• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İspanya'dan Spiridon II isimli gemi ile sahte evrak düzenlenmesi suretiyle Türkiye'ye getirilen besilik sığırların, İskenderun Liman'ında Bakanlık birimlerince veteriner kontrollerine tabi tutulduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Söz konusu sevkiyata ilişkin İspanya yetkili otoritesi tarafından düzenlenen 'veteriner sağlık sertifikaları doğrulanması' amacıyla ilgili ülkeye gönderilmiştir. İspanya yetkili otoritesi tarafından söz konusu hayvanların; Lübnan'a gönderilmek üzere İspanya'nın Tarragona Limanı'ndan yüklendiği ve sertifikalandırıldığı, bu hayvanlar için ülkemize yönelik herhangi bir sertifika düzenlenmediği ve kendilerine iletilen sertifikaların sahte olduğu belirtilmiştir. Söz konusu durum hakkında Bakanlığımız ilgili birimleri tarafından ilgili gümrük idaresi bilgilendirilmiş ve Cumhuriyet Savcılıgı'na suç duyurusunda bulunulmuştur." denildi.

"Bu çerçevede Bakanlığımızca karantina işletmesinde söz konusu hayvanlarla ilgili olarak, sağlık taramaları tekrar yaptırılmış, hayvanların diğer hayvanlar ile teması engellenmiş ve karantina tedbirlerinin sıkı bir şekilde uygulanması için ilgili tüm idari tedbirler arttırılmıştır." İfadelerine yer verilen açıklama, şöyle devam etti:

"Yapılan sağlık taramalarında herhangi bir klinik bulguya rastlanılmamış olup halk ve hayvan sağlığına yönelik risk oluşturan bir durum tespit edilmemiştir. Söz konusu hayvanlar halen gümrük gözetimi altında olup, serbest dolaşıma girişi yapılmamıştır." (İLKHA)