• DOLAR 32.319
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2292.318
  • ...
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 4 camiyi yıkma kararı aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyarbakır Merkez Kayapınar ilçesinde kayyum döneminde imar planında Otopark ve Dini Tesis Alanı olan alan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin meclis kararı ile yapılan 4 cami hakkında yıkım kararı verildi.

Elazığ Caddesi-Urfa yolu arası 75 metre yol üzerinde 300 binlik bir şehir olan Kayapınar ilçesi için HDP döneminde sadece 3 cami imarı verildi. Olması gereken yasaya göre en az 5 bin kişiye bir cami, imar kanununun 18’inci maddesine göre taşınmazlardan yüzde 40 pay içerisinde dini tesis alanının bırakılmasının zorunlu olması gerekir iken HDP’nin yönetimde olduğu üç dönemde sadece yaklaşık 4 milyon metrekarelik alan içerisinde 3 bin metrekarelik cami yeri ayrıldı.

12 camiden 4 tanesine yıkım kararı

Halkın bu ihtiyacının giderilmesi için kayyum döneminde 12 cami yeri park alanından camiye çevrildi ve bu da imar kanununun 18’inci maddesi kapsamında kamusal alan çerçevesinde yapılmıştı. Söz konusu 12 camiden 8 tanesi imar affından faydalandığından dolayı müdahale edilemediği, şu ana kadar herhangi bir resmi müracaatı yapılmayan 4 cami hakkında ise Belediye meclis kararı ile yıkımına karar verildi.

HDP’li belediyenin göstermiş olduğu cami hazımsızlığı neticesinde aldığı karara tepkisini dile getiren Diyarbakır Din Hizmetleri Derneği Başkanı Mehmet Sezai Saylık, “Şu anda Büyükşehir Belediyesi, Belediye Meclis Kararı ile kayyum döneminde alınmış kararı iptal ederek camiyi yıkıp yeşillik alana çevirmek istiyor. Halkın parasıyla yapılmış olan bu cami için aldıkları karardan vazgeçsinler, hatalarından dönsünler. Cami yapılmış, ibadet ediliyor, buna saygı gösterilmesi lazım.” dedi.

“Valilik suç duyurusunda bulunacak”

Valiliğin de bu karara karşı belediye aleyhinde suç duyurusunda bulunacağını söyleyen Saylık, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin camileri yıkmak için karar çıkardığını, Valiliğin ise söz konusu kararın durdurulması için belediyeyi mahkemeye verdiğini belirtti.

Belediyenin camiyi yıkma yerine bu halka hizmet etmesi gerektiğini belirten Saylık, “2018 yılında Kayapınar Belediyesi encümen kararıyla yeşil alandan camiye çevrilerek izin verildi. Buranın temelini kayyum belediyesi attı. Yeni belediye yönetimi ise tekrardan eski hale çevirerek camiyi yıkıp yeşil alan yapmak istiyor. Siz camiyi yıkmaya karar vereceğinize bu millete hizmet edin.” ifadelerini kullandı.

Çevrede yapılan yeni yapıların cami ihtiyacı olduğunu söyleyen Diyarbakır Din Hizmetleri Derneği üyelerinden İzzettin Akkaya, “İmarda yeşil alan olarak belirtilen saha içerisinde ibadethanelerin de olması lazımken hepsi yeşil alan olarak belirtilmişti. Kayyum döneminde bu eksiklikler görülünce ibadethane için yer ayrıldı. O zamanki belediye kararı ile ibadethane inşaatına başlanmış ve şu anda kabası tamamlanmış durumdadır.” diye belirtti.

Halkın parası ile yapılan ve hizmet amaçlı inşa edilen camilerin yeni gelen HDP’li belediye yönetimi tarafından alınan yıkım kararı hatasından dönmesini istediklerini belirten Akkaya, “Vatandaşlar burada namaz kılıyor, çocuklarımızın Kur'an dersi alıyorlar. Belediyenin bir an önce bu yanlış karardan dönmelerini umut ediyoruz.” diyerek Kur’an-ı Kerim’den ayetlerle hatırlatmalarda bulundu.

“Allah’ın mescitleri içinde Allah’ın ismini anılmasını men edenden daha zalim kim olabilir”

Akkaya, “Cenab-ı Allah, mescitlere karşı olanlara ilişkin ayetlerde ‘Allah’ın mescitleri içinde Allah’ın ismini anılmasını men eden ve o mescidin harap olmasına çalışandan daha zalim kim vardır? İşte o zalimler yok mu, onların bu mescitleri korka korka girmekten başka akları yoktur. Bunları yapan zalimlere dünyada bir felaket, ahirette de büyük bir azap vardır.’ ayetlerini okudu.

Belediyenin camileri yıkma kararını sert dille eleştiren Eğitimci-Yazar Eyüphan Kaya, daha önce buna benzer olayların yaşanıldığına dikkat çekerek, “Osman Baydemir döneminde buralarda 5 bin nüfus başına bir cami yeri ayrılmış ve ayrılması gerekir iken 2-3 cami yeri ayrılmasına tepkiler yağmıştı. O dönemde bir köşe yazısında bunları dile getirmiştim. Bunun üzerine Osman Baydemir ile yaptığım görüşmede cami yeri bırakmadıklarını söyledim.” dedi.

Yapılan camilere rağmen bölgeye yetersiz olduğunu belirten Kaya, “Kayyumlar bu sıkıntıları görünce kendi insiyatifleri doğrultusunda böyle bir imkan sunarak cami yaptılar. Tabii ki bunun gibi 5 tane cami daha yapılsa bu bölge için yetersizdir. Çünkü buralar binalarla dolacak.” ifadelerini kullandı.

"Yeşil alan ile birlikte camilerinde olması gerekiyor"

Belediyenin, buraların yeşil alana ayrılmış olması bahanesiyle camiyi yıkmak istediğini dile getiren Kaya, “Bunlar kendi kendilerini kandırıyorlar. Yani bu millet tarih olarak Rabbini tanıyan bir millettir. Bir milletin saygınlığı, kültürü 30-40 yıl ile ölçülmez. Burada bir imar alanı açıyorsan bu alanda yeşillik alan olduğu gibi caminin de olması gerekir, neden buna sıkıntı oluşturuyorlar?"diye sordu.

Kaya, “Bizler Halit Bağdadi’nin, Molla Cami’nin, Selahaddin-i Eyyubi’nin torunlarıyız. Dolayısıyla bizim bu değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Ama halkımızın da bu konuda uyanık olması gerekiyor. Bazen diyorum ey HDP bu halka rehberlik, önderlik yapmak istiyorsanız din ile barışın. Camiye yanlış yapanlardan kim başarılı olabilmiş ki Neticede kendileri mağlup olacaklar. Zaten valilikte onları mahkemeye vermiş. İnşallah karar mahkemeden geri dönerde onlar bu yanlışı yapmaya tevessül etmezler.” diye belirtti. (Ramazan Zeren – İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir