• DOLAR 32.587
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2512.563
  • ...
Kushner Yüzyılın Planı için yeni şeytanlıklara hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mustafa Karakaş/Doğruhaber

ABD Başkanı Donald Trump'ın başdanışmanı Jared Kushner, Orta Doğu barış planı kapsamında birkaç hafta içinde yeni adımlar atacaklarını açıkladı.

ABD'ye yayın yapan Axios adlı haber sitesinde yer alan habere göre, Arap ve İsrailli basın mensuplarına Bahreyn'deki son ekonomi çalıştayını değerlendiren Kushner, Filistin yönetiminin çalıştaya katılmamasından üzüntü duyduklarını ifade etti.

Barış planının bundan sonraki adımlarını birkaç hafta içinde açıklayacaklarını belirten Kushner, planın siyasi ayağının açıklanmasını İsrail seçimleri dolayısıyla ötelediklerini hatırlattı.

Trump Abbas'ı seviyor hamlesi

Filistin iradesinin tiyatroyu andıran  çalıştaya katılmamasını "stratejik bir hata" olarak nitelendiren Kushner, özellikle Filistinlilerin bu süreçten zararlı çıkacağını iddia etti.

Trump'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı kişisel olarak sevdiğini ayrıca belirten Kushner, "Filistin yönetimi için kapı her zaman açık. Eğer çılgınca şeyler söylemeyi bırakıp olaya dahil olurlarsa burada bir fırsat olduğunu göreceklerdir. Biz Devlet Başkanı Abbas'a saygı duyuyoruz, onun barış istediğine inanıyoruz ve ona bunu deneme fırsatı vermek istiyoruz." İfadeleri ile hem küstahlaştı hem de şeytani bir hamlede bulundu.

Kushner “Filistin yönetimi için kapı her zaman açık” ifadeleri ile sözde barış görüşmesinde aracı olduğunu unutmuş, taraf gibi hatta sahibi gibi davranmıştır. Oysa yüzyılın anlaşmasında asıl amaç barış ise çatışan iki tarafın katılması şarttır. Yoksa barış oluşturulamaz. Kushner’in Filistin tarafının iddia ve söylemlerini “Çılgınca şeyler söylemek” olarak değerlendirmesi zaten bu çalıştayın geçersizliliğini ortaya koyuyor.

Kushner’in Mahmut Abbas’a yönelik sevgi ifadeleri ise aslında Filistin halkının iradesinin tercihini parçalamaya yönelik taktiksel bir hamle. Bahreyn ekonomik çalıştayına bütün Filistin grupları aynı tepkiyi göstermiş ve çalıştayı reddetmişti. Kushner bu hamle ile Mahmut Abbas’ı bu birlikten ayırmaya çalışmaktadır.

Kushner’in Abbas  hamlesinin bir nedeni de Filistinlilerin katılmadığı bir çalıştayın yaşadığı meşruiyet sorununu fark etmiş olmasından kaynaklanıyor. Kushner bu sorunu Abbas’ı ikna ederek gidermeye çalışacaktır.

Abbas’ın nasıl bir cevap vereceğini ve nasıl bir davranış göstereceğini ise zaman gösterecektir.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir