• DOLAR 32.411
  • EURO 35.147
  • ALTIN 2324.692
  • ...
Başörtüsü Yasağına Tepkiler Gelmeye Devam Ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MARDİN - Özgür Eğitim-Sen Midyat Temsilcisi Abdulhakim Şahin, Milli Eğitim Bakanlığının yeni kılık kıyafet yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulundu. Şahin, "Bu hafta başında resmi gazetede yayımlanan MEB`e bağlı okulların Kılık Kıyafet Yönetmeliği özgürlükçü müdür? Yoksa yasakçı mı?" diye sordu.

Şahin, yayımlanan yönetmelik ile tek tip üniforma giyme zorunluluğunun kaldırılmış gibi göründüğünü, ancak yıllardır muallâkta bulunan okullarda başörtüsü takma sorununun içinden çıkılmaz bir hal aldığını belirtti.

Şahin, "Bu yönetmelikte `kız öğrenciler İmam Hatip Ortaokulu ve Liseleri ile çok programlı liselerin İmam Hatip Programlarında tüm derslerde, diğer ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur`an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilirler` denmiştir. Aynı yönetmeliğin bir başka bölümünde ise açıkça `okul içinde baş açık olur` denmiştir. Bu iki cümle yönetmelikteki çarpıklıklar göstermektedir. Birincisinde Kur`an-ı Kerim dinleme ve okumda uyulması gereken adap ve usule dikkat çekilirken, Kur`an-ı Kerim de geçen yasaklar göz ardı edilmiştir. Yani Kur`an-ı Kerim`e saygı var ama emirlerine riayet etme yok. Diğer bir çelişki ise İmam Hatip Lisesi öğrencilerine ruhban muamelesi yapılmasıdır. Burada şu husus gözden kaçmıştır. İslam dininde ruhban sınıfı da yoktur, dini kisve de yoktur. İmam Hatip Liselerine giden kız çocukları gibi diğer okullara giden kız çocukları da Müslüman`dır. Sanırız bu gerçek hiçbir Müslüman tarafından reddedilmez. Yoksa bu yönetmelik Müslüman olmayanlarca mı hazırlandı? Çünkü İmam hatiplilere yani dini temsil eden sınıfa başörtüsünün serbest diğerlerine yasak olması İslam`ı değil Hıristiyanlık teolojisini hatırlatmaktadır. MEB tarafından başörtülü öğrencilere ruhban muamelesi yapılırken diğer bütün öğrencilere ise dini hayat-kamusal alan ayrımı yapması dayatılmaktadır. Buradan biz şunu anlıyoruz. MEB laiklik ilkesini yanlış anlamıştır" dedi.

Bu yönetmeliğin ileri demokrasi iddialarını çürüttüğünü söyleyen Abdulhakim Şahin, "10. yılını dolduran AK Parti hükümeti beklentileri boşa çıkarmıştır. Çoğu başörtüsü takan kendi destekçilerini ve üyelerini hayal kırıklığına uğratmıştır. Milli Eğitim Bakanlığını ve AK Parti hükümetini inancımıza ve kimliğimize yönelik yasakçı ve dayatmacı adımlar atmaması için uyarıyoruz. Başörtüsüne yasak getiren ve devrim kanunlarını anımsatan bu yönetmeliğin geri çekilmesini, başörtüsünün sadece İmam Hatip Liseleri için değil tüm öğrenci, öğretmen, idareci ve tüm çalışanlar için serbest olmasını istiyoruz" dedi.
(M. Sait Başaran - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir