• DOLAR 32.51
  • EURO 34.607
  • ALTIN 2499.109
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman’ın Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Segırka Mahallesi’ndeki çiftçiler, lahana veriminden memnun. Ancak tüm emek ve masraflarına rağmen, hal komisyoncularının 10 kuruşa bile ürünlerini almayınca yaklaşık 40 ton lahananın ellerinde çürüdüğünü belirttiler.  

Kentin sebze ve meyve halinin sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan Segırka çiftçileri, ürettikleri yerli sebzeleri değerinin altında ya da hiç satamadıklarını ifade ediyorlar.

Çiftçiler, yıl boyunca tarlalarına ektikleri yerli kabak, domates, salatalık, biber, patlıcan, lahana, marul ve karnabahar gibi ürünleri yetiştiriyor. Sebzeleri satarak geçimlerini sağlamaya çalışan Segırkalılar, yetkililerden destek bekliyor.

“Geçen sene lahana kilosu 50 kuruşken bu yıl 10 kuruşa bile satamadık”

Segırka çiftçilerinden Eşref Aslan, “Bu yıl lahanalarda ve neredeyse tüm sebzelerde adeta iflas ettim. Lahana ekimine 12 bin lira masraf yaptım. Geçen sen lahana kilosu 50 kuruşken bu yıl 10 kuruşa bile satamadık. Her şeye zam yapılmasına karşın, ürünlerimizi geçen seneki fiyatlara bile satamıyoruz.” dedi.

“Sabahtan akşama kadar 8 adet lahana sattım 8 lira kazandım”

Lahana hasadından sonra ürünlerini hale götürdüklerini ancak satamadıklarını söyleyen Aslan, “Hasattan sonra bin bir umutla hale götürüm,  ancak satamadan geri getirdim. Pazara götürdüm orada belki satarım umuduyla, orada da satamadım. Kilosu 10 kuruşa bile satılmayınca, gübre, mazot gibi birçok masraflar nasıl çıkarılır. Bu parayla hiç bir masraf çıkarılamaz. Sabahtan akşama kadar 8 adet lahana sattım, 8 lira kazandım. 8 lira sadece yakıt paramı bile çıkarmadı.” şeklinde konuştu.

“Devlet bize yardım etmeli”

Çiftçilerden Abdullah Aslan ise şunları kaydetti:

“Lahanalarımız hepsi boynumuzda kaldı. Lahanaların çoğunun hasadını bile yapmadık. 2 römork lahana doludur, kimse almadığından çöpe atacağız. Fide parası ve yaptığımız masrafları çıkarmak için gurbete gidip çalışacağız. Çaresiz ve mağduruz. Devlet bize yardım etmeli. En azından biraz da olsa sıkıntımızı gidermelerini istiyoruz.” (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız