• DOLAR 32.324
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2299.689
  • ...
Mürted ne demek? Mürted Hava Üssü'nün tarihi nedir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya'dan gelen S-400 parçalarını taşıyan uçak ismini bulunduğu bölgeden alan Mürted Hava Üssü'ne indi. Olayın ardından "Mürted ne demek?" sorusu akıllarda soru işaretlerine neden oldu. Bölge, "dinden çıkma" anlamına gelen Mürted ismini Yıldırım Bayezid ile Timur Han'ın Ankara Çubuk'ta yaşadığı savaştan alıyor.

MÜRTED NE DEMEK?

Mürted kelimesi, dinden çıkma ya da dinden dönme, bir insanın dininden ayrılması anlamına gelir.

Mürted, 15 Temmuz'da FETÖ'nün hain darbe girişiminin merkez üssü olarak kullanıldığı tespit edilen Ankara'nın Çubuk ilçesindeki 35 kilometre kuzey batısında, Kahramankazan'da bulunan, Türk Hava Kuvvetleri'nin Akıncı Üssü'nün eski adı, yani Mürted Hava Üssü.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ŞİMDİ DE DÖNEKLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2016 yılında Beştepe’de yapılan 15 Temmuz Şehitlerini anma Gecesi’nde Akıncı Üssü- Mürted benzerliğine dikkat çekti. Erdoğan bu anlamlı günde Akıncı Hava Üssü ile ilgili olarak şu sözleri sarf etti: "Bir paşamız önerdi: Akın Üssü’ne Mürted diyelim dedi. Zaten Akıncı Üssü’nden önce oranın adı Mürted. Kendi devletine, kendi ordusuna ihanet edenlerin, Timur’un tarafına geçenler sebebiyle oraya bu ad konmuş: Dönekler. İşte şimdi de dönekler."

MÜRTED TARİHİ NEDİR? BÖLGEYE NEDEN MÜRTED İSMİ VERİLDİ?

Üsse ismini veren bölgeye Mürted isminin konulmasının sebebi ise 1402 yılında bu bölgede gerçekleşen Ankara Savaşı'na kadar uzanıyor.

Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid ile Timur Han arasında Ankara Çubuk Ovası'nda yaşanan savaş öncesinde Timur, Anadolu'daki Osmanlı beylerine haber gönderip onlara beylik topraklarını geri vereceğini, eğer Bayezid'in yanında savaşmazlarsa ya da kendi tarafında savaşılarsa bu hakdan yararlanacakları vaadinde bulunmuştu.

BAYEZİD'E İHANET ETTİLER

1402 yılında, Çubuk Ovası'nda iki ordu karşı karşıya geldiğinde Bayezid'in Timur'un ordusuna taarruza geçtiği sırada, sadece Osmanlı güçlerinin taarruz kollarından birini oluşturan Kara Tatarlar'ın ve komutasındaki bazı askerlerin Timur'un bu vaadine karşılık verdiği, Bayezid'e ihanet ettiği anlaşıldı.

BAYEZİD TİMUR'A ESİR DÜŞTÜ

Osmanlı ordusunun taarruz gücünü içeriden kıran Kara Tatarlar ve bazı Anadolu komutanları, Timur güçlerinin yanına geçerek savaşın kaderini değiştirdi ve Osmanlı Devleti'nin kuruluş ve yükselme dönemine darbe vurdu. Savaşı kaybeden Yıldırım Bayezid Timur'a esir düştü.

Bu savaşın ardından buraya Mürted adı verildi. Mürted'in kelime anlamı TDK'ya göre "Müslümanlığı bırakıp başka dine geçmiş kimse".

Osmanlı döneminde Anadolu beyliklerinin Türklük ile Müslümanlığı tek kimlikle birleştirmiş olması nedeniyle Kara Tatarlar'ın ihaneti "dinden çıkma" olarak kabul edilmiş ve ihanetin yaşandığı ovaya Mürted adı verilmişti.

614 YIL SONRA YENİDEN "MÜRTED"

Daha sonrasında Akıncı Üssü'nün konuşlandırıldığı bu bölgede 15 Temmuz gecesi ihanet şebekesinin harekat üssü olması nedeniyle kapatılacağı Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Akıncı Üssü'nün bulunduğu bölgenin 614 yıl sonra tekrar Mürted olarak değiştirilmesi gündeme gelmiş durumda.

1990'lara kadar Mürted Hava Üssü olarak adlandırılan üssün 1990'ların ortasından sonra ismi, Akıncılar Hava Üssü olarak değiştirilmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir