• DOLAR 32.342
  • EURO 35.154
  • ALTIN 2309.541
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, MEB Şura Salonu'nda, üniversite öğrencilerinin tecrübe edinme ve sosyal sorumluluk bilincini artırmayı hedefleyen "Sosyal Çalışma Programı"nın ilk katılımcılarının belirleneceği programa katıldı.

“GENÇLERİMİZE GÜNDE 67 LİRA ÖDEME YAPACAĞIZ”

Sosyal Çalışma Programlarını Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları ile sınırlı tuttuklarını dile getiren Bakan Selçuk, “Uygulamalar haftada 3 gün olarak gerçekleşecek.  Gençlerimize her gün için 67 lira ödeme yapacağız. Bu ödemeden dolayı öğrencilerimizin almış olduğu KYK bursları ve öğrenim kredileri de kesintiye uğramayacak. Ayrıca genel sağlık sigortalarının yanı sıra gençlerimizin emekliliğine etki edecek olan SGK prim ödemelerini de biz yapacağız. “ dedi. İstihdamı arttırmak için birçok projeyi hayata geçirdiklerine değinen Bakan Selçuk, “Staj yapan, mesleki eğitim gören çırak ve öğrencilere ücret desteği sağlıyoruz. Fen ve mühendislik bilimlerinde eğitim alan son sınıf üniversite öğrencilerimize; Teknoparklarda, Ar-Ge merkezlerinde ya da sanayi kuruluşlarında uygulamalı eğitim alması durumunda ücret desteği veriyoruz.” ifadesini kullandı.

“32 MİLYONDAN FAZLA İŞGÜCÜMÜZ VAR”

Gençleri çalışma hayatının geleceği olarak gördüklerini ifade eden Bakan Selçuk, “32 milyondan fazla bir işgücümüz var; tek başına bu sayı dünyadaki 175 ülkenin nüfusundan daha fazla. 82 milyonun %40’ı 24 yaş altı gençlerimizden oluşmakta.” diye konuştu. Gençlerin “İlave İstihdam Teşviki”nden yararlanma süresinin 18 aya çıkarıldığını anımsatan Bakan Selçuk, “Bunun yanı sıra 2020 yılı sonuna kadar gençlerin istihdam edilmesi durumunda sosyal güvenlik primi işveren payını 24 ila 54 ay arasında karşılamaktayız.” değerlendirmesini yaptı. 2007-2018 yılları arasında 28 Avrupa Birliği ülkesinde genç istihdamın toplamda 3,6 milyon azaldığına dikkat çeken Selçuk, “Aynı dönemde Türkiye’de 622 bin gencimizi istihdama kazandırdık. Böylece, gençlere istihdam oluşturma noktasında, hem OECD hem de AB ülkeleri arasında birinci sıraya yükseldik.” şeklinde konuştu. Bakan Selçuk, programda yer alan bakanlarla kura butonuna basarak 20 bin üniversite öğrencisinin Sosyal Çalışma Programı kapsamında atamalarını gerçekleştirdi. Programa başvuran üniversite öğrencileri kura sonuçlarını "www.iskur.gov.tr" adresinden öğrenebilecekler.