• DOLAR 32.544
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2427.109
  • ...
Genç bir yıldızın etrafında tuz molekülleri tespit edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Şili’deki ALMA teleskoplarıyla gözlemler yapan Dr. A. Ginsburg ve arkadaşları tarafından yapılan araştırmacılar, Orion Source I (SrcI) olarak adlandırılan, Dünya’ya 1500 ışık yılı uzaklıktaki yıldızdan yeryüzüne ulaşan ışığı analiz ettiklerinde sodyum klorür (NaCl) ve potasyum klorür (KCl) tuzlarına ait izlere rastlamışlar.

Daha önceleri de yıldızların etrafında tuz molekülleri tespit edilmişti.

Ancak bu bugüne kadar etrafında tuz tespit edilen yıldızların tamamı ölmek üzere olan yaşlı yıldızlardı. Orion SrcI gibi, yeni yıldızların doğmakta olduğu bir bölgenin içinde bulunan, genç bir yıldızın etrafında tuz moleküllerinin tespit edilmesiyse sıradışı olarak nitelendiriliyor.

Doğmakta olan yıldızlar, gaz ve toz diskiyle çevrilidir ve Dünya’ya ulaşan ışığın kaynağının yıldız mı yoksa yıldızı çevreleyen disk mi olduğunu tespit etmek çok zordur. Orion SrcI ile ilgili gözlemlerse tuz moleküllerinin disk içinde hareket ettiğini gösteriyor.

Araştırmacılar, bu durumun diskteki fiziksel koşullar ve diskin uzaydaki hareketi hakkında bilgi edinmek için önemli bir fırsat olduğunu söylüyor.

Kaynak, TÜBİTAK

Bu haberler de ilginizi çekebilir