• DOLAR 32.588
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2414.266
  • ...
"Karma eğitim dayatmasından vazgeçilmelidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, G-20 Zirvesi için gittiği Japonya'da bulunan kadın üniversitelerinin bir benzerinin Türkiye'de de kurulması talebine her kesimden destek geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya'da katılmış olduğu "Türkiye Bursları ve 8. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyeti" töreninde yaptığı konuşmada, Japonya'daki 800 üniversitenin yüzde 10'unun kadın üniversitesi olduğunu belirterek, Türkiye'de de benzer üniversitelerin olması gerektiğini dile getirmişti.

Yıllardır karma eğitimin dayatıldığı Türkiye’de böyle haklı bir talebin dile getirilmesi toplumun her kesiminden destek görürken, kamuoyu kadın üniversitelerinin kurulmasıyla birlikte eğitim öğretimin tüm kademelerinde karma eğitim dayatmasından vazgeçilmesi çağrısında bulunuyor.

Konuyla ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök, eğitim öğretimin tüm kademelerinde karma eğitim dayatmasından vazgeçilmesi ve karma eğitim dayatması yerine veli ve öğrenciye seçme hakkı tanıyan bir düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

Uzun yıllardır yetkililerden Türkiye'de karma eğitim dayatmasının son bulmasını talep ettiklerini ifade eden Gök, "Cumhurbaşkanımızın Japonya seyahatinde şahitlik ettiği ve kendisine fahri doktora ünvanı verilen bir üniversite söz konusu. Bu üniversite kadın üniversitesi ve bu üniversite sadece kadınların ve kızların eğitim gördüğü bir üniversite. Japonya'da aynı şekilde ana sınıfından başlayıp üniversiteye kadar kız ve erkeklerin ayrı ayrı okullarda eğitim aldığı eğitim kurumları var. Cumhurbaşkanımız bunu orada müşahade etmiş. Dolayısıyla bununla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'de de özellikle YÖK’ü bu konuda göreve davet etti. Kadın üniversitesi açılmasını istedi ve bunun talimatını verdi. İnşallah bu üniversiteyi hayata geçirirler." dedi.

"Karma eğitim tamamen kaldırılmalıdır"

Gök, "Çünkü biz Türkiye'deki eğitim sisteminin karma eğitimi temel almasını değil, insanlara seçenek sunan, isteyen velinin kendi çocuğunu karma eğitimin verildiği okula isteyenin de kız ve erkek öğrencilerin ayrı eğitim gördüğü okullara çocuklarını gönderebilecek bir sisteme dönüşmesi yönünde defalarca talebimiz oldu. Bu talebimizi yineliyoruz. Sadece üniversitelerde değil, lise, ortaokul ve ilkokullarda da karma eğitimin, eğitim öğretimin tüm kademelerinde kaldırılması gerekir. Yani talebe göre isteyen aile karma eğitim verilen okullarda çocuğunu eğitime devam ettirir, isteyen aile de kız ve erkeklerin ayrı ayrı eğitim aldığı yani karma eğitimin olmadığı kurumlarda çocuğunun eğitimini devam ettirebileceği bir sisteme bakanlığın bir an önce geçmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

"Kadın üniversiteleri mutlaka hayata geçirilmelidir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu talebinin takipçisi olacaklarını belirten Gök, "Ben YÖK’ü de ivedi olarak Cumhurbaşkanı'mızın bu talimatını yerine getirmeye davet ediyorum. İnşallah bu uygulama hayata geçer. Ülkemiz de artık karma eğitim dayatmasından kurtulur. Biz sivil toplum kuruluşları olarak Gaziantep'te zaten eğitimle ilgili zaman zaman görüşmeler, toplantılar, seminerler ve çalıştaylar yapıyoruz. Buradan da buna benzer sonuçlar ortaya çıkıyor. Biz Gaziantep’teki sivi toplum kuruluşları olarak Cumhurbaşkanı'mızın bu talebinin arkasındayız. Kadın üniversitelerinin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada sonuna kadar Cumhurbaşkanı'mızın destekçisi olduğumuzu ifade etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Modern bir eğitim modeli olduğu iddiasıyla Türkiye’ye dayatılan karma eğitim sisteminin eğitim ve öğretimin kalitesini olumsuz yönde etkilediğini araştırmaların gözler önüne serdiğine dikkat çeken Gök, kadın üniversitesi fikrinin eğitim öğretimin tüm kademelerinde olması gerektiğini dile getirdi.

"Her şeyden önce ülkeyi rahatlatacaktır"

Gök, "Bu sistemin başarıyı getireceğini düşünüyoruz. Her şeyden önce ülkeyi rahatlatacaktır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kız çocuklarının okullaşma oranını arttıracağını inanıyorum. Daha birçok faydası olacaktır. Bu konuyla ilgili özel toplantılar ve çalıştaylar da yapılabilir. Ama birçok ülkede bu uygulamanın yapıldığını ve sonucunun da iyi olduğunu biliyorum. İnşallah bizim ülkemizde de bu hayata geçer." temennisinde bulundu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir