• DOLAR 32.381
  • EURO 35.066
  • ALTIN 2324.96
  • ...
Engellilerin Sesini Duyun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- 3 Aralık Dünya Engeliler Günü münasebetiyle Sümerpark`ta bir araya gelen Diyarbakır Engeliler Platformu üyeleri Sümerpark`ta bir araya gelerek, bir basın açıklaması yaptı. Platforma adına açıklamayı Yerel Gündem 21 Engelliler Meclisi Sözcüsü A. Aziz Dayan yaptı. Dayan,Özürlüler Kanunu ile verilen hakların yetersiz olmasının yanında, çıkarılan yönetmeliklerle var olan kanun da işlenemez hale geldiğini söyledi.
 
2022 sayılı yasadan aylık alan engellilerin asgari ücretle çalışması durumunda aylılarının kesildiğini belirten Dayan, bu sebeple engellilerin çalışma hayatına katılamadıklarını ifade etti. Kamuda 25 bin engelli açığının bulunduğunu kaydeden Dayan, bu açığın 2013 yılı bütçesine alınması isteğinde bulundu. SSP hastalığının bölgede yoğun yaşandığını belirten Dayan daha sonra şunları söyledi: "Bölgede yıllardır çocuk nörologlarının bulunmamasının hastaları ve ailelerini mağdur etmektedir. Türkiye`de engelliler, sağlık tesislerinin fiziksel koşulları, engelleri nedeniyle ihtiyaç duydukları sağlık hizmetleri ve araç gereç bedellerinin sağlık sigortası kapsamı dışında kalması, bireysel olarak sosyal güvenlik şemsiyesi dışında kalmaları ya da sağlık personelinin olumsuz tutumları ve işaret dili bilen yeterli personelin bulunmaması gibi nedenlerle ayrımcı uygulamalara maruz kalabilmektedirler."
 
-Dayan, engellilerin taleplerini ise şu şekilde sıraladı:
-Engelliler ile ilgili bir bakanlık kurulması
-Her kademede TBBM`de, İl Genel Meclislerinde en az yüzde 10 engelli kotasının uygulanması.
-Özürlüler Kanunu`nun Engelliler Kanunu olarak değiştirilmesi
-Evde bakım ücretinin bakım ücreti olarak düzeltilmesi
-Çalışan engellilere de 2022 aylığının bağlanması
-Engellilere ödenen 3 aylık ücretin aylık olarak asgari ücret üzerinden ödenmesi
-Yasada tanınan hakların bir an önce uygulanması
-Her alanda engellilere pozitif ayrımcılığın uygulanması
-Her engelli grubun yönelik her kademede eğitim kurumları açılması
-Engelli olma durumunun asgari yüzde 40 ile sınırlandırılmamasını, ayrıcı Türkiye`nin de taraf olduğu İLO Sözleşmesi hükümlerine uyulması
-Konutlardaki asansörlerin zemin kattan itibaren faalleştirilmesi
-Kentteki özellikle resmi kurumlarda, genelde kentin tüm yaşam alanlarında engellilerin geçişine kolaylık sağlayacak rampalar yapılması
-Trafik ışıklarında sesli sinyalizasyon sisteminin yaygınlaştırılması
-Kaldırımlarda rampasız yer bırakılmaması
-Toplu taşıma araçlarında tekerlekli sandalyeli engellilere ve pusetli yolculara uygun giriş-çıkış kapılarının olması
-Türkiye`de yapılacak yeni Anayasa`da uluslar arası sözleşmelere uygun demokratik, özgürlükçü, eşit bütün dezavantajlı grupların gözetilmesi. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir