• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep’in Karkamış ilçesindeki Karkamış Antik Kenti kazı çalışmaları kapsamında oluşturulacak olan Arkeopark’ın bir bölümü düzenlenen törenle açıldı. Törenin ardından Arkeopark, basın mensuplarına tanıtıldı.

Türkiye- Suriye sınır hattındaki Yakın Doğu arkeolojisinin en önemli yerlerinden birisi olarak bilinen ve Hitit, Asur, Helenistik ile Roma dönemlerine ait izler taşıyan Karkamış Antik Kenti Arkeopark'ının açılış töreninde konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, bölgede 8 yıldır verilen emeğin sonucunda, tarihin gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.

Karkamış Antik Kenti Arkeopark’a yönelik kazı çalışmasını birlikte iş yapmanın en güzel örneklerinden biri olarak değerlendiren Gül, Antik Kentin gelecek yıl Arkeopark olarak açılışının gerçekleştirileceğini ifade etti.

Gaziantep’in yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yaptığının bir kez daha tüm dünyaya gösterildiğini dile getiren Vali Gül, emeği geçenlere teşekkür etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Karkamış’ın bu tarihi eserlerini tüm dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi.

Şahin, “Bugün çok heyecanlıyız ve gururluyuz. Tarihin de sınırımızın da sıfır noktasındayız. Bu önemli kritik noktada bir taraftan komutanlarımızla sınır güvenliği için çalışırken, bir taraftan da kendi işimizi yapıyoruz. Uzun yolculuğun sonuna geldik, artık finale yaklaştık ve heyecanımız ondandır.” dedi.

 Bu çalışmayı dünyaya tanıtmak istediklerini belirten Şahin, dünyanın büyük bir heyecanla buradan çıkacak eserleri beklediğini belirterek, şunları söyledi:

“100 yıl önce burada büyük bir antik kent olduğu Geç Hitit döneminin en güzel eserlerinin burada olduğu görüldüğü için Arap asıllı İngiliz casusu Lawrence’in kaçırmaya çalıştığı eserlerin ne olduğunu araştırmak için tarihçiler, akademik dünya ve bu işe kafa yoran herkes merakla bekliyor. Dolayısıyla bu çalışma, dünya tarihini değiştirecek. Arkeopark herhangi bir arkeopark değil. Geç Hitit dönemini aydınlatacak bir arkeopark olacak. Büyük bir ekolojik parkın ve büyük bir çalışmanın milli bir parka dönüştürmenin altyapısını hazırlıyoruz. Önümüzdeki mayıs ayında büyük açılışı gerçekleştireceğiz.”

Kazı çalışmalarında ortaya çıkan eserleri tanıtmak açısından bugünü çok önemli gördüklerini belirten Şahin, “Karkamış tarihtir, kültürdür ve önemli bir yaşam alanıdır. Karkamış’ın bu tarihi eserlerini tüm dünyaya tanıtmak bizim için büyük bir emanettir ve büyük bir sorumluluktur. Allah’ın izniyle 5 antik kentiyle burası bereketli hilaldir, altı da üstü de tarihtir. Biz bu zenginliğimizi hep birlikte geleceğe taşıyacağız.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, kazı başkanı Prof. Dr. Nicolò Marchetti, kazı alanı hakkında teknik bilgi verdi.

Açılışa, Gaziantep Valisi Davut Gül, Karkamış Kaymakamı Bünyamin Bilgin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan, İş adamı Adil Sani Konukoğlu, İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Peker ile Bolonya Üniversitesi’nden Karkamış Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicolò Marchetti, çok sayıda arkeolog, tarihçi ve vatandaş katıldı.

Karkamış Antik Kenti hakkında

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yürütülen kazı çalışmaları, kentin tarihi ve kültürel zenginliklerini tüm dünyaya tanıttıracak.

Anadolu, Suriye ve Mezopotamya arasında yer alan Karkamış Antik Kenti, Türkiye ve İtalya’nın işbirliğiyle 8 yıl önce başlatılan kazı çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkarıldı. Dünyanın en önemli arkeolojik kentlerinden biri olan Karkamış’taki kazıların sekizinci sezonu Türkiye-İtalyan ekibi tarafından tamamlandı. Kazıların sonunda yapılması planlanan Karkamış Arkeopark, Hitit İmparatorluğu ve Demir Çağı dönemine ışık tutacak.

Kazı çalışmaları sonunda, milattan önce 13’üncü yüzyılda Hitit İmparatorluğu’nun bir eyalet krallığı başkenti işlevini yerine getiren Karkamış’ta iki saray keşfedildi. Onlarca mühür baskısı bulundu. Demir Çağı’ndan olağanüstü eserler, mezarlar ve mühürler ortaya çıkarıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız