• DOLAR 32.388
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.69
  • ...
“BM ‘Srebrenitsa Soykırımı’nın suç ortağıdır”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Büro Memur-Sen Mardin Şube Başkanı Ümit Unat, Srebrenitsa Soykırımı'nın 24. yıldönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildiğini hatırlatan Unat, işgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnakların Sırplar'a teslim edildiğini söyledi.

Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklar'dan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildiğini belirten Unat, katledilenlerin cenazelerinin ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldüğünü hatırlattı.

“Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa'daki soykırımın 24 yıl önce yaşanan soykırımı bir kez daha kınıyoruz.” diyen Unat, şunları söyledi:

“BM tarafından Serebrenitsa'yı korumakla görevlendirilen Hollanda Ordusu'na bağlı BM askerleri başta olmak üzere, soykırıma göz yuman, aracılık eden tüm yetkililerin katliamın sorumlusu olarak yargılanmasını talep ediyoruz. BM'yi, Ratko Mladiç'in suç ortağı olarak gördüğümüzü tüm dünyaya deklare ediyoruz.”

Unat, “Bu toprakların yetiştirdiği Bilge Cumhurbaşkanı Aliya İzzet Begoviç’i rahmetle yad etmek boynumuzun borcudur. Çünkü o, savaş ahlakını dikkate alarak onursuz bir zafere, onurlu bir yenilgiyi tercih edeceğini ifade etmiştir. Bosna Savaşı'nın geride bıraktığı ve insanlığa umut olabilecek güzel şeyler olduğunu da belirtmek gerekir. O da, asırlarca birlikte yaşadığımız Boşnak halkı ve Türk halkını birbirine yakınlaştırarak, adeta bir milletin parçaları haline getirmiş olmasıdır.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir