• DOLAR 32.371
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2325.427
  • ...
Srebrenitsa katliamında hayatını kaybedenler anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bosna'da 11 Temmuz 1995 yılında meydana gelen ve 8 bini aşkın Müslüman'ın erkek-kadın, çocuk ve yaşlı demeden, General Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Sırp ordusu tarafından katledilişinin yıldönümünde, acılar ilk günkü tazeliğini koruyor.

Katliamın 24’üncü yıldönümü münasabetiyle Gaziantep’te düzenlenen programda katliamda hayatını kaybedenler dualarla anıldı.

Avrupa Birliği Politikaları Enstitüsü tarafından koordine edilen ve Büyükşehir Belediyesi evsahipliğinde düzenlenen programda, Srebrenitsa katliamının insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olarak hafızalara kazındığı belirtildi.

Bosna Hersek’in Kurucu Cumhurbaşkanı olan merhum Aliya İzzetbegoviç’in Başdanışmanı ve Bosna Hersek Federasyonu Arşivler Direktörü Prof. Dr. Adamir Jerkoviç’in katıldığı programın ardından da açılan “Srebrenitsa Cehennemi Fotoğraf Sergisi” 24 yıl önce yaşanan katliamı bir kez daha gözler önüne serdi.

Program öncesi katılımcılara katliamı anlatan kısa bir film izletildi. Daha sonra Bosna Hersek’in Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in Başdanışmanı ve Bosna Hersek Federasyonu Arşivler Direktörü Prof. Dr. Adamir Jerkoviç bir konuşma yaptı.

Jerkoviç, “Türk ve Boşnak kardeşliği çok güçlüdür. Osmanlı Devleti, bölgeye geldiğinde hem Sırplara hem de Boşnaklara ibadetlerini özgürce yaşama hakkı verdi, onun için Osmanlı ve Türklerle gurur duyuyoruz. Bugün 1995 yılında Bosna Hersek’in Srebrenitsa kasabasında Boşnaklara yapılan katliamı tüm dünya gayet iyi biliyor. Uluslararası mahkeme Sırpları, katliamdan sorumlu tuttu ve soykırımı Sırpların resmi askerleri yapmıştır. Sırplar, Yugoslavya’da büyük Sırbistan’ı kurmayı amaçlayarak bu tür katliamlar yaptıklarını biliyoruz. Şunu belirtmek isterim ki Sırp hükümeti bugün ne kadar dost gibi görünse de bu bir aldatmacadır. Boşnak milletinin tek dostu Türkiye ve halkıdır. Bugün Hırvatistan’da Sırbistan gibi Bosna Hersek’e saldırılar yapmaktadır. Bütün Hırvatlar ve Sırplar kötüdür demiyorum ama Belgrad, Zagreb hükümetlerinin politikalarını anlatıyorum. Dostlarımıza güvenmek zorundayız.” dedi.

Türkiye’nin Bosna halkının yanında olduğunu bildiklerini belirten Jerkoviç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Bosna Hersek’e gerçekleştiriği ziyareti hatırlatarak, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye kent konseyleri yürütme kurulu üyesi ve AB Politikaları Enstitüsü Başkanı Hasan Soygüzel de Srebrenitsa katliamını Uluslararası Lahey Adalet Divanınca soykırım olarak nitelendirildiğini hatırlatarak, Bosna Hersek’te son yıllarda yaşanan en büyük vahşet olduğunu söyledi.

Bu katliamın Boşnakların Müslüman olmasından dolayı yaşandığını belirten Soygüzel, Srebrenitsa katliamıyla Müslümanlığın Avrupa’ya ait olmadığını tüm dünyaya gösterilmek istendiğini dile getirdi. 

Konuşmaların ardından “Srebrenitsa Cehennemi Fotoğraf Sergisi”nin açılışı yapıldı.

Bosna Hersek Federasyon Arşivleri tarafından her yıl 11 Temmuz’da Türkiye’nin farklı bir şehrinde açılan “Srebrenitsa Cehennemi Fotoğraf Sergisi”, bu yıl Gaziantep’te açıldı. Hafta sonuna kadar açık tutulacak sergide, 24 eser sergilenecek. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir