suriye’de alt yapısını PYD’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile görüştü. Bütün yaşananlar, güvenli bölge meselesinin gittikçe bir bilmeceye doğru evirildiğini gösteriyor.

ABD’NİN ÖNERİSİNE ÇAVUŞOĞLU’NUN YORUMU: OYALAMA

Türkiye son dönemlerde Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturma amacıyla sınıra büyük bir askeri yığınak yaptı. Türkiye’nin bu hareketini engellemek isteyen ABD ise Suriye temsilcisi James Jeffery’yi Ankara’ya gönderdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Jeffery ile görüşmesine değinerek, ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile yaptığı telefon görüşmesinde Jeffrey'nin yeni öneriler getireceğini kendisine söylediğini aktardı.

Çavuşoğlu, "ABD'nin getirdiği yeni öneriler bizi tatmin eder düzeyde değil. Bunu açıkça söylememiz lazım. Burada adeta Münbiç gibi bir oyalama sürecine gitmek istedikleri izlenimini edindik." dedi.

Bir oyalamanın olmaması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Bir an önce güvenli bölgeyle ilgili mutabakata varmamız lazım. Bizim sabrımız kalmadı." diye konuştu.

RUSYA’NIN İDLİB SALDIRILARINA TEPKİ: SALDIRILAR DURDURULMALI

Suriye'nin İdlib kentinde rejimin saldırıları ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesi hakkındaki soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, Rus muhatabından saldırıların durdurulmasını istediğini söyledi.

Rejimin saldırılarının doğrudan sivilleri hedeflediğini, burada radikallerin bulunduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirten Çavuşoğlu, doğru olsa bile sivillerin bulunduğu yerlere yapılan saldırıların insani olmadığının altını çizdi. Çavuşoğlu, Lavrov'un Rusya Savunma Bakanı ile görüşeceğini ve mesajları ileteceğini söylediğini aktardı.

Rusya vuruyor, Amerika oyalıyor  GÜVENLİ BÖLGE BİLMECESİ

CENTCOM KOMUTANI SDG İLE GÖRÜŞTÜ

ABD’nin Suriye temsilcisi Jeffery Ankara’da bulunduğu sırada CENTCOM Komutanı McKenzie de SDG ile görüştü. Medyaya yansıyan görüntülerde, McKenzie, SDG Komutanı Şahin Cilo ile bir araya geliyor. Görüntüler, ABD’nin Suriye’de PYD’yi yalnız bırakmayacağı şeklinde yorumlandı.

TÜRKİYE’NİN TALEBİ 30 KİLOMETRE

Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde PYD’den arındırılmış 30 kilometrelik bir güvenli bölge istiyor. Yetkililer bu talebi daha önce defalarca dile getirmişti. Ancak ABD bu talebe karşı çıkıyor. ABD’liler, PYD’nin “güvenli bölge” olacak bölgelerden çekilmesini ve SDG güçlerinin buradaki güvenliği sağlamasını istiyor. Türkiye de SDG ile PYD arasında bir fark olmadığını belirterek, ABD’nin bu talebini reddediyor.

Türkiye’nin son dönemlerde Suriye sınırına askeri yığınak yapması da ABD tarafını endişelendiriyor.

BİR DİĞER “GÜVENLİ BÖLGE” OLAN İDLİB’DE RUSYA KATLİAMLARI

Suriye’nin başka bir “güvenli bölge”si İdlib’de ise savaş çoktan can almaya başladı bile. Rusya ve Baas rejiminin bölgeye havadan ve karadan düzenlediği saldırılarda son aylarda yüzlerce sivil hayatını kaybetti. Suriye İnsan Hakları Ağı’nın son raporuna göre sadece 26 Nisan-12 Temmuz'daki saldırılarda 157'si çocuk, 111'i kadın 606 sivil katledildi.

Rusya ve Baas rejimi son olarak önceki gün İdlib ilinin Ariha ve Marratinnuman ilçeleri, Muhambil beldesi, Der Sünbül ve Temaniye köyleri ile Hama ilinin Morik ilçesi, Sermaniye, Lahaya, Latmin ve Hevice köylerine hava ve kara saldırısında bulundu. Sivil Savunma yetkililerine göre, bu saldırılarda 17 sivil hayatını kaybetti.

Rejim güçleri ve Rusya'nın İdlib'in Serakib ve Marratinnuman ilçelerindeki pazar yerlerine pazartesi günü gerçekleştirdiği hava saldırılarında da 50 sivil katledilmişti.

Garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran; İdlib’deki saldırıların son bulması için defalarca bir araya gelmiş ve bölgeyi "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etmişlerdi. Ancak anlaşmaya rağmen rejim güçleri ve Rusya’nın saldırıları sürüyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir