• DOLAR 32.607
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2497.003
  • ...
İkinci filoya Sürpriz Gemi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsrail`in tüm uyarı ve tehditlerine rağmen Haziran sonunda yola çıkacağı belirtilen 2. Gazze filosunda ABD`li bir geminin de yer alacağı bildirildi.

New York Times gazetesi, 34 yolcuyu taşıyacak geminin bir Yunan şirketine ait olduğuna işaret ederken gemiye, ABD Başkanı Barack Obama`nın "Umudun Cesareti" kitabının adının verildiğine dikkat çekti.

NYT, "Amerikalılar, İsrailli Ablukayı Protesto Amacıyla Filoya Katılıyor" başlığını kullandığı haberinde "Bu ay, bir filo İsrail`in Filistin topraklarına uyguladığı ablukayı protesto amacıyla yola çıkacağı zaman, gemilerin arasında, yazar Alice Walker ile anne babası Holokost`ta ölen 86 yaşındaki bir kişi dahil olmak üzere 34 yolcuyu taşıyan bir Amerikalı gemi de bulunacak" diye yazdı.

Bir yıl kadar önce düzenlenen ilk filoya İsrailli güçlerin baskınında dokuz kişinin öldürüldüğünü anımsatan gazete, operasyonun İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkileri bozduğunu ve ablukaya son vermesi için İsrail`e yapılan baskıları yoğunlaştırdığını kaydetti.

ABD`li gazete, ilk filoyu düzenleyenlerin yeni filonun, en az 1000 yolcuyu taşıyan 10 kadar gemiden oluşacağını söylediklerini belirterek "Bir gemi İspanyolları, diğeri, Kanadalıları, diğeri İsviçrelileri ve diğeri İrlandalılar taşıyacak" dedi.

Haberde değerlendirmelerine yer verilen, Amerikalı geminin koordinatörü Leslie Cagan da, gemiye Başkan Obama`nın "Umudun Cesareti" kitabının isminin verildiğini belirtti. Cagan "Hükümetimize, sadece Gazze ablukası değil, aynı zamanda tüm işgale son verme konusunda daha olumlu bir rol oynayabileceğini düşündüğümüz mesajını veriyoruz" diye konuştu.

-İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ: "ABLUKAYI UYGULATACAĞIZ"-

Gazete, haberinde İsrail`in Washington Büyükelçiliği`nin kamu diplomasisinden sorumlu Müsteşar Noam Katz`ın sözlerini de aktardı. Katz "Bu filoyu, Gazze`de Hamas`ı desteklemeye yönelik siyasi bir beyan olarak görüyoruz. Hamas, Gazze ve halkının kontrolünü ele alan, İsrail devletini yıkmayı taahhüt etmiş bir terör örgütüdür. Bir ablukamız var ve bu ablukayı uygulatacağız" şeklinde konuştu.

Filoda bulunacak Amerikalı yolcuların ise, kendilerinin Hamas`ı değil, Filistin halkını desteklediklerini söylediklerine dikkat çeken gazete, 86 yaşındaki yolcu Hedy Epstein`in "Amerika`daki Yahudi toplumu ve İsrail, tüm Yahudilerin adına konuştuklarını söylüyorlar. Benim adıma konuşmuyorlar. ABD`li gemide yer alacak bu ülkenin Yahudilerinin ve arkamızdaki birçok kişinin adına da konuşmuyorlar" sözlerini de yansıttı.

-YUNAN ŞİRKETİNE AİT GEMİ YARDIM DEĞİL MEKTUP TAŞIYACAK-

Bu arada, haberde Cagan`a atfen, filoya katılacak olan ABD`li geminin Delaware kayıtlı olup bir Yunan şirketine ait olduğu ve Filistinlilere yardım değil, ABD`lilerin mektuplarını taşıyacağı belirtildi.

Geminin yolcularının dörte birinin Yahudilerden oluşacağına, mürettebatında Gazze`yi hedef alan hava operasyonlarına katılmayı reddeden, İsrail Hava Kuvvetleri eski bir yüzbaşının bulunacağına da dikkat çekildi

ANKA

Bu haberler de ilginizi çekebilir