• DOLAR 32.349
  • EURO 35.139
  • ALTIN 2307.703
  • ...
'israil-Mısır ilişkilerinin güçlenmesi İhvan'ın zayıflatılmasına bağlı'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşgalci israil'deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nün (INSS) internet sitesinde, Mısır'ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 17 Haziran'da mahkeme salonunda hayatını kaybetmesine ilişkin Orit Perlov ve Ofir Winter'in birlikte kaleme aldığı bir makale yayımlandı.

Makalenin "israil'e etkileri" ara başlıklı kısmında Mursi'nin hayatını kaybetmesi sonrası İsrail-Mısır ilişkilerinin geleceğine dair değerlendirmelere yer verildi.

"israil'İN MURSİ DÖNEMİNE İLİŞKİN TUTUMU KARIŞIKTI"

Mursi'nin Cumhurbaşkanı görevini yürüttüğü süreçte Mısır'ın abluka altında Gazze Şeridi sınırındaki gözetimlerini artırdığı, 2014'te siyonist israil ordusunun Gazze'ye "Koruyucu Kalkan Operasyonu" adı altında düzenlediği saldırılar sırasında siyonist  israil ile Hamas arasında ara buluculukta yardımcı olduğu ifade edildi.

Öte yandan Mursi yönetiminin Hamas'ı destekleyen açıklamalar yaptığı, konuşmalarında israil'in adını anmadığı, Türk ve İranlı heyetlerin Mısır üzerinden Gazze'yi ziyaretlerine izin vermesi gibi nedenlerden dolayı israil'in Mursi dönemine ilişkin tutumunun "karışık" olduğu dile getirildi.

Mursi'nin görevde kalmaya devam etmesi halinde Mısır'ın Türkiye ve İran'la daha da yakınlaşacağı kaydedilen makalede, Mısır'daki mevcut rejim ile İhvan'ın Filistin-israil meselesine bakışında büyük fark olduğunun altı çizildi.

Makalede, Mısır'daki mevcut rejimin geçen hafta ABD'nin öncülüğünde Bahreyn'de düzenlenen ekonomi çalıştayına heyet gönderdiğine, İhvan'ın ise bölge ülkelerine söz konusu çalıştaya katılmama çağrısı yaptığına işaret edildi.

 Siyonist israil'in Mursi'nin ölümüyle ilgili açıklama yapmayarak "doğru" bir adım attığı ileri sürülen makalede, "Şu bir gerçek ki israil ile Mısır arasındaki barışçıl ilişkilerin güçlenmesi Müslüman Kardeşler gibi grupların zayıflatılması, 'gerçekçi ve liberal' grupların desteklenmesi şartına bağlı" ifadelerine yer verildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir