• DOLAR 32.584
  • EURO 34.989
  • ALTIN 2428.92
  • ...
"Ümmet, zulümden kurtulmak istiyorsa ilim sahibi olmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

2014 yılında Suriye’nin alimlerinden Prof. Dr. Mustafa Müslim tarafından Suriyeli öğrencilerin akademi eğitimi için Gaziantep'te kurulan ve geçtiğimiz yıl ilk mezunlarını veren Ez-Zehra Üniversitesi, bu sene ikinci defa mezun vermenin sevincini yaşadı.

Gaziantep’teki Ez-Zehra Üniversitesi’nde 2018-2019 akademik yılında diploma almaya hak kazanan 30 öğrenci, düzenlenen törenle mezuniyet belgelerini aldılar.

Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Şehir Tiyatrosu Sahnesi'nde düzenlenen mezuniyet törenine öğrencilerin ailelerinin yanı sıra alimler ve İslam ülkelerindeki üniversitelerin rektörleri de katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende konuşan Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, İslam dininin eğitimi, öğretimi, ilimi ve bilgiyi hep öne aldığını belirterek, ilim öğrenmenin ve bilgi elde etmenin mazeretinin olmadığını söyledi.

Programa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Çelik, ilim öğrenmenin, öğretmenin ve ilim meclislerinin önemine değindi.

Konuşmasına mezun olan tüm öğrencileri tebrik ederek başlayan Çelik, dünyada insanoğlunun kendisi için yaptığı en önemli eylemlerden birinin eğitim ve öğretim olduğunu söyledi.

"Onurlu yaşamak bilgi ve ilimle mümkündür"

Çelik, "Hem aile hem devlet hem de millet olarak her millet her aile çocuklarını geleceğe hazırlamak için çocuklarının daha müreffeh bir hayat, daha onurlu ve huzurlu yaşamaları için bütçelerinden eğitim için ciddi bir pay ayırırlar. Üniversite eğitimi de bu eğitim basamaklarının artık son halkası oluyor. Son rütuşlar, doldurmalar ve teçhizatlar yapılıyor. Artık bundan sonrası ise bilginin toplumla buluşma safhasıdır. Bilginin topluma ışık olma safhasıdır. Bilginin topluma güç olma, yol gösterme ve onlara özgüven verme safhası başlıyor. Çünkü onurlu yaşamak bilgi ve ilimle mümkündür. Bilgi, ilim, irfan ve eğitim savaş öncesi ve sonrası dinlemez. Bizim dinimiz eğitim, öğretimi, ilimi ve bilgiyi en öne almıştır. Çünkü savaştan önceki ve sonrası hayatımızı da belirleyici olan sonuç itibariyle ilmin verdiği kişilik ve şahsiyet hedeflerimizdir." dedi.

Öğrencilerin elde ettikleri ilmi ve bilgiyi toplum ile buluşturması gerektiğini belirten Çelik, öğrencilere tavsiyelerde bulunarak, şunları söyledi:

"Kur’an bize iki ana artel göstermiştir. Birincisi Allah’ın kainata koyduğu zenginliği ilim, irfan ve keşifle bulup ortaya çıkartıp, onu insanlığın hizmetine sunmaktır. İkincisi de; Allah'ın mukaddes kitabı Kur’an-ı Kerim’de gönderdiği ahlaki ilkelerle toplumsal hayatımızı disipline, tanzim etmek ve düzenlemektir. Öğrencilerimizin daha çok gayret edecekleri ve çalışacakları dönem artık başlıyor. Çünkü teorik olarak aldıkları bilgiyi artık toplumla, salih amelle buluşturmak dönemi başlıyor."

Ardından konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Müslim, Ez Zehra Üniversitesinin ikinci mezuniyenet törenin yapmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade etti.

Suriye'deki kardeşlerinin, ölümlerden, hicretlerden ve yıkımlardan geçtiği zorlu zamanlara rağmen, genç kızların ve erkeklerin ilim ve marifet denizinden geçmeye devam ettiklerini belirten Muslim, "Bizler zalim ve zorbaların bu bölgede istikrar istemediklerini çok iyi biliyoruz. Bölgedeki savaş ateşi her söndüğünde bunlar bu ateşi yine başka yerlerde yakmaya başlıyorlar. Çünkü müslümanların bu bölgede toplumsal ekonomik ve askeri bir güç oluşturmalarını veya israilin güvenliğini ekonomisini ve bölge tahakkümünü sarsacak bir ilerleyişi istemiyorlar. Bölge insanına ve Müslümanlara musallat ettikleri kukları aracılığı ile itibarsızlık ve bozgunculuk planlarını uyguluyorlar. Bizler, bu zillet ve utanç verici durumun ancak Mümin bir neslin eliyle biteceğini ve değişeceğini çok iyi biliyoruz. Bu nesil, İslma ümmetinin derdi ile dertlenecek, yüklenmesi gereken sorumluluklarını bilecek, ilim ve marifet silahı ile kuşanacak, bu minvalde gerekli ortamı oluşturmak için mücadele edecek, bozgunculuğu ve ifsadı ortadan kaldırmak için adaleti ve hakkı gerçekleştirecek." dedi.

"Cehaleti değiştiremezsek tahribatla beslenen bu zorbalarla baş edemeyiz"

"Şüphesiz ki, bir kavim kendi durumunu değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez." ayetine atıfta bulanan Müslim, "Eğer bizler, bizde bulunan cehaleti, ayrışmayı ve gerilemeyi değiştiremezsek, yıkımla, tahribatla ve soykırımla beslenen bu zorbalarla baş edemeyiz. Bu değişim başta bu üniversite olmak üzere eğitim kurumlarının önemli görevlerinden biridir. Zehra Üniversitesi bu anlamda sınırlı imkanlarıyla beraber elinden gelen katkıyı sunmaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.

"Şer güçlerin bütün uğraşlarına rağmen ümitvarız"

Müslim, "Suriye'de bütün tarafların tüm imkanları seferber ederek Suriye düşmanlarının yakıp yıktığı bu şehri ıslah etmek için maddi ve manevi çalışmalarını çoğaltması gerekiyor. Bizler şer güçlerinin bütün uğraşlarına rağmen bu konuda ümitvarız. Kıt ve sınırlı imkanlarımıza rağmen ümitvarız. Uluslararası ve bölge ülkelerinin baskılarına rağmen bizler ümitvarız. Çünkü gençlerimizin uyanışı her geçen gün daha da çok artıyor. Çünkü iyi ile kötü birbirinden ayrılmış ve ortaya çıkmıştır. Çünkü izzet ve onurun öğretileri artmış ve çoğalmıştır." diye konuştu.

Öğrencilerin mezuniyetini tebrik eden Müslim, "Sizden rica ediyorum, ümmetin derdi ile dertlenme sorumluluğunuzu unutmayınız. Değerli vakitlerinizi verdiğiniz üniversiteniz ile ilişkinizi kesmeyin." tavsiyesinde bulundu.

Programa katılan misafirlerde birer kısa konuşma yaptı. Konuşmaların ardından ise mezun olan öğrencilere, mezuniyet belgeleri ve çeşitli ödüller verildi.

Törene, Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik ve müftü yardımcıları, Ez-Zehra Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şeyh Mustafa Müslim, Ez-Zehra Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Bekir Mehmet Ali, çeşitli STK’ların yetkilileri, akademisyenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

"Bir ümmet zulümden kurtulmak istiyorsa ilim sahibi olması gerekir"

Programın ardından mezuniyet töreni ile ilgili İLKHA’ya konuşan Muslim, öğrencilerinin mezun olmalarının onlara ilim, marifet ve edebin öğretildiği anlamına geldiğini belirtti.

Müslim, "Bu öğrendiklerini kendi toplumları arasında yayacaklar. Bu durumdan dolayı bir çocuğun sevindiği gibi bizler de mutluyuz. İnşallah bu ilmi kavrayıp yayacaklar. Eğer bir ümmet, millet ve halk zulümden kurtulmak istiyorsa, ilim sahibi olması gerekiyor. İlim bütün vakitlerin silahıdır. Bundan dolayı bizler de mezun olan bu öğrencilerin ilimlerine ehemmiyet veriyoruz. Asrın ve vaktin silahının onların elinde olmasını istiyoruz. Bu vesileyle inşallah halklarına hizmet edip, ilerlemelerine vesile olurlar." şeklinde konuştu.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir