• DOLAR 32.602
  • EURO 34.831
  • ALTIN 2494.772
  • ...
Ortaokullara `Seçmeli Hukuk ve Adalet` Dersi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Milli Eğitim Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında ortaokullara seçmeli `hukuk ve adalet` dersi geliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında öğrencilerde hukuk bilincinin geliştirilmesi uygulamaları ve `hukuk ve adalet` dersi öğretim programının geliştirilmesi amacı ile protokol imzalandı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada adalet duygusu ve hukuk bilincinin erken yaşlarda geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. Çocukların herkesin hakları olduğu konusunda bir bilinç geliştirmesine yardımcı olmak üzere yeni bir çalışma başlattıklarını söyleyen Dinçer; bu kapsamda seçmeli olarak okutulacak `hukuk ve adalet` dersi ile çocuklara başkalarının hakkına saygıyı öğretmeyi amaçladıklarını kaydetti.

İlkokul ve ortaokul derslerinin öğretim programlarında, hukuk ve adalet ile ilişkili kazanımları temel alarak, öğrencilerin hukuk kavramlarına ilişkin anlayışlarını ve hukuk bilincini geliştirmeye çalışacaklarını belirten Dinçer, "Bir diğer önemli husus ise ortaokul 6. ve 7. sınıf öğrencileri için seçmeli hukuk ve adalet dersinin öğretim programlarında yer almış olmasıdır. Bu amaçla dersin çerçeve öğretim programını geliştirmek için ortak bir komisyon oluşturacağız. Çerçeve öğretim programına temel hukuk kavramları, haklar ve sorumluluklar, adaletin önemi, hukuk ve kanunlar yargılama süreçleri, mahkemeler gibi konular yer alacak. Aynı zamanda hukuk ve adalet dersi için uygulama ve tanıtım materyalleri de geliştirilecek. Amacımız hak, eşitlik, özgürlük ve adalet gibi insan olmaktan kaynaklanan tüm taleplerin hepimizin ortak talepleri olduğu ve hepimizin hakkı olduğu bilincini çocuklarımıza vermektir. İnsan haklarına duyarlı olmanın yolu adalet duygusundan geçmektedir." şeklinde konuştu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise, hak arama kanallarının açık tutulması kadar toplumda hak arama bilincinin ayakta tutulmasının da büyük önem taşıdığını vurguladı. Hukuk bilincinin yüksek olduğu toplumlarda uyuşmazlık çıkma ihtimalinin daha az olduğu ve uyuşmazlıkların barışçıl yöntemlerle daha kolay çözüldüğünü söyleyen Ergin, "Daha az ihtilafa düşen, ihtilafa düştüğünde bunu demokratik yollarla çözme arayışına giren bir toplumun varlığı güçlü bir sosyal ve kültürel alt yapı ile mümkündür." dedi. Burada eğitim ve öğretimin de kilit rolde olduğunu dile getiren Ergin, şöyle devam etti: "Eğitim süreci aileden başlayarak okul ve diğer etki kaynakları ile devam etmektedir. Çocuklar ve gençler aileden, çevreden aldıkları eğitim ile kendilerini hayata hazırlamakta. Bu süreçte aileden ve okuldan yeterli eğitim ve desteği alamamış kişilerin hak ve sorumluluk bilincinin yeterli düzeyde gelişmesi de mümkün olmamaktadır. ülke çapında hukuk bilincinin gelişmesi ve vatandaşlar arasında uyuşmazlıkların çıkmadan önlenmesi amacıyla temel hukuk bilgilerinin ilköğretim çağından itibaren öğretilmesi bu sebeple önem taşıyor."

Hukuk ve Adalet dersinin, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren uygulanması öngörülüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir