• DOLAR 32.549
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2424.423
  • ...
İslami Düğünlere Teveccüh Artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Halkın İslami düğünlere teveccühü, beraberinde yeni ilahi gruplarını ortaya çıkarıyor. İnsanların İslami düğünlere bakış açısını Ergani`de yeni kurulan Mizgin İlahi Grubu sanatçılarından Nurullah Ürün ile konuştuk.

ÖNCELİKLE İSLAMİ DÜĞÜN NEDİR? NEDEN İSLAMİ DÜĞÜN TERCİH EDİLMELİ?
İslami düğün; yapılan düğünde İslam`ın yasakladığı haramlardan kaçınılan, kadın ve erkeklerin ayrı ayrı yerlerde düğün yapmalarının sağlandığı, seslendirilen ilahi ve ezgilerin İslami olduğu düğünlerdir. İslami düğünde İlahi ve ezgiler İslamidir. Cahili müzik ve çalgılara yer yoktur. Kadın ve erkekler ayrı ortamlarda düğün yaparlar.

Bizler Müslümanız ve düğünümüz de İslami olmalıdır. Evliliğin ilanı olan düğünün İslami olması, kurulacak ailenin temelinin sağlam olmasına yardımcı olur. Hem düğün bir tebliğdir. İslami bir düğünle, düğünlerin nasıl olması gerektiği mesajı verilir. Düğünlerde bile olsa haramlardan kaçınılması gerektiği anlatılmış olur.

İSLAMİ DÜĞÜN İLE CAHİLİ DÜĞÜN ARASINDA NASIL BİR FARK VARDIR? BİR DÜĞÜNÜN İSLAMİ OLDUĞUNU NASIL ANLIYORUZ?
Cahili düğün; İslami düğünlerin zıddı olan düğünlerdir, diyebiliriz. Bildiğiniz gibi kimi düğünlerde, kadın ve erkekler iç içe düğün yapıyor, düğünlerde İslam`ın nehyettiği kıyafetler giyiliyor ve içki tüketiliyor. Bu düğünleri cahili düğün diye nitelendiriyoruz.

Bu düğünlerde insanlar harama bakıyor, namahremleriyle aynı düğünde kol kola oynuyor. Daha acısı ise bu insanlar bunu kendi anne-baba ve büyüklerinin yanında yapıyor ve büyükler gençlerin bu durumuna tepki vermeyip kayıtsız kalıyor.

Dolayısıyla bir düğünün İslami mi, cahili mi olduğunu ilk bakışta hemen anlıyoruz. İnsanların kıyafetleri, kadın ve erkeklerin ayrı ortamlarda düğün yapıp yapmadıkları ve seslendirilen müzikler düğünün nasıl olduğunu anlamamızı sağlıyor.

İNSANLARIN İSLAMİ DÜĞÜNLERE BAKIŞI NASIL?
Mütedeyyin insanlar öteden beri düğünlerini İslami yapıyor. Dolayısıyla İslami düğünleri biliyorlar. Daha önce İslami düğün yapmamış veya ilk defa İslami düğün görenler başta şaşırıyorlar. Sonra ise düğünlerin İslami olabileceğini görünce memnun kalıyorlar. Hatta daha önce bütün düğünlerini cahili yapan aileler bile bize müracaat edip kendi düğünlerinin de İslami olmasını talep ediyorlar.

Geçenlerde bir köyde bir aile bize müracaat etti. `Köy ortamında herkes cahili düğün yapıyor. Eğer düğünümüze siz ve arkadaşlarınız gelirse İnşallah İslami düğün yaparız` dediler. Kabul edip düğüne gittiğimizde köydeki vatandaşların başta düğüne mesafeli ve önyargılı yaklaştıklarını gördük. Fakat düğün ilerledikçe köyün erkekleri de düğüne iştirak etmeye başladı. Bu düğün köydekiler üzerinde olumlu bir izlenim bıraktı.

İSLAMİ DÜĞÜNLERİN İÇERİĞİ HAKKINDA BİLGİ ALABİLİR MİYİZ?
Bütün düğünlerimize Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başlıyoruz. Daha sonra ilahi ve ezgi kısmına geçiyoruz. Kimi düğünlerde düğün sahibinin isteği doğrultusunda mevlid-i şerif okuyoruz. Düğünlerde Kürtçe, Zazaca ve Türkçe ilahi ve ezgiler okuyoruz.

SON OLARAK İLAHİ GRUBUNUZ HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?
Bizler, Mizgin İlahi Grubunu olarak düğün ve etkinliklere katılıyoruz. Grubumuz; Yusuf, Yılmaz, Mahmut ve benden oluşuyor. Sadece düğünlerde değil; nişan, sünnet gibi etkinliklerde de görev alıyoruz. Bunun dışında başta Kutlu Doğum Etkinlikleri olmak üzere diğer İslami etkinlik ve konferanslarda da görev alıyoruz. (Veysi Buran - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir