• DOLAR 32.528
  • EURO 34.755
  • ALTIN 2490.428
  • ...

Bingöl Üniversitesinin, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile birlikte buğday üreticileri için hazırladığı proje, ilk meyvelerini verdi. Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen "Yerel Buğday Tohumlarımızın Korunması ve Çoğaltılması Projesi" kapsamında denenen buğday türleri, Bingöllü çiftçilere tanıtıldı.

Proje kapsamında 30 çiftçiye araştırma sahası gezdirilerek yerli buğday tohumunun kalitesine ve yüksek rekoltesine dikkat çekildi.

'Bingöl 2023' vizyonuyla entegre projelerinden olan "Yerel Buğday Tohumlarımızın Korunması ve Çoğaltılması Projesi" kapsamında Genç ilçesi yolunda bulunan uygulama ve araştırma sahasında kurulan buğday deneme alanında incelemelerde bulunan çiftçiler, Bingöl Üniversitesi'nin çiftçilere verdiği önemin kendilerini ziyadesiyle mutlu ettiğini ifade etti.

"Üretmek için çalışmak gerek"

Uygulama sahasında çiftçileri bilgilendiren Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kağan Kökten, "Ülkemizin farklı bölgelerinde tescil edilmiş, Tarım Kredi Kooperatifi ve özel bazı kuruluşlardan temin edilen buğday (8 adet) ve arpa (4 adet) çeşitlerinin Bingöl ekolojik koşullarında adaptasyonunu belirlemek için çalışmalara başlamıştık. Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından temin edilen yerel buğday popülasyonlarının (4 adet) tohumlarının çoğaltılması ve tescilli çeşitler ile performanslarının belirlenmesi amacıyla deneme ekimlerimizi gerçekleştirdik. Ata mirası tohumları geleceğe taşıyoruz. Emeği geçen herkesi kutluyor ve onlara teşekkür ediyoruz. Üretmek için çalışmak gerek." diye konuştu.

Ziraat Fakültesince Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde düzenlenen tanıtım programına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Genel Sekreter Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Ziraat Fakültesi  Dekanı Prof. Dr. Kağan Kökten, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Burhan Bahadır, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Suphi Çetkin, Sütaş Genel Müdür Yardımcısı, Ziraat Odası Bingöl Başkanı, birlik temsilcileri ve buğday üreticileri katıldı. (Nihat Kanat-İLKHA)