• DOLAR 32.34
  • EURO 35.171
  • ALTIN 2241.539
  • ...
İTTİHADUL ULEMA’dan ailelere evlilik çağrısı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Evliliklerde yaşanan israf, düğünlerdeki gayr-i İslami görüntüler, damat ailesinden aşırı talepler konusunda halka uyarılarda bulunan İTTİHADUL ULEMA Genel Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, bu durumun Allah’ın emirlerine ve Peygamberin sünnetine aykırı olduğunu söyledi.

Peygamber Efendimizin Müslümanlardan evlilikleri kolaylaştırmalarını istediğini vurgulayan Kılıçarslan, mutlu bir aile hayatının, huzur dolu bir evliliğin yaşanabilmesi, salih ve dindar nesillerin yetişebilmesi için halkın evlilik ve düğünlerini İslam’a göre yapmalarını, haram ve günahtan kaçınmalarını tavsiye etti.

Düğünlerdeki gayr-i ahlaki görüntülerin, günaha götüren davranışların Allah’ın gazabına yol açtığını ifade eden Kılıçarslan, zina ve diğer ahlak dışı şeylerin toplumlarda bela ve musibetleri artırdığını, bunun önüne geçmenin, temiz ve dindar nesillere sahip olmanın tek yolunun günah ve haramdan, israftan kaçmak olduğunu kaydetti.

"Ümmetin temeli evlilik ve salih evlada sahip olmak üzerinedir"

Evliliğin İslam’ın önemli ilkelerinden biri olduğunu belirten Kılıçarslan, "Allah Teâlâ temiz, pak, iffetli, ahlaklı bayanlarla evlenmemizi emrediyor. Peygamber Efendimiz de ümmetinden evlenip çoğalmalarını, kıyamet gününde ümmetin çokluğuyla övüneceğini söylüyor. Peygamberimiz diğer bir hadisinde dünyada en çok sevdiği üç şeyden birinin evlilik olduğunu söylüyor. Çünkü bu ümmetin temeli, evlilik ve salih evlada sahip olmak üzerinedir." dedi.

"Düğünlerde Allah’ın emirleri çiğneniyor, israfın her türlüsü yapılıyor"

Günümüzde yapılan düğün ve evliliklerin çoğunun İslam dışı olduğunu söyleyen Kılıçarslan, "Bugün toplumumuzda yapılan düğünlerin çoğunda ne yazık ki büyük haramlar ve günahlar işleniyor. Bu düğünlerde Allah’ın emirleri çiğneniyor, israfın her türlüsü yapılıyor. İnsan ne için evleniyor? Mutlu bir aile hayatı olsun, salih bir evladı olsun, dünya ve ahireti mamur olsun diye evleniyor. Günümüzün düğünlerinde yapılanlar, istenen yüklü miktardaki altın, aşırı israfa yol açan mobilya ve ev eşyaları, birkaç saatliğine bir servet karşılığında kiralanan gelinlikler; bütün bunlar israftır, haramdır, Allah’ın gazabını celbedecek şeylerdir." diye konuştu.

"Mutlu bir evlilik istiyorsak sünnete göre yapmalıyız"

İsrafın dinimizde şiddetli bir şekilde yasaklandığını dile getiren Kılıçarslan, "Yüce Allah kesinlikle israfı yasaklamıştır. Allah ‘İsraf yapmayın, israf yapanlar şeytanın kardeşleri ve dostlarıdırlar.’ diye emretmektedir. Peygamber Efendimiz, en hayırlı gelinin, damat ailesine az masraf çıkaran gelin olduğunu buyurmuştur. Gerçekten mutlu bir evlilik, temiz bir soy, huzurlu bir aile hayatı istiyorsak Peygamber Efendimizin sünnetine göre düğün ve evliliklerimizi gerçekleştirmeliyiz. Peygamber Efendimizin sünnetine uygun düğün ve evliliklerin İslam tarihinde özellikle asr-ı saadette birçok örneği vardır. Yoksul, düğün masrafını karşılayacak imkândan yoksun olmasına rağmen birçok sahabe Peygamberimizin tavsiyesi üzerine sağlam temele dayanan evlilikler gerçekleştirmiştir. Bu evliliklerden salih, temiz nesiller ortaya çıkmış, son derece mutlu hayatlar yaşanmıştır." ifadelerini kullandı.

"Gençlerimiz evlenemezse…"

Konuşmasının devamında Kılıçarslan, şunları söyledi:

"Bugünkü evliliklerin çoğu maddi çıkarlara dayandığı, menfaat evlilikleri olduğu için çok geçmeden boşanmalarla sonuçlanmaktadır. Bu düğün ve evlilikler için büyük harcamalar yapılıyor. Yüksek miktarda altın ve ziynet eşyası isteniyor. Damat tarafını mağdur eden taleplerde bulunuluyor. Bir evde bazen evlilik çağına gelmiş 3-4 genç bulunabiliyor. Ancak gelin aileleri o kadar çok şey istiyorlar ki o gençlerin anne ve babaları bu talepleri karşılamaya güç yetiremiyor. Bu aynı şekilde gelin adayları için de geçerlidir. Bir evde evlilik çağına gelmiş birden fazla kız bulunuyor. Ancak kız ailesi karşılanamayacak taleplerde bulunduğu için kimse gelip o kızları isteyemiyor. Bu evlilik olmasa, gençler evlenemese ne olacak? Ahlaksızlık, zina ve diğer kötü şeyler alıp başını gidecek. Sokak ve çarşılarımızın hali ortada… Çirkinlik, iffetsizlik, ahlaki yozlaşma almış başını gitmiş. Allah muhafaza bir yerde fuhuş, zina fazlalaşırsa o toplumun hali nice olur? Peygamber Efendimiz bir memlekette zinanın çoğalması halinde o memlekete türlü türlü bela ve musibetlerin geleceğini söylüyor. Bugün bakıyoruz gerçekten Peygamberimizin dediği gibi toplum olarak bela ve musibetler yağmur gibi üzerimize geliyor."

"Düğünlerimizde gayr-i ahlaki davranışların sergilenmesi Allah’ı gazaplandırıyor"

Her geçen gün toplumun İslam’dan ve ahlaki değerlerden uzaklaştığına dikkat çeken Kılıçarslan, "İnsanlar Kur’an’ın hükmünden uzaklaşmışlar. Peygamberin sünnetini unutmuşlar. Özellikle düğünlerimizde gayr-i ahlaki çirkin davranışların sergilenmesi, kadın ve erkeğin iffetsiz bir şekilde kol kola girip halay tutması, kadınların evlerinde, kocalarının yanında bile giyinmekten utandıkları açık saçık, müstehcen elbiselere bürünmeleri Allah’ı gazaplandıran büyük günahlardandır. Bu davranışlar Gayretullaha dokunmakta, Allah’ın azabını çabuklaştırmaktadır." şeklinde konuştu.

"İsraf ve gereksiz harcamalardan vazgeçmeliyiz"

Bir Müslümanın, Allah’ın rızasını önemseyen dindar bir kişinin evlilik ve düğün konusunda nasıl davranması gerektiğine yönelik tavsiyelerde de bulunan Kılıçarslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Düğünlerimizde israftan kaçınmalıyız. Damat adayını sıkıntıya düşürecek yüklü miktarda altın, pahalı mobilya ve ev eşyası istememeliyiz. Özellikle son zamanlarda kötü bir adet olarak aramıza girmiş pahalı gelinlik kiralama sevdasından vazgeçmeliyiz. Bu çirkin âdeti bırakmalıyız. Dindar halkımızdan talebimiz düğünleri, evlilikleri zorlaştıracak masraftan kaçınmalarıdır. Peygamber Efendimiz Müslümanlardan her konuda, özellikle hayırlı konularda kolaylık sağlamamızı emretmektedir. Evlilikler aileleri yakınlaştıran, akrabalık bağlarını sağlayan işlerdir. Ama günümüzde düğün ve evlilik masrafları damat tarafını o kadar mağdur ediyor ki sanki yapılanlar akrabalıktan çok düşmanlığa sebebiyet veriyor. Düşman bile düşmana bu kadar eziyet vermez. Evliliklerin toplum arasında akrabalık ilişkilerini güçlendirmesini, dostluk ve muhabbeti artırmasını, saadet ve mutluluğa vesile olmasını istiyorsak Peygamberimizin tavsiyelerine kulak vermeli, israf ve gereksiz harcamalardan vazgeçmeli, damat tarafını mağdur etmekten kaçınmalıyız." (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir