• DOLAR 32.575
  • EURO 35.014
  • ALTIN 2425.184
  • ...
“Aile toplumun kalesidir”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep’te merkez Şahinbey Belediyesi tarafından aile içerisindeki iletişim kopukluklarını gidermek, ailenin korunması, boşanmaların önüne geçilmesi, dinimizin aileye ve evliliğe verdiği öneme dikkat çekmek amacıyla 10 yıldır evli ve yeni evli çiftlere "Evlilik Okulu Projesi” kapsamında eğitim veriliyor.

Her ay farklı çiftlerin katıldığı ve 3 hafta süren programda "Evlilik Okulu Projesi "ne katılan çiftler, konusunda uzman kişilerden aile içi iletişimden, akraba evliliğine, aile içi şiddetten, evlilik çatışmasına sebep olan faktör ve çözüm yollarına kadar farklı konularda ders alıyor. Eğitimler sonunda da kursiyerlere çeşitli hediyeler ve sertifika veriliyor.

Şahinbey Belediyesi tarafından 2009 yılında başlatılan, evli ve yeni evlenen çiftlere, evlilik hakkında bilgilendirici eğitimlerin verildiği "Evlilik Okulu Projesi” kapsamında bugüne kadar 26 binin üzerinde çift eğitim alırken, 2014 yılında alınan kararla "Evlilik Okulu Projesi "ne katılan ve yeni evlenecek olan binlerce çifte çamaşır makinası, evli çiftlere ise kahve makinesi hediye edildi. Ayrıca Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun 2018 yılı Aralık ayında aldığı karar sonrasında da yeni evlenecek çiftlerden birisi, düğün hediyesi olarak çekilen kura sonrasında umreye gönderiliyor.

Gaziantep İl Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) ve Şahinbey Belediyesi’nin bilirlikte yürüttüğü proje kapsamında "Evlilik Okulu"na katılan ve kursu başarıyla tamamlayan evli ve yeni evli çiftlere sertifikaları ve hediyeleri ise düzenlenen törenle veriliyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında "Evlilik Okulu"nda eğitime katılan ve mezun olan evli ve yeni evlenen 297 çift için tören sertifika düzenlendi. Törende eğitimlerini başarıyla tamamlayan evli ve yeni evli çiftlere sertifikaları verilirken, yeni evli çiftlere çamaşır makinası, evli çiftlere ise kahve makinesi hediye edildi.

Sertifika dağıtımı öncesi evli ve yeni evlenen çiftlere, Aile Danışmanı ve Yazar Saliha Erdim tarafından “Aile Dünyaya Gelmenin Eşiği, İnsan Olmanın Beşiğidir” temalı bir konferans verildi.

Konferansında eşlere önemli tavsiyelerde bulunan Erdim, eşlerin birbirleriyle iyi iletişim kurmalarının hem diğer insanlara hem de kendi evlatlarına güzel bir örneklik teşkil edeceğini belirterek, erkek ve kadınların sorumluluklarını hatırlattı.

 “Tüm derdimiz Allah’ı memnun etmek olmalıdır”   

Eşlerin birbirlerine karşı iyi davranmalarını tavsiye eden Erdim, “Ben, beni yoktan var eden, bana bir cisim, cinsiyet ve bir varoluş bahşeden Allah'a karşı bir çok kusurum var da; eşimin bana karşı, benim eşime karşı kusurum olmaz mı? Mutlaka eşlerin birbirlerine karşı kusur ve hataları olacaktır. Biz, sıfır hata beklentisi ile hareket edersek bunun sonunu gerçekten getiremeyiz. Bizim tüm derdimiz Allah'ın rızasını kazanabilmek ve Allah’ı memnun etmek olmalıdır. Bunun için de Peygamber Efendimiz, nasıl yaşadı, onu bilmemiz ve Allah'a yürekten bağlı olmamız lazım.” dedi.

“Ne kadın ne de erkek mükemmeldir”

Evliliğin bir kader olduğunu belirten Erdim, “Allah eşleri birbirlerini geliştirsinler, birbirlerine değer katsınlar, birbirlerinin Allah ile aralarındaki engelleri kaldırsınlar diye ve onlardan da güzel nesiller çoğalsın diye var etti. Dolayısıyla da ne kadın ne de erkek mükemmeldir. Herkes anne ve babasıyla yaşadıklarını ailesine taşırsa o aile bazen çekilmez olabilir. Lütfen anne ve babanızdan gördüğünüz olumsuz özellikler varsa, ani parlama, aşağılama, değersiz hissetme, sürekli kırıcı davranma bunlar normal değil ve bir insan bunları kaldıramaz. Bu durum çeşitli sorunlara yol açar.” uyarısında bulundu.

“Erkek evinin reisidir ve idarecisidir”

Erkek ve kadının birbirlerinin tamamlayıcısı olduğunu vurgulayan Erdim, konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

“Erkek evinin reisidir, idarecisidir ve kadından bir tık fazla söz hakkına sahiptir. Bu kadının söz hakkı olmadığı anlamına gelmez. Allah'ın kurmuş olduğu bir düzen var. Bundan dolayı birbirimize karşı güler yüzlü, tatlı dilli olmalıyız. Hayatı birbirimize karşı kolaylaştırmak zorundayız. Dışarıda kim olduğunu dahi bilmediğimiz insanlara dünyanın en büyük saygısını gösteriyoruz ama eşimiz bunun daha fazlasını hak ediyor. Erkeğimiz de kadınımız da bunun daha fazlasını hak ediyor. Babanın eşine kullandığı dil, yarın oğlunuzun eşine kullanacağı dildir. Annenin eşine takındığı tavır yarın kız çocuklarının eşine takınacağı tavırdır.”

“Aile toplumun kalesidir”

“Bir kadının ihtiyacının giderildiği en harika ve ideal yer ailedir” diyen Erdim, “Aile toplumun kalesidir. Kalede insan zarar görürse dışarı ile savaşamaz. Evinden, eşinin kendisini sevdiğinden, kendisine bağlı olduğundan, sadakatinden emin olarak çıkan bir erkeği top deviremez. Eşinin kendisini sevdiğini ve değer verdiğini, kendisine karşı sadakatli olduğunu bilen bir hanımefendi de dünyayı sırtında taşıyabilir. Hayat iki kişilik güzel. Eşinizle güzeldir.” şeklinde konuştu.

Erdem'in konferansının ardından evli ve yeni evlenen 297 çifte, sertifikaları ve çamaşır makineleri ile kahve makineleri verildi.

Programın ardından, Evlilik Okulu’na katılarak sertifika almaya hak kazanan ve umreye gönderilecek bir çift daha, sertifika törenine katılan kız çocuklarının çektiği kurayla belirlendi.

Sertifika töreninin ardından 10 yıldır uyguladıkları ve binlerce çiftin eğitim aldığı "Evlilik Okulu Projesi” ve evliliğin önemi ile ilgili İLKHA’ya konuşan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, ailenin korunmasına dikkat çekti.

“10 yıldır ‘Evlilik okulu Projesi’ devam ediyor”

Yaklaşık 10 yıldan beri “Evlilik okulu Projesi”nin devam ettiğini anımsatan Tahmazoğlu, “10 yıl önce başlattığımız proje kapsamında bugün itibariyle toplamda 28 bin 479 çiftimize eğitim vermişiz. Bu gerçekten çok büyük bir başarıdır ve bu başarı da devam ediyor. Buradaki hedefimiz, mutlu aile ve huzurlu toplumdur. Eşler arasında birbirlerine nasıl davranılacak, iletişim konusunda neler yapılacak, evliliğin sağlık, dini boyutu, emniyet ve hukuki yönüyle çiftlerimize anlatılıyor. Çünkü iki insan hayatını birleştiriyor. Yeni birleşen bu hayatta yeni bir yolculuğa çıkılıyor ve iki dünyasını etkileyecek bir saha. Dolayısıyla birbirlerinden çocukları olacak, bir nesil yetişecek. Böyle bir önemli bir noktada bu alana eğitimsiz girmek çiftlerimizi gerçekten yoruyor ve zorluyor. Bunu ortadan kaldırmak, mutlu aile ve huzurlu toplumu elde edebilmek için bu projemiz 10 yıldan beri başarıyla devam etti.” dedi.

“Her ay bir çiftimizi umreye gönderiyoruz”

Haziran ayında “Evlilik Okulu”nda 297 çifte eğitim verdiklerini belirten Tahmazoğlu, “Sertifikalarını takdim ettik. Hepsine iki cihan saadeti diliyorum. Ayrıca Evlilik Okulu’na katılan çiftlerimize düğün hediyesi olarak otomatik çamaşır makinesi hediye ediyoruz. Her ay eğitime katılan çiftler arasında çektiğimiz kura sonucunda da bir çiftimizi umreye gönderiyoruz. Böylece onları da ödüllendirmiş oluyoruz. Ben, evlenen, evlenecek tüm çiftlerimize şimdiden mutluluklar diliyorum, iki cihan saadeti diliyorum. Rabbim inşallah mesut ve bahtiyar etsin.” temennisinde bulundu.

“Aile yapısı bozulursa toplum bozulur”

Ailenin önemine değinen Tahmazoğlu, “Elbette aile toplumumuzun çekirdek yapısıdır. Eğer aile bozulursa, aile yapısı bozulursa toplum da bozulur. Çiftler ayrılıyor, çocuklar ortada kalıyor, bu defa çocuklar terör ve suç örgütlerinin oyuncağı haline geliyor. Bundan dolayı biz aile yapısını ne kadar sağlam tutarsak, iyi bir nesil yetiştirmemize vesile olmuş oluruz. Hem toplumdaki ahlaksızlıkların ve istenmeyen birçok hususun da önü alınmış olur hem de sağlıklı bir nesil yetiştirerek geleceğe çok daha güçlü bir şekilde sahip çıkabiliriz. Onun için aile yapısını güçlendiren ve güçlendirecek programlara, eğitimlere bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da inşallah devam edeceğiz.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir