• DOLAR 32.582
  • EURO 35.012
  • ALTIN 2424.721
  • ...
Yerli ve milli mayın arama robotu yaptılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Yozgat Bozok Üniversitesi öğrencileri, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü 3. sınıf öğrencileri Enes Sertkaya, Hüseyin Ocak ve Mehmet Muhammet Karatokuş savunma sanayinde kullanılması ve askerlerin can güvenliğini sağlamak için manevra kabiliyeti ve 1.5 kilometre menzile sahip uzaktan kumandalı 'mayın arama robotu' yaptı.

Yazılım ve tasarımı öğrenciler tarafından yapılan mayın arama robotunun ön bölümünde bulunan metal parça, mayını gördüğünde sensör sistemiyle oluşturulan ışık ve ses uyarısı devreye giriyor.

Yaklaşık bin liraya mal olan ve TÜBİTAK destekli mayın arama robotu, yerin altında 10 santimetre ye gizlenmiş mayınları rahatlıkla bulabiliyor ve yaklaşık 1.5 kilometre menzilde mayın arama çalışması gerçekleştiriyor. Tamamen yerli ve milli kaynaklarla yapılan mayın arama motoru sayesinde askerlerin aramalar çalışmaları sırasında riskleri de en aza inmiş oluyor.

“ROBOTUMUZ YAKLAŞIK OLARAK 1.5 KİLOMETRE ARASINDA MENZİLE SAHİP”

Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik bölümü öğrencisi Enes Sertkaya, TSK’nın hem operasyon hızını yükseltmek hem de askerlerin can güvenliğini sağlamak amacıyla mayın arama robotu yaptıklarını söyledi.

Sertkaya, "Dünya genelinde mayınların hem düşmanı caydırma amacıyla hem de operasyonları yavaşlatma amacıyla konduğunu biliyoruz. TSK için bu dezavantaj haline gelmiş bir durum. Biz de bu sorundan yola çıkarak mayın arama motoru yapmaya karar verdik. Robotumuz yaklaşık olarak 1.5 kilometre arasında menzile sahip ve bu menzildeki mayınları buluyor. Ön tarafındaki sensör sayesinde herhangi bir mayın bulunduğu zaman o an da bir manyetik alan oluşturuyor. Bu manyetik alan bizim kendi geliştirdiğimiz yazılımlarla belirleniyor ve kablosuz olarak kullanıcıya yani askeri tarafa gönderiliyor.

Kullanıcı robota yön komutlarını gönderirken aynı zamanda da sahada mayın bilgisini alabiliyoruz. Çift taraflı bir iletişim söz konusu. Aynı zamanda da anlık görüntü paylaşıyoruz kullanıcıyla. Burada hem askerlerimizin can güvenliği hem de ordumuzun operasyon hızını yükseltmek amacıyla bu projeyi geliştirdik. A

skerlerimizi gerçekten bu alanda korumak istiyoruz ve bu alanda çalışma yapmaya karar verdik. Bunu yapmamızdaki en büyük amaç askerimizi korumak, uzaktan herhangi bir müdahale olmadan mayınların tespit edilmesini sağlamaktır." dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir