• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
ABD eski Dışişleri Bakanı Tillerson: Kushner arkamdan iş çeviriyordu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mart 2018'de Trump'ın Twitter'dan duyurduğu bir haberle 13 aydır sürdürdüğü Dışişleri Bakanlığı görevinden kovulan Rex Tillerson, perşembe günü kongrede yayınlanan bir rapora göre Dışişleri Komitesine bazı bilgiler verdi.

"KUSHNER'I MEKSİKALI O İSİMLE RESTORANDA GÖRDÜM"

Komitedeki konuşmasını geçen ay (Mayıs 2019) gerçekleştiren Tillerson burada, Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner'ı Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray ile aynı restoranda gördüğünü söyledi. Tillerson, mevkidaşı olan Meksikalı Videgaray'ın ABD'nin başkentine geldiğinden haberi olmadığını söyledi.

Al Jazeera'nin aktardığına göre eski diplomat "Masaya gülümseyerek ve selam vererek yaklaştım. Meksikalı yetkilinin yüzünün rengi değişti. 'Sizi bölmek istemiyorum. Bir dahaki sefere geldiğinde beni ara' dedim" ifadelerini kullandı.

O SIRADA BASINA YANSIMIŞTI

 2017'de Washington'a gelen Videgaray, Dışişleri Bakanlığı yerine doğrudan Beyaz Saray'a giderek Trump'ın damadı ve aynı zamanda üst düzey danışmanı Jared Kushner ile görüşmüştü. Bakanlıkta geçici olarak sözcülük yapan Mark Toner da konunun Dışişleri Bakanlığı basın toplantısında gündeme getirilmesi üzerine “Meksika Dışişleri Bakanının burada olduğunu bilmiyordum” demişti.

Yılın ilk aylarında ABD-Meksika arasındaki göçmen krizinin büyümesi sonrasında ortaya çıkan bu görüşmenin hem göç konusu hem de Kushner'ın Ortadoğu ajandasıyla ilgili olduğu değerlendiriliyordu.

MEKSİKALI İSİM ve KUSHNER ARASINDAKİ GÖRÜŞMELER DOLAYLI OLARAK DOĞRULANMIŞTI

Sınıra örmeye niyetlendiği duvarın parasını Meksika'ya ödetmek isteyen Trump'ın 27 Ocak 2017'de yaptığı telefon görüşmeleri Ağustos 2017'de basına sızmıştı. Washington Post Gazetesine sızdırılan görüşmelerde Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ile konuşan Trump, "Meksika'ya duvarın parasını ödetmek zorundayım. İki yıldır bunu söylüyorum" demişti. Meksikalı lideri ikna edemeyen Trump, Nieto'dan 'duvarın masraflarını ödemeyeceklerini kamuoyuna söylememesini" istedi. "Bırak 'Halledeceğiz' diyelim. Eğer ileride istersen, Jared (Kushner) ve Luis'yle (Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray) beraber müzakere masasına geri döneriz. Eminim iki ülke için de iyi olacak bir çözüm bulunur" dedi.

KUSHNER ve MUHAMMED BİN SELMAN İLİŞKİSİ

Raporlarda Tillerson'a Kushner ve bin Selman arasındaki ilişkinin sorulduğu ve eski Dışişleri Bakanı'nın bu soruya "İkisi arasında çok fazla iletişim vardı ve Kushner, hem krallığa hem de Ortadoğu'nun başka bölgelerine gittiğini" söyledi. Tillerson, Kushner'ın ziyaretlerini gündeme getirdiğini fakat değişen bir şey olmadığını kaydetti.

WASHINGTON'DA ENKAZ

John Hendren gazetecilerinden John Hendren'ın Washington'a ilişkin değerlendirmelerine yer verilen haberde Hendren'ın "Washington'da dış politika 'aile işletmesi' sebebiyle sık sık ortadan kalktı. Bu durumun açığa çıkması bir enkaz olarak görünüyor" ifadeleri aktarıldı.

"TRUMP DİSİPLİNSİZ"

Rex Tillerson, Aralık 2018'de CBS televizyonuna verdiği röportajda ABD Başkanı Donald Trump'ı "disiplinsiz", "okumayı sevmeyen", "detaylara bakmayı sevmeyen" biri olarak tanımlayarak, görevdeyken Trump'ın kendisinden çok defa yasaları ihlal edecek şeyler yapmasını istediğini söylemişti.

Trump da Twitter'dan buna cevap vererek "Mike Pompeo çok iyi çalışıyor. Selefi Rex Tillerson gerekli mental kapasiteye sahip değildi. Bir kaya kadar aptaldı, kendisinden yeterince hızlı kurtulamadım. Feci şekilde tembeldi. Şimdi artık dışişlerinde tamamen yeni bir durum ve büyük bir motivasyon var" ifadelerini kullanmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir