• DOLAR 32.437
  • EURO 34.469
  • ALTIN 2486.785
  • ...
Terörist israil'den tünel saldırılarına çelik duvar önlemi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Terörist israil, tünel saldırılarını önlemek için inşaa ettiği beton ayrım duvarları işe yaramayınca, şimdi de Gazze ile sınır boyunca çelikten duvar inşa etmeye başladı. Yeraltında 30 metreye kadar inen duvar, tünelleri tespit edebilme özelliğine sahip. Ayrıca duvarda 40 metre ötedeki herhangi bir hareketi izleyen hassas sensörler bulunuyor.

Terörist israil, Gazze sınırına, güvenlik kurumlarının tünellerden gelecek tehlikelere karşı koymak için istediği güvenlik duvarını 2016 yılında örmeye başladı. Zira 2014 yılında terörist israil'in Gazze'ye saldırısı sırasında silahlı gruplarınişgal rejiminde operasyonlar gerçekleştirdikleri tünellerin etkinliği ortaya çıkmıştı.

Kapsamlı bir çalışmanın ardından, terörist israil Güvenlik Bakanlığı, Gazze ile sınır boyunca çelikten duvar inşa etmeye karar verdi ve hücum tünellerini bulmanın ve imha etmenin etkili bir yolu olarak bu duvarı inşa etmeye başladı.

‘ÇELİK DUVAR'IN HİKAYESİ

Terörist israil, 2016 yılının ortalarında Hamas'ın duvarı geçme teşebbüslerini görebilen yeni teknolojik imkanlarla donatılmış, gözetleme kuleleri bulunan çelikten bir duvar inşa etmeye başladı.

Çelik duvar 60 km'ye kadar uzanırken Netanyahu hükümeti bu duvar için bütçeden 840 milyon dolar ayırdı. Binanın her bir bölümünün yapımı özel şirketlere verildi. Duvarın 2019'un ortalarında tamamlanması öngörülüyordu.

Ancak, Mart 2018'de Gazze ile terörist israil arasındaki sınırda geri dönüş yürüyüşlerinin başlaması inşaat sürecini uzun süre durdurdu, Hamas ile terörist israil arasındaki anlaşmalar Şubat ayında yürürlüğe girdiğinden bu yana, duvar inşaatı sürdürülmeye başlandı. 2020'nin sonunda duvarın tamamen bitirilmiş olacağı tahmin ediliyor.

Terörist israil'in inşa ettiği duvar yerin altından üstüne doğru uzanıyor. Yeraltında 30 metreye kadar inen duvar, tünelleri tespit edebilme özelliğine sahip. Ayrıca duvarda 40 metre ötedeki herhangi bir hareketi izleyen hassas sensörler bulunuyor.

Edinilen bilgilere göre, işgalci israil yeraltı inşaatını tamamlamak üzere ve 65 km'den 45 km'ye ulaşmış durumda. Güvenlik Bakanlığı, saldırı tünellerinin yaygınlığını ve sınırlarını ortaya koyduğundan, yeraltı binalarına büyük önem veriyor. Aslında işgal rejimi, son iki yılda 18 tünelin 16'sını çok karmaşık askeri operasyonlarla imha edildiğini açıkladı.

israilli uzman Ahed Farvana, Netanyahu'nun duvarın yerleşimcileri tünellerden koruyacağı ve silahlı savaşçılarının sızmasını durduracağına dair güvence verdi.  Tabii ki, başbakan bu tasarıyı kabul etti ve bu projeyi seçim kampanyalarında çokça kullandı.

Duvarın üst kısmının yaklaşık 12 kilometresi tamamladı. Alınan bilgiye göre, Tel Aviv kendi bölgesinde duvarın yapımında Gazze bölgelere ayrılıyor;  bir kısmı 15 metreye kadar kum tepeleri şeklinde başka bir alanda 3,5 metrelik kısa devre içeren bir metal tel şeklinde yapılandırılacak. Diğer bölgelerde ise  çelik bir duvar inşa edilecek. Bir başka alanda Gazze'deki keskin nişancıların görüşlerini engelleyecek yoğun ağaç dikimi yapılacak.

Farvana duvarın üst kısmının yapımının birçok amacı olduğunu söyledi. Bunlardan birisinin israil'in terörist askerlerini Gazze'den gelecek tehlikelere karşı korumak, bir başkası ise Gazze sınırlarını belirlemek ayrıca Gazze'ye yapılan kuşatmayı tam anlamıyla sağlamak olduğunu belirtti.

Bu duvar “yeşil alan”ın ötesine geçiyor. Burası da ziraat alanlarını da içeriyor ki bu duvarla birlikte sahiplerinin tarlalarına girmeleri engellenmiş olacak. Farvana bu şekilde  Gazze'den 360 km'lik bir alanın azalacağını belirtiyor.

ABD FİNANSMANI

Farvana'ya göre, israil duvarın finansmanı için ABD'den güvencesi altına almak istiyor. Yaratıcı fikirle yapılmış olan duvar, Gazze'de başarılı olursa, Meksika'daki sınır tünellerinden mustarip olan ABD'de kesinlikle başarılı olacağı ifade ediliyor.

İşgal rejimi medyası çelik duvarın yerin altındaki kısmının tamamlandığını yerin üstündeki bölümlerinde de önemli bir ilerleme kaydedildiğini yazdı bu da israil'in çok sayıdaki tünelden kurtulduğu anlamına geliyor.

FİLİSTİNLİ ÖRGÜTLER NE DİYOR?

Filistinli örgütler 2. İntifada'da tünelleri etkin bir saldırı yöntemi olarak kullanmaya başladılar. Tünel kullanılarak yapılan ilk operasyon 2001 yılında gerçekleştirildi. Hamas, 2001- 2014 yılları arasında tünelleri 13 kez saldırı amaçlı kullandı.

İslami Cihad liderliği Hamas ile birlikte kullandığı bir tünel ağı olduğunu ve israil çatışmalarında bu tünellerin pek çok kez kullanıldığını belirtti.

Terörist israil ordusu, tünelleri yıkmasının ardından Hamas'ın yeni savaş yöntemleri geliştirmesini bekliyor. İslami Cihad hareketinden Musab el-Berim, israil'in inşa ettiği duvarın direnişi engelleyemeyeceğini vurguluyor ve “direniş israil'le çatışmayı sürdürecek imkanlara sahip” diyor.

“Büyük Geriye Dönüş” Yürüyüşleri heyeti üyesi avukat Muntasır Ebu Sultan, “BM kararlarına göre Gazze işgal altında. israil'in bu duvarı inşa etmesi toplu katliam şekillerinden biridir ve uluslararası hukuka göre savaş suçu sayılır” dedi

Bu haberler de ilginizi çekebilir