• DOLAR 32.587
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2491.19
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Rusya’da son yıllarda yeniden dünya silah pazarına üretici-ihracatçı ülke olarak damgasını vurmaya başlayan Rusya’da; Devlet Başkanı Vladimir Putin, silah ihracatında yüzde 45 artış sağlandığını, şu anda Rusya’nın aldığı siparişlerin toplamının 54 milyar doları bulduğunu açıkladı. Uluslararası askeri-teknik işbirliği komisyonunun toplanısına başkanlık eden Putin, Rusya’nın silah ihracatındaki sürekli artış trendinin dördüncü yıla girdiğini ve yıllık 16 milyar dolara ulaştığını söyledi. Putin, Rusya’nın şu an “kendinden emin bir şekilde dünya silah pazarında ikinci sırada olduğunu (ilk sırada ABD var)” vurguladı. Yetkililer Rusya’nın yıllık ortalama ihracatının 15 miktar dolar seviyesini koruduğunu, 2018 yılı itbarıyle alınan toplam siparişlerin 55 milyar doları bulduğunu vurguluyor. Türkiye’nin de Rusya’da 2,5 milyar dolarlık bir kontratla S-400 füzeleri aldığı bildirilmişti. Bu rakam, Rusya’nın toplam sipariş portföyünün yaklaşık yüzde 5’ini oluşturuyor. SIPRI'nin verilerine göre Rusya, 2014-2018 yıllarında Hindistan, Çin ve Cezayir dahil 48 ülkeye silah ihraç etti.

TÜRKİYE SİLAH İHRACATINI EN ÇOK ARTIRAN ÜLKELERDEN

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) uluslararası silah ticareti trendi raporunu yayınladı. Buna göre küresel silah ticareti 2014-18 döneminde önceki dört yıla göre yüzde 7,8, 2004-2008 dönemine göreyse yüzde 23 yükseldi. Bu dönemde en büyük silah ihracatçıları sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya, Fransa, Almanya ve Çin oldu. ABD küresel silah ticaretinin yüzde 36'sını tek başına gerçekleştirirken, Rusya'nın payı yüzde 21 oldu. Bu ülkelerin bir önceki dönemde payları ise sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 27 idi. Bu dönemde ABD'nin tüm ihracatının yüzde 22'sini alan Suudi Arabistan en büyük müşteri olurken onu yüzde 7,7 ile Avustralya ve yüzde 6,7 ile Birleşik Arap Emirlikleri takip etti. Rusya'nın en büyük müşterileri ise Hindistan (%27), Çin (%14) ve Cezayir (%14) oldu. Bu süreçte ihracatını en fazla arttıran ülkelerden biri olan Türkiye'nin en önemli müşterisi yüzde 30'luk payla Birleşik Arap Emirlikleri olurken onu yüzde 23 ile Türkmenistan ve yüzde 10 ile Suudi Arabistan takip etti. Türkiye'nin savunma sanayi ithalatı ise bu dönemde yüzde 21 gerilerken küresel ticaretteki payı da yüzde 3,2'den yüzde 2,3'e geriledi. Bu dönemde en fazla ithalat sırasıyla ABD, İtalya ve İspanya'dan yapıldı.

SUUDİ ARABİSTAN TEK BAŞINDA TÜM DÜNYADA SATILAN SİLAHLARIN YÜZDE 12'SİNİ ALDı

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin savunma ihracatı küresel ticaretin yüzde 27'sini oluşturdu. Beş Batı Avrupa ülkesi Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya'nın küresel ticaretteki payı ise yüzde 23 oldu. 5 ülkenin dördü en çok Orta Doğu'da satışını arttırdı. Bu dönemde Fransa'nın ihracatı yüzde 261 yükselirken Almanya, İtalya ve İngiltere'nin ihracatları ise sırasıyla yüzde 125, 75 ve 30 oranında arttı. Dünya genelinde en yüksek ithalatı gerçekleştiren ülke Suudi Arabistan oldu. Körfez ülkesi tek başında tüm dünyada satılan silahların yüzde 12'sini aldı. Onu yüzde 9,5 payla Hindistan yüzde 5,1 ile Mısır takip etti.