• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Lübnan’da iç uzlaşıyı korumak için ‘Bilgeler Konseyi’ oluşturuluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bilgeler Konseyi, ulusal mutabakatı korumak için iç savaşı (1975-1990) sona erdiren Taif Anlaşması’nın ve Anayasanın ihlallerini denetleyecek.

Kaynakların, Şarku’l Avsat’a aktardığına göre, istişarelerde önemli ilerlemeler kaydedildi. Kaynaklar ayrıca, görüşmelerin “eski Cumhurbaşkanları, Temsilciler Meclisi Başkanları ve Başbakanlar arasında ve halkla ilişkilerde etkin siyasi isimlerin katılımıyla” gerçekleştiğini ifade ederken, bu sebeple kurulması öngörülen “Bilgeler Konseyi’nin” Lübnan’daki tüm etnik, mezhepsel ve dinsel kesimleri kapsayacağını belirtti.

Söz konusu istişarelerin katılımcıları arasında eski Cumhurbaşkanları Emin Cemayel, Mişel Süleyman, eski Temsilciler Meclisi Başkanı Hüseyin Hüseyni, eski Başbakanlar Necib Mikati, Fuad Sinyora, Temmam Selam, eski Meclis Başkan Yardımcısı Ferid Makari, eski Bakanlar Boutros Harb ve Tarık Mitri de yer aldı.

Kaynaklar, konseyi oluşturma fikrinin, Taif Anlaşması’nı hedef alan sapmaların artmasını engelleme ve yetkileri ayırma temelinde anayasal kurumların yeniden düzenlenmesi gibi uygulamalar çerçevesinde istişarelere katılanlar tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Konseyi kurma istişarelerinde, “büyük bir yol kat edildiğini ve konseyin doğuşunun yakın gelecekte ilan edilmesi için hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu” söyleyen kaynaklar, siyasi durum karşısında bazı fikirlerin ortaya koyulmaya başlandığına, anayasa ihlallerini durdurmak ve Taif Anlaşması’nı yeniden gözden geçirmek için entegre bir eylem planına odaklanıldığına dikkati çekti.

Kaynaklar, ekonominin geleceğine dair korkular çerçevesinde durumu kurtarmak için bir yol haritası görevi gören siyasi bir program geliştirmek üzere temas kurulduğunu belirterek, “Yetkililer, yürütme organlarını tehdit eden ciddi bölünme ışığında zaman zaman finansal, toplumsal ve ekonomik sorunların çözümüne erişilemeyeceği konusunda uyarıda bulunuyor” dedi.

Kaynaklar ayrıca, bakanlar beyanında Başbakan Saad Hariri’ye yapılan açıklamalar doğrultusunda, “Lübnan’ın bölgedeki çatışmalardan ve bölünmelerden uzak tutulması ve iç birliğini güçlendirmenin bir şartı olarak ülkeyi tarafsızlaştırmak için pratik adımlar atılması gerekiyor” dedi.

Zamanın ve fırsatların boşa harcanmasının ülke çıkarına olmadığını belirten kaynaklar, “Bu durum, herkesin dar hesaplarının üzerinde tutulmayı, devlet projesini korumayı ve onarım sürecine girmeyi gerekli kılıyor” ifadelerini kullandı. Kaynaklar ayrıca, Bilgeler Konseyi’nin en yakın zamanda kurulmasını umduklarını belirtti.

Kaynak: Şarkul Avsat

Bu haberler de ilginizi çekebilir