• DOLAR 32.388
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2326.612
  • ...
Pekin-Abu Dabi ilişkileri ilerliyor: Çinli şirketten BAE'ye önemli yatırım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşik Arap Emirlikleri küresel güçlerle ilişkilerini çeşitlendirirken, Çin'in Kuşak Yol Projesi ve Ortadoğu açılımında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) daha önemli bir hale geliyor.

Bu kapsamda Çin'den BAE'ye öemli bir yatırım yapılacak. Ülkenin büyük şirketlerinden ast Hope Group, Abu Dabi'deki sanayi bölgesine 10 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedeflediğini açıkladı.

Al Monitor'den Jonathan Fulton'un haberine göre bu yatırım alüminyum tesisiyle başlayacak ve geri dönüşüm projesi halini alacak. Proje 15 yılda üç aşama halinde tamamlanacak.

Son aşamanın demir dışındaki metalleri işlemek için önemli bir adım olacağının belirtildiği haberde, East Hope'un yönetim kurulu başkanı Liu Yongxin, projeyi Pekin'in Tek Kuşak Tek Yol hedefleriyle ilişkilendirdi ve “Çin ve BAE arasında 'Tek Kuşak Tek Yok' için önemli bir adım" dedi.

"TEK KUŞAK TEK YOL"

 60'ın üzerinde ülkeden geçmesi planan altı ana koridor vasıtası ile Asya, Avrupa ve Afrika'ya ulaşmayı hedefleyen "Tek Kuşak Tek Yol" projesi, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından 2013 yılında açıklandı. Kara yolu ile Çin hinterlandını Orta Asya üzerinden Avrupa'ya bağlayacak olan proje, deniz yolu ile de Çin limanlarını Güney Doğu Asya ve Afrika limanlarına uğrayarak yine Avrupa'ya bağlayacak.

BAE-ÇİN TİCARİ İLİŞKİLERİ 70 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK

Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Børge Brende da 29 Nisan'da BAE ile Çin'in 3.4 milyar değerinde dev bir anlaşma imzaladıklarını açıklamıştı. BAE Devlet Başkanı Yardımcısı ve Başbakan Muhammed bin Raşid el-Maktum ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, anlaşmayı Pekin'de düzenlenen Kuşak ve Yol Forumu'nda imzalamıştı.

Anlaşmayla her iki ülkenin gelecek yıl 53 milyar dolar değerinde olan ticari ilişkilerini 70 milyar dolara çıkarması bekleniyor.

Muhammed bin Raşid el-Maktum Twitter'dan paylaştığı mesajında, BAE'nin yeni İpek Yolu'nda önemli bir durak olduğunu, projenin Çin Arap Yatırım Fonu ile destekleneceğini yazmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir