• DOLAR 32.523
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2435.632
  • ...
Ablukaya rağmen Katar, kişi başına düşen gelirde dünyanın en zengin ülkesi oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Katar'a uygulanan bütün ambargolar ters tepti. Suudi Araibstan, BAE, Bahrey ve Mısır'ın hava, deniz ve karadan boğmak için uyguladığı ambargoya rağmen Katar, düşmanlarını kıskandıracak şekilde büyüyerek kişi başına düşen en yüksek gayri safi milli hasıla açısından dünyanın en zengin ülkesi oldu.

Amerikan Wall Street Journal'ın haberine göre; 116 bin 79 dolarlık kişi başına düşen gelirle Katar, dünyada zengin ülkeler sıralamasında ilk sırada yer aldı. Kuveyt 72 bin 87 bin dolar ile beşinci, BAE 67 bin 75 bin dolar ile yedinci, Suudi Arabistan 49 bin 62 bin dolar ile 14., Bahreyn de 41 bin 55 bin dolar ile 23. oldu.

Kişi başına düşen gelir açısından dünyanın en zengin ülkeleri sıralamasında 5 Körfez ülkesi üst sırada yer aldı. Katar hem dünyada hem de Arap ülkeleri sıralamasında birinci sırada yer alırken, Katar dünyada beşinci, Arap dünyasında ikinci sırada, BAE ise dünyada yedinci, Arap ülkeleri arasında üçüncü sırada yer aldı.

Açıklanan verilere göre, ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) 116.7 trilyon dolara kadar çıkmaktadır ve bu servetin 93 trilyon doları Katar ve Fransa liderliğinde yalnızca 25 ülkenin ellerinde yoğunlaşmıştır.

KATAR HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

11 bin 521 km2 yüz ölçümüne sahip olan ülkeni tek kara sınırı Suudi Arabistan ile var. Başkenti Doha olan ülke mutlak monarşi ile yönetiliyor.

Arap Yarımadasındaki en çok yağmur düşen ülke olan Katar, Arapçada yağmur damlası anlamına geliyor.

Resmi dili Arapça olan ülkede Katarlı Araplardan çok yabancı işçiler yaşıyor. İşçi ülkesi olarak bilinen Katar'da yabancıların oranı yüzde 87.

Kişi başına düşen gelir bakımından dünyanın en zengin ülkesi olan Katar, dünyada yüzde 0.4'lük işsizlik oranıyla en az işsizliğin olduğu ikinci ülke.

Zenginlik hayatın her alanında kendini hissettirirken, hastaneden üniversiteye kadar birçok alanda vatandaşlar ücret ödemiyor.

Ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 60'ı doğalgaz ve petrole dayanıyor. Katar dünyanın en büyük, kanıtlanmış gaz rezervlerine sahip olmasıyla dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNP) ihracatçısı.

Rusya ile yaşanan uçak krizinden 10 gün sonra Türkiye ile sıvılaştırılmış doğalgaz anlaşması yapan Katar, 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından da Türkiye'ye büyük destek verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir