• DOLAR 32.342
  • EURO 35.107
  • ALTIN 2241.629
  • ...
Aşırı terleme bu hastalıkların belirtisi olabilir!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güneşin olası zararlı etkilerinden korumaya çalışılmasına rağmen vücutta meydana gelen aşırı terlemenin bir hastalık belirtisi olabileceğini belirten Dr. Koray Akay, bu hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Terlemeyi, vücut ısısı yükseldiğinde onu soğutmak için kullanılan normal bir mekanizma olarak tanımlayan Akay, “Vücutta sıcaklığın yükselmesi sinir sistemini tetikler, beyin ve ardından ter bezleri uyarılarak terleme ile sıcaklık kaybı sağlanır. Aşırı terleme veya hiperhidroz ise fizyolojik ihtiyacımızdan daha fazla miktarda ve kişinin hayat standartlarını etkileyecek düzeyde olmasıdır. Eğer bu durum altta yatan herhangi bir hastalığa bağlı ise sekonder, bağlı olmadığı durumlarda primer hiperhidroz denir.” dedi.

Alınan tedbirlere rağmen aşırı terlemenin belirtisi olabileceği hastalıkları açıklayan Akay, şunları söyledi:

“Hipertiroidi: Kandaki tiroid hormonunun artması anlamına gelen hipertiroidi, vücuttaki kimyasal reaksiyonların hızlanmasına neden olduğu için vücut sıcaklığını ve dolayısıyla terlemeyi artırabilir. Aşırı terleme şikayetiyle doktora başvuranlardan ilk istenen tetkiklerden biri tiroid hormonu ölçümüdür.

Enfeksiyon hastalıkları: Genelde akciğerleri hedef alan, bulaşıcı bir enfeksiyon olan tüberküloz (verem) gibi hastalıklar, vücudun zararlı bakterilerle savaşması sırasında ateşin ve terlemenin artması gibi belirtiler gösterir.

Diyabet: Kan şekerinin çok düşük ya da çok yüksek olması vücut dengesini bozarak aşırı terlemeye neden olabilir.

Parkinson Hastalığı: Kasların normalden farklı uyaranlar alması sonucu uzuvlarda görülen titremelerle bilinen Parkinson hastalarında da aşırı terleme görülebilir.

Psikiyatrik sorunlar: Vücut sıcaklığını yükselten aşırı stres ve kaygı bozukluğu, terleme miktarını gözle görülür derecede artırabilir. Genelde bu durum daha çok stres yarattığından, terleme sonsuz bir döngüye girer. Yani kişi terledikçe strese girer ve daha çok terler.

Kanser: Daha düşük bir olasılık olmakla beraber, aşırı terleme durumunda vücudun kanser hücreleriyle savaşıyor olması da mümkündür. Bu durumda kanser ilerledikçe terleme miktarı da artabilir. Vücutta istilacılarla savaşan akyuvarların artmasına neden olan lösemi gibi kanser türlerinde aşırı terlemeye sıkça rastlanır.”

Belirtilen hastalıkların tedavi süreçleri hakkında bilgi aktaran Akay, “Tedaviye başlamadan önce terlemeye yol açan problemin ne olduğu saptanmalıdır. Böylece, eğer altta yatan bir hastalığa bağlı olarak ve/veya ilaçlardan gelişiyorsa, bu hastalık tedavi edilir veya ilaç değişimi önerilebilir. Eğer aşırı terlemenin nedeni bir hastalık değilse, uzmanlar hastaya en uygun tedaviyi uygular. Her koşulda kişi sentetik olmayan, pamuklu kıyafetleri seçmeli, bol su tüketmelidir, ilaç kullanıyorsa doktoruna başvurarak durumu izah etmelidir.” diye belirtti. (Ramazan Zeren – İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir