• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Rusya ve Çin'den, ‘dolar’a darbe!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD yaptırımlarına karşı harekete geçen Çin ve Rusya, kritik bir karara imza attı. Rusya ve Çin arasında varılan yeni bir anlaşmaya göre; artık iki ülke arasıdaki ticarette, ‘dolar' yerine, iki ülkenin para birimi olan ‘ruble' ve ‘yuan' kullanılacak.

Rusya 'dedolarizasyon' politikasın hayata geçirilmesi yönünde önemli bir adım attı. ABD yaptırımlarına karşı önlem arayışındaki ülke, Çin ile yeni bir anlaşma imzalayarak iki ülke arasındaki ticarette ruble ve yuan kullanımına geçti.

İzvestiya gazetesinin Maliye Bakanlığı'nın duyurusuna dayandırdığı habere göre, anlaşma Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ile Çin Halk Bankası Başkanı Yi Gang arasında imzalandı.

İki ülke arasındaki ticarette sadece ruble ve yuan kullanılmasına imkan verecek mekanizmalar 2020 yılından önce netlik kazanacak. İzvestiya gazetesi, ticarette dolar kullanımını öngören mevcut anlaşmalarda da ruble ve yuan kullanımına dönüleceğini yazıyor.

Rusya ile Çin arasındaki karşılıklı mal ve hizmet ticareti 2018 yılında yüzde 24 artarak 114,2 milyar dolarlık hacme ulaşmıştı.

Rusya ayrıca Avrupa Birliği ile olan ticaretinde de doları aradan çıkarmak için çalışma yürütüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir