• DOLAR 32.319
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2292.318
  • ...
BAE, Suudi İlişkilerindeki Çatlağın Sebebi Ne?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber/ Faruk Kuzu-Yorum

BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) sahip olduğu  zenginliği  başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm Ortadoğu'da rejimleri ve halkları kendi menfaatleri doğrultusunda dizayn etmek için kullanmaktadır. Bu konuda en önemli yol arkadaşı Suudi Arabistan'dır.

BAE, Suudi yönetimiyle Mısır'da Sisi'yi destekleyerek İhvan'ın Devrilmesine yardım etmiş, Bahreyn'de mevcut yönetemi  finanse ederek olası rejim değişikliği önlenmiş, Sudn'da Ömer Beşir yönetimi drbeyle safdışı bırakılarak yerine askeri cuntanın gelmesi sağlanmış,Libya'da meşru yönetim İhvan'a yakın olduğu için General Halife Hafter isimli CIA eğitimli  diktatör özentisi desteklenerek ülkenin toparlanması engellenmiş,Pakistan Körfez Sermayesinin kıskacından kurtulmaya çalıştığı için burada bir yandan terörist faaliyetler canlandırılmış diğer yandan Hindistan ile yaşadığı kriz derinleştirilmiştir.

BAE-Suudi ikilisinin Suriye'deki insani krizde de çok önemli rol oynadıkları bugün bilinen bir gerçektir. Suriye'nin selamet sahiline çıkmaması için Pkk/YPG gibi yapıları desteklemekten de geri durmamaktadırlar.

Bu ikilinin zahiri manada en büyük zararları şüphesiz Yemen'e müdahalelerinde olmuştur. Yılları bulan savaşta ülkenin alt yapısı çökmüş nüfusun %80'ni gıdaya ulaşamaz hale gelmiştir...

Bunca zararın failleri olan Suudi veliahtı Selman ile BAE veliahtı M.bin Zayed'in arasının açilmaya başladığı ve Zayed'in "Yemen'deki savaştan çekilme kararı aldığı" haberi çıktı. 

"Associated Press üzerinden Suudi basınına dayandırılan haberde Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Yemen savaşından çekilme kararı işaret edilerek, bu ülkenin Suudi Arabistan'ın 'felaket' politikalarından ayrılmaya çalıştığı yazıldı."

Burada asıl sorulması gereken "BAE, Suudi ile işbirliğinden neden uzaklaşıyor, diğer ülkelerdeki faaliyetlerinde de uzaklaşacak mı?" sorusu olmalıdır. En az bunun kadar merak edilen bir soru da "BAE'nin siyonist İsrail ile olan ilişkilerini ne zaman sona erdireceğidir?"

Bu haberler de ilginizi çekebilir