• DOLAR 32.383
  • EURO 35.107
  • ALTIN 2326.38
  • ...
Irak'ta binlerce kadın ve çocuk IŞİD bahanesiyle insanlık dışı koşullarda hapiste tutuluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bağdat hükümeti binlerce kadın ve çocuğu insanlık dışı koşullarda hapishanelerde tutuyor.

Hükümet yetkilileri, binlerce erkek, kadın ve çocuğu IŞİD ve terör suçlamalarıyla hapsetmiş durumda.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Irak'ın Ninova ilindeki hapishanelerde tutulan, çoğu kadın ve çocuklardan oluşan sivillere dair kısa bir rapor yayınladı.

Raporda, Ninova ilindeki gözaltı merkezleri ve hapishanelerde sivillerin insanlık dışı koşullarda ve aşırı kalabalık şekilde tutulduğu, tutuklamaların hukuki bir temele de dayandırılmadığı ifade edildi.

Örgütün Ortadoğu Direktörü Lama Fakih, Bağdat hükümetinin bir an önce gözaltı merkezleri ve cezaevlerindeki durumu ıslah etmesi gerektiğini dile getirdi.

Bölgedeki Tel Kayf, Faysaliye ve Tesfirat merkezlerinde toplam 2500 olan kapasitenin yaklaşık iki katı kadar sivilin tutulduğu ifade edildi.

Tel Kayf'ta bir hücre

Uzmanlar, bölgedeki merkezlerde tutulan sivillerin arasında kendilerine hiçbir suç yöneltilmeyen sivillerin, kadın ve çocukların bulunduğu açıklıyor. Uzmanlara göre merkezlerde, sivillerin oturması için dahi uygun bir boşluk bulunmuyor.

Örgüt, daha önce de aşırı kalabalık merkezlerde birçok mahkumun şartların yetersizliği nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Irak'ta IŞİD bahanesiyle kamplarda tutulan kadınlara sistematik cinsel istismar
Irak'ta IŞİD'in hakimiyetindeki bölgeler, Bağdat hükümeti ve Şii milislerce ele geçirildikten sonra bu bölgedeki sivillere yönelik keyfi tutuklamalar ve insan hakları ihlalleri yaşanmaya başlamıştı.

İnsan hakları örgütleri, bölgede sivillere yönelik ağır insan hakları ihlallerinin, tecavüz ve işkencelerin yaşandığını belirtiyordu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir