• DOLAR 32.514
  • EURO 34.619
  • ALTIN 2500.722
  • ...

İZMİR-Zeytin ve Zeytinyağında giderek artması beklenen rekoltenin ihracatla değerlendirilmesi için harekete geçen Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), son 4-5 yıldır yoğun tüketim ve talep artışı yaşanan Irak pazarına yoğunlaştı. ZZTK, önümüzdeki 3 yılda Irak`a Türkiye`nin zeytin ve zeytinyağı ihracatını 2 kat arttırmayı hedefliyor.

 

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), son yıllarda ihracat artışı kaydedilen ülkeler arasında yer alan Irak`a olan ihracatı daha da artırmak için Irak-Erbil`de 26-29 Kasım 2012 tarihleri arasında düzenlenen Agrofood-Irak Fuarı`na katıldı. Hem sofralık zeytin, hem de zeytinyağı ihracatçılarının hedef pazarı konumundaki Irak`ın Erbil şehrinde gerçekleştirilen olan fuarda ZZTK standı yoğun ilgi gördü.

 

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkan Yardımcısı Davut Er, Irak`a olan zeytin ve zeytinyağı ihracatımızda son yıllarda önemli artışlar kaydedildiğini, Irak`a olan zeytinyağı ihracatımızda, 2011-12 sezonunda miktarda yüzde 19, değerde ise yüzde 9 oranında artış yaşandığını, aynı ülkeye yönelik sofralık zeytin ihracatımızın ise miktarda yüzde 22,4 değerde ise yüzde 28,7 oranında artış göstererek 27 milyon 320 bin dolara ulaştığını, böylece Irak`ın, sofralık zeytin ihracatımızda Almanya`dan sonra ikinciliğe, zeytinyağı ihracatımızda ise ABD, S. Arabistan ve Japonya`dan sonra dördüncülüğe yükseldiğini ifade etti.

 

Agrofood-Irak Fuarı`na katılan firmaların yüzde 35`inin Türk firmalarından oluştuğunu kaydeden Er, \"ZZTK olarak üçüncü kez katıldığımız fuara sektörden firmaların katılımlarını görmekten dolayı memnuniyet duyduk. Ancak, Irak`a ülkemizden ihracat ağırlıklı olarak Kuzey Irak üzerinden yapılıyor olsa da, Bağdat, Basra gibi ülkenin diğer bölgelerindeki fuarlara da katılmakta fayda görüyoruz. Önümüzdeki 3 yıllık süreçte Irak`a zeytin ve zeytinyağı ihracatımızı iki kat arttırmayı hedefliyoruz\" dedi.

 

ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kadri Gündeş ise, Irak`lı tüketicinin zeytin ve zeytinyağını yakından tanıdığını, tüketimin artan gelir düzeyine paralel şekilde artış gösterdiğini, Türk zeytin ve zeytinyağının Iraklıların damak tadına çok uygun olduğunu Suriye`den ürün temin eden Iraklı ithalatçıların Suriye`deki kargaşa ortamından dolayı Türkiye`den ithalat yapmak istediklerini ve bayilik talebinde bulunduklarını, Kuveyt ve Dubai`den gelen ithalatçılarında ZZTK standına büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.

 

Market incelemeleri ve fuardaki gözlemlerinden sofralık zeytinde farklı çeşit ve ambalajların ilgi gördüğünü, zeytinyağında ise prina yağından sızma zeytinyağına kadar farklı türde yağların tüm tüketicilerin beğenilerine ve bütçelerine hitap etmek üzere farklı büyüklükte ambalajlarda satışa sunulduğunu belirten Gündeş, \" Irak pazarında hemen hemen tüm üretici ülkeleri markaları market raflarında yer buluyor. Ancak son aylarda Suriye`de yaşanmakta olan iç savaş coğrafi yakınlık dolayısıyla Irak`ın ülkemizden zeytin-zeytinyağı talebini artıracak gibi görünüyor\" diye konuştu. (Osman İçli-İLKHA)