• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kaşıkçı cinayeti  FAİLLER BELLİ  YARGILAMA MEÇHUL
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Birleşmiş Milletlerin (BM) Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik yayımladığı rapor geçtiğimiz günlerde açıklandı. Raporda, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın da aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir kanıtlar olduğuna işaret edilmişti. Ancak buna rağmen uluslararası kamuoyundan failleri yargılamaya yönelik herhangi bir adım atılmadı. Tam aksine ABD Başkanı Donald Trump söz konusu yargılamaya ilişkin, Suudilerle ticaret hacminin 450 milyar dolar olduğunu ve bu parayı Kaşıkçı için geri çeviremeyeceğini belirtti.

TRUMP: 450 MİLYAR DOLARI GERİ ÇEVİREMEM

ABD Başkanı Trump, Gazeteci Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan’ın İstanbul'daki Başkonsolosluğunda öldürülmesine ilişkin ülkesinin soruşturma açıp açmayacağına yönelik soruya, Suudilerle olan 450 milyar dolarlık ticareti hatırlatarak cevap verdi.

Amerikan televizyonu NBC'ye mülakat veren Trump, BM’nin Kaşıkçı cinayetine ilişkin FBI’ın soruşturma açması çağrısına ülkesinin uyup uymayacağına ilişkin soruya kaçamak yanıt verdi.

Kaşıkçı cinayetinin "zaten herkes tarafından derinlemesine araştırıldığını" savunan Trump, "İran bir günde birçok insanı öldürdü. Orta Doğu'daki diğer ülkeler saldırgan. Eğer Suudi Arabistan'a bakacaksanız, İran'a bakın, adını anmayacağım diğer ülkelere bakın ve neler olduğunu görün." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'ın ABD ile ticaret hacminin 450 milyar doları bulduğunu kaydeden Trump, "'Suudi Arabistan ile iş yapmak istemiyorum' diyecek kadar aptal değilim. Bu arada eğer Suudiler bizimle iş yapmazsa ne yapacaklar? Gidip Ruslar ya da Çinlilerle çalışacaklar." dedi.

BM KAŞIKÇI RAPORUNDA BİN SELMAN’I SUÇLAMIŞTI

BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard'ın yaptığı incelemeler sonrası hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde kamuoyuna sunulan raporda, Suudi Arabistan, Kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutulmuştu.

Raporda, Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın da aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir kanıtlar olduğuna işaret edilmişti.

Callamard, açıklamasında, "Türkiye'deki görevim sırasında toplanan deliller, Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan Devleti yetkilileri tarafından acımasızca ve önceden tasarlanmış cinayete kurban gittiğini gösteriyor." ifadesini kullanmıştı. 

Callamard ayrıca, "Kaşıkçı'nın öldürülmesi Suudi Arabistan devletinin sorumlu olduğu yargısız bir infazdır. Suudi Arabistan, diplomatik ayrıcalıkları suiistimal etmesinden dolayı Türk Hükümeti'nden özür dilemeli" demişti.

KİLİT İSİM KAHTANİ YARGILANMIYOR

BM’nin Kaşıkçı cinayetine ilişkin hazırladığı raporun en dikkat çeken detayı ise Suudi Arabistan'da bu cinayete ilişkin görülen davada, planın en önemli ismi Suud el-Kahtani’nin yargılanmaması.

BM raporunda Suudi’de yargılanan 11 kişinin isimleri de yer aldı. Ancak isimler arasında, cinayetin elebaşı ve Suudi Veliaht Prensi Bin Selman'ın eski danışmanı Kahtani ile infaz timindeki 6 kişinin adı görünmüyor. Raporda Başkonsolos Muhammed el-Uteybi’nin de adı yer almıyor.

Kahtani, cinayet skandalının patlak vermesi üzerine görevden alınmış ve yurt dışına çıkma yasağı getirilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da Kahtani hakkında ''tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme'' suçundan yakalama kararı çıkarmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir