• DOLAR 32.388
  • EURO 35.075
  • ALTIN 2326.544
  • ...
Mossad’dan Arap ülkelerine İran’a karşı birlik çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Washington ve Tahran arasındaki gerginlik tırmanırken, işgalci israil gizli servisi Mossad bölgede İran'a karşı birlik sağlamak için çalışmalara başladı.  Kamuoyuna çok ender açıklama yapan Mossad Başkanı Yossi Cohen, İsrail ile ABD'nin müttefiki Arap ülkelerinin İran'a yönelik ortak endişeler temelinde bir bölgesel barış anlaşması için "eşsiz" bir fırsata sahip olduğunu belirterek Mossad içinde barış fırsatlarını tespit etmek üzere özel bir birimin görevlendirildiğini açıkladı. İşgalci İsrail bölgede sadece Mısır ve Ürdün ile tam diplomatik ilişkilere sahip.

Kohen Tel Aviv yakınlarındaki bir güvenlik konferansında yaptığı konuşmada "Mossad belki de Ortadoğu tarihinde ilk kez bugün kapsamlı bir barış anlaşmasına yol açabilecek bölgesel bir mutabakat anlamında ender bir fırsat görüyor” ifadelerini kullandı.

Mossad'ın Başkanı Kohen bölgedeki Arap ülkelerine seslenerek “Ortak çıkarlar, İran ve cihatçı rakiplere karşı mücadele, Beyaz Saray ile yakın ilişkiler ve Kremlin ile iletişim kanalları, bunların hepsi bir defaya mahsus bir fırsat penceresi yaratabilir” şeklinde konuştu.

ABD geçen hafta altyapı, turizm ve eğitim alanında 50 milyar dolarlık yatırım yolu ile Filistinliler için bir milyon kişilik istihdam yaratılmasını öngören yeni bir Ortadoğu barış planı açıklamıştı. Filistin yönetimi plana siyasi çözümü içermediği için tepki göstermişti.

"Arap ülkeleriyle ilişkilerimiz gelişiyor"

Cohen birçok Arap ülkesinin İran'ın davranışlarına tahammül edemediğini söyleyerek bölgede ismini vermediği "sorumlu ve ciddi ülkelerden oluşan" ve giderek büyüyen bir grubun kendileri ile resmi ilişkilere sahip olmamasına rağmen iletişim kanallarını açtığına ve çeşitli alanlarda işbirliği yaptığına dikkat çekti.

Cohen, işgalci israil Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun geçen Ekim ayında ziyaret ettiği Umman ile yakınlaşan ilişkilerde de Mossad'ın çabalarının etkili olduğunu kaydetti. Mossad Başkanı, İsrail'in nükleer anlaşmada imzasının olmadığını hatırlatarak "İran'ın nükleer silaha sahip olmaması için her şeyi yapacağını" vurguladı.

Bölgede tansiyon yükseliyor
Öte yandan İran ve ABD arasındaki tansiyon yükselmeye devam ediyor. İran Meclisi Nükleer Komitesi Başkanı Mücteba Zünnur yarı resmi Mehr haber ajansına yaptığı açıklamada ABD'nin İran'a saldırması halinde İran'ın yarım saat içinde İsrail'i yok edeceğini söyledi.

Washington’ın geçen ay Umman Körfezi’nde vurulan iki tankerden Tahran’ı sorumlu tutmasının ardından iki ülke arasındaki gerginlik hızla tırmanmış, ardından İran’ın ABD’ye ait bir İHA’yı düşürdüğünü açıklamasıyla tansiyon daha da yükselmişti.

Kaynak: DW

Bu haberler de ilginizi çekebilir