• DOLAR 32.345
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2308.518
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İstanbul Ticaret Odası’nda bir araya gelen mobilya sektörü temsilcileri, nitelikli insan kaynağı teminini dahi etkileyen hafta tatili günü konusunu masaya yatırdı. Üzerinde uzlaşılacak bir günün, Türkiye çapında üretimde ve mağazalarda tatil olması isteniyor. İstanbul Ticaret Odası; üretim, istihdam ve dış ticarette önemli bir hacme sahip olan mobilya sektörünün gündemindeki konuları, sektör temsilcileriyle birlikte masaya yatırdı.  İTO’da düzenlenen toplantıya, İTO Mobilya Meslek Komitesi üyelerinin yanı sıra Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) ile MODOKO ve MASKO yönetim kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda ağırlıklı olarak üretim yeri ihtiyacı, nitelikli insan kaynağı temini, haftalık tatil günü ve KDV oranları konusunda görüşler paylaşıldı.

PAZAR TARTIŞMASI

Sektörde giderek daha sık gündeme gelen ortak haftalık tatil günü konusunda ‘pazar günü çalışılmasın’ önerisi öne çıktı. Bazı sektör temsilcileri, mobilya alışverişinde karar veren erkeklerin pazar günü izin yaptığında mağazaları gezebildiğini, bu durumda tatilin hafta içi bir gün olması gerektiğini savundu. Bunun üzerine zaten nitelikli insan kaynağı bulmakta zorlandıklarını belirten bazı sektör temsilcileri, “Personel alımında her şeyde anlaşıyorsunuz, ancak ‘hafta sonu çalışıyoruz’ dediğinizde istemiyorlar; uygun adayı kaybediyorsunuz. Dolayısıyla pazar günü tatil seçeneğini düşünmekte fayda var” diye konuştu.

TÜRKİYE ÇAPINDA

İTO’nun komite üyeleri, bu konuda uzun soluklu bir girişim başlattıklarını ve sektör temsilcilerinin görüşlerinin zaman içinde ortak bir çözüme ulaşmasını beklediklerini belirtti. Ayrıca haftalık tatilin sadece İstanbul’da değil, Türkiye çapında cadde mağazaları, mobilya sanayi ve satış siteleri açısından eşit ve ortak şekilde uygulanması için de gerekli girişimlerin yapılacağını kaydettiler.

YER BULAMIYORLAR

Mobilya sektörünün İTO’daki toplantısında dile getirilen diğer bir konu da üretim yeri sıkıntısı oldu. İstanbul’da mobilya imalatı yapacak, kümelenecek yer bulamadıklarını belirten sektör temsilcileri, kentsel dönüşümün şimdiye kadarki uygulanma biçiminin de üretimi olumsuz etkilediğini savundu. Fikirtepe örneğini veren sektör temsilcileri, bu bölge yıkılıp yeniden yapılırken, orada bulunan küçük atölyelerin kapandığını, çünkü başka bir yer bulamadıklarını söyledi. Sektör temsilcileri, TOKİ’nin sektör için yer sağlaması taleplerini de dile getirdi.