• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Öncelikle Zihnimizdeki Engelleri Kaldıralım`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Abdurrahman Gazi İşitme Engelliler İlköğretim Okulu ile Zübeyde Hanım Zihinsel engelliler ve İş Okulu`nun Selehattin Eyyubi Lisesi`nde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle düzenlediği etkinliğe YYÜ Rektörü Prof. Battal, YYÜ Rektör Danışmanı Doç Dr. Eray Çelik ile çok kurum amirleri katıldı.
 
"YYÜ`yü Engelsiz Üniversite Hale Getireceğiz"
Etkinlikte konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, toplum olarak önce zihnimizdeki engelleri aşmamız gerektiğini ifade ederek, "Bugün 3 Aralık dünya engelliler günü nedeniyle bir araya geldik. Ve şunu gördüm ki toplumumuz engellilerle ilgili olarak önemli bir mesafe almış durumda. Bu yeterli mi? Hayır yeterli değil. Ben hep engelli engelsiz ifadesine karşı çıktım. Aslında böyle bir ayrım çok doğru değil. Sanki insanlarımızı iki kategoriye ayırıyoruz. Sanki bir tarafta şefkate muhtaç olanlar, diğer tarafta da sanki sorunsuz insanlar. Hayır, hepimizin hem şefkate hem ilgiye ihtiyacı var. Asıl önemli olan olay şu; engelli engelsiz olarak insanları kategorize etmemek. Hepimizin yerine göre engelleri var, yerine göre de engellerimiz yok. Burada hiç kimseye ayrım yapmıyoruz. Dolayısıyla engel nerde? Engel bizim zihnimizde var. Şu zihnimizdeki engel sorunumuzu çözersek engelli engelsiz ayrımı kalmaz" dedi.
 
Yaşam alanlarının engellilerin göz önünde bulundurularak tasarlanması gerektiğini belirten Rektör Battal, "Bir binayı tasarladığınız zaman sadece kendinizi düşünmeyin. Toplumda yaşayan bütün bireylere göre tasarlamanız lazım. Bir yaşamsal mekanı kurguladığınız zaman hepimize göre kurgularsak o zaman engel diye bir şey kalmaz. Zaten şu an bizim üniversitemiz engelsiz üniversite kategorisinde. Şu anda üniversitemiz engelsiz üniversiteler kategorisinde devam ediyor. Ve üniversitemizde bu engel noktasında gördüğümüz tüm hususları ortadan kaldırıp YYÜ`yü engelsiz üniversite haline getirmek için başlattığımız hummalı çalışma devam ediyor. Biz toplumda hep beraber huzurlu bir şekilde hayatımızı devam ettirebilmemiz için zihnimizdeki engelleri ortadan kaldıralım, özellikle yaşam alanlarımızı engellileri göz önünde bulundurarak tasarlayalım. Biz üniversite olarak her zaman engellilerin yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz." diye konuştu.
(Nihat Bozkurt - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir