• DOLAR 32.561
  • EURO 34.945
  • ALTIN 2431.638
  • ...
CAMİLERİMİZİ YIKTIRMAYACAĞIZ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Diyarbakır halkından HDP’li belediyeye büyük tepki

CAMİLERİMİZİ YIKTIRMAYACAĞIZ

Geçtiğimiz günlerde HDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, imar değişikliği yaparak cami için ayrılan alanları park ve yeşil alana çevirmesi Diyarbakır’da büyük yankı uyandırdı. İnşaat halindeki camilerinin yıkılacağını öğrenen halk belediyeyi protesto etmek için camilerin önlerinde toplandı. Diyarbakırlı bir kadının, “Burası peygamberler ve sahabeler diyarıdır, başımız da gitse camimizi yıktırmayacağız” sözleri ise protestoya damgasını vurdu.

diyarbakır cami

BELEDİYE MECLİSİNDEN 4 CAMİYİ YIKMA KARARI

Diyarbakır Merkez Kayapınar İlçesi imar planında "Otopark ve Dini Tesis Alanı" ve "Dini Tesis ve Park" olan alanlar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin imar değişikliği kararı ile yapılan ve kaba inşaatı tamamlanan 4 caminin yıkımı planlanıyor. Daha önceki dönemlerde eksik verilen cami alanları kayyum döneminde iyileştirmeye gitti ve bazı alanlara cami imarı verildi. Geçtiğimiz günlerde toplanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis’i ise imar verilen ve yapımına başlanan camilerin yıkılmasına ve yeşil alana çevrilmesine karar verdi. Bu skandal karara tepki gösteren Diyarbakır Din Hizmetleri Derneği Başkanı Mehmet Sezai Saylık, “Şu anda Büyükşehir Belediyesi, Belediye Meclis Kararı ile kayyum döneminde alınmış kararı iptal ederek camiyi yıkıp yeşillik alana çevirmek istiyor. Halkın parasıyla yapılmış olan bu cami için aldıkları karardan vazgeçsinler, hatalarından dönsünler. Cami yapılmış, ibadet ediliyor, buna saygı gösterilmesi lazım.” dedi.

“CAMİ YIKACAĞINIZA MİLLETE HİZMET EDİN”

Belediyenin camiyi yıkma yerine bu halka hizmet etmesi gerektiğini belirten Saylık, “2018 yılında Kayapınar Belediyesi encümen kararıyla yeşil alandan camiye çevrilerek izin verildi. Buranın temelini kayyum belediyesi attı. Yeni belediye yönetimi ise camiyi yıkıp yeşil alan yapmak istiyor. Siz camiyi yıkmaya karar vereceğinize bu millete hizmet edin.” ifadelerini kullandı.

gülsüm öncü

“BAŞIMIZ DA GİTSE CAMİMİZİ ASLA YIKTIRMAYIZ”

HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, imar planını değiştirmesine tepki gösteren Diyarbakırlılar ise camilere sahip çıkmak için inşaat halindeki camilerin önüne koştu. Alınan kararı "büyük bir gaflet" olarak niteleyen Gülsüm Öncü, "Ancak Ebrehe’nin tohumları olan kişilerin böyle bir karar alabileceğini düşünüyorum. Burası peygamberler ve sahabeler diyarıdır. Zaten yıllarca bu halkı kandırmaya çalıştılar. Dün bile birçoğumuza böyle bir şeyin olmadığına dair mesaj geldi. Hâlbuki her şey ortada, belgeler insanların ellerinde dolanıyor. Meclisin aldıkları kararları bizzat görüyoruz. Bilmeyen halkımız bilsinler ve bunların ne olduğunu öğrensinler. Müslümanlar, evlerine olduğu gibi mabedlerine de sahip çıkmalılar. Eğer geri adım atmazlarsa sesimizi daha da yükselterek burada olacağız. Başımız da gitse camimizi asla yıktırmayız." dedi.

muhammed özer

“BUNLAR BATILI ÜLKELERE ‘BİZİM İSLAM’LA İŞİMİZ YOK’ MESAJ VERİYOR”

Kayapınar ilçesindeki mahallelerde cami sıkıntısı yaşandığını aktaran Muhammed Özer ise "İnşaatı başlanmış olan camileri yıkma gibi bir girişimde bulunulması kanaatimce bu halkın tanınmadığı manasına gelir. Bu beyhude bir çabadır, başaramayacaklarına inanıyorum. Oylarıyla seçilmiş oldukları halka da mesaj vermedikleri kesindir. Belki azınlık bir İslam düşmanı diyebileceğimiz, Batı'ya, Avrupa’ya ‘İslamla alakamız yok, İslam’ın mabetlerini yıkmaya çalışıyoruz, bizi görün ve kabul edin’ gibi mesaj olduğunu düşünüyorum. Müslümanlara yönelik olmadığı, hesaba katılmadığı kesindir. Cami cemaati başta olmak üzere civardaki meskun insanlar camiye sahip çıkması gerekir. Bunu ne pahasına olursa olsun yıktırmamaları gerekir. Bu bir benddir. Bend açılırsa diğerleri ardından gelir. Camiyi yıkacak kepçeye de müsaade edilmemesi gerekir." ifadelerini kullandı.

KUR’AN KURSU ÖĞRENCİLERİ DE CAMİLERİNİN YIKILMASINI İSTEMİYOR

Belediyenin aldığı cami karşıtı kararda adı geçen Yunus Emre Camii'nde açılan Kur'an kursunda eğitim gören öğrenciler de camide namaz kılmayı ve Kur'an okumayı öğrendiklerini belirterek mahalle olarak camiye büyük bir ihtiyaçlarının olduğunu söylediler. Öğrencilerden Zehra Alkan, "Camiyi yıkmaları da çok kötü bir durum. Belediyenin bunu yapmaya hakkı yok. Çevrede yeterince park var. Caminin yıkımını belediye isteyebilir fakat biz çocuklar istemiyoruz." dedi. Azra Atasoy ise "Burada biz eğitim görüyoruz, insanlar namaz kılıyor. Zaten çevrenin hepsi site ve sitelerde parklar var. Kimsenin parka ihtiyacı yok, camiye ihtiyaçları var." diye belirtti.

STK’LARDAN YANLIŞTAN DÖNÜN ÇAĞRISI

Diyarbakır İslami STK'lar, HDP'li Büyükşehir Belediyesi’nin, Kayapınar ilçesinde cami yapımı için belirlenen alanların farklı amaçlarla kullanımı amacıyla imar planını değiştirmesine tepki gösterdi. Diyarbakır İslami STK'lar tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Her ne iş yaparsanız yapın halkın inancına, değerlerine, kutsallarına göre adım atmak zorundasınız. Halka rağmen halkçılık olmaz, olamaz. İnsanların kutsallarını ötekileştirip ideolojik bağnazlıklarla bir şehri yönetemezsiniz. Özellikle yerel yönetimler bu anlamda oldukça hassas olmalıdır. Hanelere su taşımak, ulaşımı kolaylaştırmak, sokakları temizlemek, altyapı ve üst yapı gibi temel hizmetler yapmak nasıl bir mükellefiyet ise halkın inancını yaşamak için ihtiyaç olan bölgelerde cami yapımı için alan oluşturmak, buna göre imar planı hazırlamak da bir mükellefiyettir. Yaklaşık 400 bin nüfuslu Kayapınar ilçesinde hâlâ cami eksikliği varken ve de kentin altyapı ile üst yapıya dair sıkıntıları sürüyorken belediye meclisi hangi amaçla camilerin bulunduğu bölgelerde imar değişikliğine gitmeyi öncelemiştir. Diyarbakır halkının hassasiyetleri ile oynanmamalı, girilen bu yanlış yoldan derhal dönülmelidir. Halka hizmet ile yükümlü olan belediyeler, toplumu provoke edecek faaliyetlerde bulunmamalıdır."

nihat koç

“ÖNCE İMAR PLANI DEĞİŞTİRİLDİ SONRA DA CAMİLER YIKILACAK”

Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Nihat Koç, "Geçen hafta 4 camimiz hakkında belediye tarafından imar planında bir değişikliğe gidildiği haberi geldi. Dün akşam belediyeden böyle bir kararın olmadığına dair bir mesajın geldiğini gördüm. O kararda imar planında dini tesisten park alanına geçiş var. Buna rağmen yıkım kararı yok diyenler adeta bu asil milletin aklıyla alay etmektedirler. Akli dengesi yerinde olanlar bilirler ki bu kararın akabinde bu arazilerde başlatılan inşaatlar kaçak olarak kayda alınacak ve sonra yıkım kararı verilecek." dedi.

VALİLİK KONUYU MAHKEMEYE TAŞIDI

Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediye Meclisinin bu kararının mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulması talebiyle Diyarbakır Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemeye sunulan dilekçede, “Park ve dini tesis alanı olarak düzenlenen alanın imar planı değişikliği ile sadece park alanı haline getirilmesinde şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı gözetilmemiş, siyasi çatışma saikiyle hareket edilmiştir. Zira plan değişikliğine gidilen alanda cami yapımına başlanmış oldu ve bu karar ile kamu yararı değil, aksine kamu zararına sebebiyet verileceği açıktır. Dava konusu ettiğimiz kararın uygulanması halinde inşaatına başlanmış caminin kaldırılacağı, bu durumun kamu hizmetinin aksamasına neden olacağı, boşaltma sırasında oluşan masrafların kamu zararına sebebiyet vereceği, yeni bir yerin tahsisinin gerekeceği dikkate alındığında dava konusu edilen işlemin açıkça mevzuata aykırı olması ve uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların meydana geleceği gözetilerek yürütmeyi durdurma talebimiz kanuni açıdan zorunluluk arz etmektedir" denildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir