• DOLAR 32.346
  • EURO 35.205
  • ALTIN 2247.386
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a fahri doktora unvanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

G-20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Japonya'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mukogawa Kadın Üniversitesi tarafından, kendisine tevdi edilen fahri doktora unvanı için düzenlenen törende bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversite yönetimine misafirperverlikleri ve fahri doktora payesi için teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu unvanı, Türk-Japon dostluğunun yeni bir nişanesi olarak inşallah ömrüm boyunca gururla taşıyacağım." dedi.

Mukogawa Kadın Üniversitesi’nin Bahçeşehir Üniversitesi ve Türkiye ile geliştirdiği yakın iş birliğinin güçlenerek devam edeceğine olan inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya’daki 800 üniversitenin yüzde 10’unun yani 80’inin kadın üniversitesi olduğuna dikkati çekti.

Asya’nın doğu ve batı uçlarında bulunan Türkiye ve Japonya arasındaki dostluk ve yakın iş birliğinin takdirle karşılandığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Farklı kültürlere, farklı inançlara, farklı dillere sahip, ancak birbirine bu kadar yakın, bu derece sevgi besleyen, ortak noktaları olan başka iki ülke yoktur." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi hayatında karşılaştığı zorlukları anlatarak, "1999 yılında bir mahkeme kararıyla nokta koyulmak istenen hikâyemiz 2001’den itibaren yeni bir kimlikle, yeni bir dinamizmle, çok daha güçlü bir kadroyla âdeta yeniden dirildi. Aynı şekilde milletimizin mazisinde de ilk başta bize acı çektiren, üzüntü ve sıkıntı veren hadiselerin, daha sonra hayırlara vesile olduğunu görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile gerçekleştireceği ikili görüşmelerde ilişkilerin her alanda derinleştirilmesi üzerinde duracaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılının Japonya’da Türk Kültür Yılı olarak ilan edildiğini, yıl boyunca Türkiye’nin zengin kültürel mirasını Japon halkına tanıtmak için pek çok etkinlik düzenleneceğini kaydetti.

Programlardan ilkinin geçen günlerde "Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu’nda Lale Geleneği" adıyla Tokyo Topkapı Sarayı Sergisi salonunda açıldığını ve yoğun ilgiyle karşılandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, serginin Temmuz ayı sonuna kadar Kyoto Ulusal Modern Sanat Müzesinde ziyarete açık kalacağını, ziyareti kapsamında Prenses Akiko ile de sergiyi gezeceğini bildirdi.

Programı çerçevesinde, dünyanın en iyi yedi sanatçısından biri gösterilen Ara Güler’in fotoğraf sergisinin de açılışını gerçekleştireceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, himayesinde gerçekleştirilen sergiye Japon halkını davet etti.

"Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada son yıllarda sancılı hadiseler cereyan etti"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada son yıllarda sancılı hadiseler cereyan etti. Sekiz yıldır süren Suriye’deki iç savaş ve Afganistan’dan İran’a, Kuzey Afrika’dan Yemen ve Libya’ya uzanan krizlerle ilgilenmek mecburiyetinde kaldık." dedi.

Türkiye’nin Suriye’den gelen 3.6 milyon ve Afganistan’dan gelenlerle birlikte yaklaşık 4 milyon göçmene kapılarını açtığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bugüne kadar Birleşmiş Milletler hesaplamalarına göre Suriyeli mülteciler için 37 milyar doları aşan harcama yaptığını yineledi.

"Batılı komşumuz yüksek duvarlar arkasına saklanmayı tercih etti"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Peki, bize gelen destek nedir diye sorarsanız, şu anda ortalama veriyorum, 2 milyar Euro. Bu süreçte ne yazık ki pek çok Batılı komşumuz yüksek duvarlar arkasına saklanmayı, dikenli tel örgülerin arkasında huzur aramayı tercih etti. Ne evlatlarının minik cansız bedenlerine sarılan annelerin, babaların feryatları ne hapishanelerden yansıyan işkence görüntüleri ne de masum çocukların gözyaşları maalesef birilerini harekete geçirmeye yetmedi." değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada yaşanan her krizin özellikle kadınları hedef aldığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ayrımcılığın arttığı, kadınlara yönelik dışlayıcı politikaların yaygınlık kazandığı, aile kavramının erozyona uğradığı bir dönemde Türkiye olarak son 17 yılda kadın hakları konusunda birçok tarihî reforma imza attık. Şahsen siyasette sorumluluk üstlendiğim her yerde kadınlarımızla birlikte yol yürümeye, onlarla iş birliği içinde çalışmaya daima özen gösterdim. 40 yıllık siyasi hayatımda elde ettiğim tüm başarıların gerisinde mutlaka kadınların gayreti, emeği, fedakârlığı bulunuyor." dedi.

Türkiye’nin kadınlarının çalışmasının, yönetmesinin, üretmesinin ve okumasının en önemli hedefleri arasında yer aldığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk siyasi tarihinde bizim gibi kadınları vitrine alan, ön plana çıkartan, çok daha ötesi kadını politikalarının merkezine yerleştiren bir başka siyasi hareket yoktur. Partimizin Kadın Kolları 4,5 milyon üyesiyle çok güçlü, son derece organize bir tabana hitap ediyor." diye konuştu.

"Kadınlarımızı hayatın her alanında hak ettikleri imkânlara kavuşturmanın gayreti içinde olacağız"

Türkiye’de kamu istihdamında toplam kadın oranının yüzde 38’i geçtiğini, kadınların iş gücüne katılma oranını yüzde 28’den yüzde 34’e, kadın istihdam oranı ise yüzde 25’ten yaklaşık yüzde 30’a çıkarttıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Elbette bu rakamların hepsi önemlidir, ama bizim gözümüzde asla yeterli değildir. İnşallah önümüzdeki dönemde de kadınlarımızı hayatın her alanında hak ettikleri imkânlara kavuşturmanın gayreti içinde olacağız. Şartlar ne olursa olsun biz Türkiye olarak etnik kimliğine, inancına, teninin rengine bakmadan mazlum ve mağdurlara sahip çıkmayı sürdüreceğiz. Vicdanların çölleştiği günümüz dünyasında insanlığın vicdanı olacak, hak, adalet ve özgürlük mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğiz."

Mukogawa Kadın Üniversitesinin şahsına tevcih ettiği fahri doktora unvanının zorlu mücadelesinde kendisine güç ve cesaret vereceğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu üniversiteyi inceleyeceğim, bunun yanında toplam 80 kadın üniversitesini, şu anda Büyükelçime de görevi veriyorum, incelemek suretiyle ülkemde de bunun adımını inşallah atacağız." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir