• DOLAR 32.497
  • EURO 34.748
  • ALTIN 2496.63
  • ...
Android 10 Q güncellemesi alacak telefonlar belli oldu!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Android'in yeni sürümü Android 10 Q büyük bir merakla bekleniyor. Android Q, Android işletim sisteminin 17. sürümü olma özelliğini taşıyor. Ayrıca 10. büyük sürüm olarak da nitelendiriliyor. Google, 13 Mart'ta Android Q'nün ilk betasını Pixel telefonlar için yayınlamıştı. Son beta sürümü yani beta 4 ise 11 Haziran'da paylaşıldı. Android Q veya diğer adıyla Android 10, içerdiği birçok yenilikle Android telefonları baştan aşağı değiştirecek. Peki Android Q güncellemesini hangi telefonlar alacak? Samsung, Xiaomi, Huawei, Asus, Oppo, Sony, HTC, Nokia, LG gibi markaların hangi telefonlarına Android Q yüklenecek? Android 10 ne zaman çıkacak? Sizler için Android Q güncellemesini alacak olan telefonlar...
 
 Google yeni Android sürümünü en başta kendi telefonları olan Pixel serisi ve üreticilerin belirli modellerinde aylar boyunca test eder. Kısaca beta testi dediğimiz olan aşama gerçekleşir. Pixel telefonlar ve herhangi bir özel arayüz kullanmayan safkan Android işletim sistemine sahip telefonlar, yeni Android güncellemesinin final sürümünü ilk alan cihazlardır. Samsung, Huawei, Oppo, Xiaomi, Asus ve diğer markalar ise özel arayüzler, farklı özellikleri Android'e entegre ettiği için güncellemeyi kendi telefonlarına daha geç veriyor. Bu yüzden Android 10 Q çıktığında telefonunuza gelmesi biraz zaman alabilir.
 
ANDROID 10 Q NE ZAMAN ÇIKACAK?

Android 9 Pie'ın tam sürümü 6 Ağustos 2018'de yayınlandı. Eğer Google aynı zaman dilimine bağlı kalırsa, Android Q sürümünün, 5 Ağustos 2019'da çıkabileceği tahmin ediliyor. Android 10, Google'ın yeni cihazı Pixel 4'ün çıkmasından önce yayınlanacak. Diğer üreticilerin ise daha önce belirttiğimiz gibi özel arayüzler, farklı özellikler ve başka sebeplerle Android 10'u hazırlamaları gerekiyor. Bu da biraz zaman alabilir.

ÖNEMLİ NOT!

Bazı üreticiler Android Q güncellemesi için açıklamalar yapsa da, tarihler onaylanmış değil. Ayrıca üreticilerin güncelleme planlarında değişiklikler gerçekleşebilir. Üreticiler Android 10 güncellemesini beklenenden daha geç veya daha erken de yayınlayabilir. Güncellemeye yeni telefon modelleri eklenebilir veya çıkarılabilir. Bunu unutmamanızı tavsiye ederiz.

Lafı daha fazla uzatmadan, Android 10 Q güncellemesi alacak veya alması beklenen telefonlar listesine geçelim.

GOOGLE PIXEL

Google'ın kendi telefonları, Android güncellemeleri konusunda her zaman ön sırada yer alır. Zaten şu anda hali hazırda piyasada olan Pixel cihazlara Android 10 Q beta yüklenebiliyor. Pixel telefonlar Android Q'nun tam sürümü çıktığı gibi alacaktır. Tam sürümün ise ağustos ayının başında (5 Ağustos 2019) çıkması tahmin ediliyor.

-Piksel
-Piksel XL
-Piksel 2
-Piksel 2 XL
-Piksel 3
-Piksel 3 XL
-Piksel 3a
-Piksel 3a XL
 
ASUS

Asus, Android güncellemeleri konusunda en iyi isimlerden değil. Ancak eskisine göre güncellemeleri daha sıklıkla yayınlıyor. Yani şirket politikasında bir takım değişiklikler oldu. Şu anda Asus'un Android Q betada bir telefonu var. Asus, Zenfone 6'nın Android 10'a yükseltileceği konusunda söz verdi.

Güncelleme alacak telefonlar:

-Asus Zenfone 5Z
-Asus Zenfone 6
 
BLACKBERRY

BlackBerry güvenlik güncellemelerinin zirvesinde kalmayı başarsa da, telefon güncellemeleri konusunda yavaş kaldı. BlackBerry Key2'nin Android Q yolunda olduğunu doğruladı.

Güncelleme alacak telefonlar:

-BlackBerry Key2
 
ESSENTIAL

Essential , Android Q betasında yer alıyor. Android Pie'ın Pixel cihazlara gelmesinden bir gün sonra Essential Phone'a da güncelleme gelmişti. Bu yüzden Android 10 Q için de hızlı güncelleme bekleniyor.

-Essential Phone

HTC

Tayvanlı üretici HTC, Android Pie güncellemesini telefonlarına daha yeni vermeye başladı. Android 10'un HTC cihazlara geç geleceği yorumları yapılıyor.

HUAWEI

ABD ve Google ile aralarında olan problem yüzünden kendi işletim sistemi üzerine yoğunlaşan Huawei güncelleme alacak telefonları açıkladı. Halı hazırda iş ortaklarıyla çalışması için 2 aylık bir iş anlaşması daha olan Huawei, bu zamana kadar güncelleme alacak telefonları açıkladı.

-Huawei P30 Pro
-Huawei P30
-Huawei P30 Lite
-Huawei Mate 20 Pro
-Huawei Mate 20
-Huawei Mate 20X 5G
-Huawei P Smart 2019
-Huawei P Smart + 2019
-Huawei P Smart Z
-Huawei P20 Pro
-Huawei P20

HONOR

Honor yeni telefonlarıyla satış rekorları kırdı. Ama bununla birlikte şirket güncelleme konusunda çok fazla bir şey söylemedi. Honor'ın amiral gemisi cihazlarında Android Q ile EMUI olacağı tahmin ediliyor. Ancak güncelleme konusunda çok az bilgi var.

LG

Güney Koreli üretici LG'nin güncelleme konusunda performansı yavaş. Android Q beta programında LG G8 var. Bu yüzden makul bir süre içinde G8'in, Android Q'ya yükseltilmesi bekleniyor. Başka hangi LG cihaza Android 10 Q'nun geleceği belirsiz.

-LG G8

MOTOROLA

Motorola'nın telefonlarındaki Android işletim sistemi çok az özelleştirmeye sahip. Ham Android sürümü de diyebiliriz. Bu durum hızlı güncellemelerin de yolunu açıyor. Tabii ki Motorola işleri biraz yavaşlatırsa, güncellemeler hızlı olmaz. Şirket birkaç Android One cihaza sahip ve güncelleme sözü de verdi.

-Moto One
-Moto One Power
-Moto One Vision
-Moto G7
-Moto G7 Play
-Moto G7 Power
-Moto X4 Android One

NOKIA

Nokia güncellemeler konusunda en performanslı isimlerden birisi. Nokia cihazların çoğunda Android One kullanıyor ve birçok üreticiden önce cihazlarının büyük bölümünü Android 9 Pie'ya yükseltti. Android Q için de aynısı bekleniyor. Zaten Android Q beta programında Nokia 8.1 yer alıyor. Bu telefon güncellemeyi kısa sürede alacaktır.

-Nokia 9 PureView
-Nokia 8.1 
-Nokia 8 Sirocco
-Nokia 7.1
-Nokia 6.1
-Nokia 5.1
-Nokia 4.2
-Nokia 3.2
-Nokia 2.2

ONEPLUS

İşte güncellemelerde yine hızlı bir isim daha. OnePlus, yeni cihazlarını güncellemek için hızlı davranıyor, aynı zamanda eski telefonlara da geri dönüş sağlıyor.

-OnePlus 6
-OnePlus 6T
-OnePlus 7
-OnePlus 7 Pro

OPPO

Bilindiği üzere Oppo, Türkiye pazarına da yeni girdi. Birkaç modelini ülkemizde satışa çıkardı. Çinli şirket küresel pazarlar için yeni bir isim. Bu yüzden Androidgüncellemelerinde hızlı veya yavaş olduğu hakkında kesin bir şey demek zor. Ancak Reno'nun Android Q beta programında olduğunu ve bu telefonun güncellemeyi alacağını biliyoruz.

-Oppo Reno

REDMI

Bazı Redmi cihazların Android Q güncellemesi alacağı atılan tweet mesajıyla ortaya çıkmıştı.

Güncelleme alacak telefonlar:

-Redmi K20 Pro - 4. çeyrek 2019
-Redmi K20 - 4. çeyrek 2019
-Redmi Note 7 - 1. çeyrek 2020
-Redmi Note 7 Pro - 1. çeyrek 2020

SAMSUNG

Samsung Galaxy S11'e kadar belki de Android 10 Q güncellemesini Samsung'tan göremeyebiliriz. En azından bu yönde yapılan bir takım tahminler var. Bazı kaynaklar ise Samsung'un Android 10 güncellemesini ilk olarak Galaxy Note 10 için bu sene sonunda yayınlayabileceğini belirtiyor. Şu anda Samsung için kesin bir şeyler söylemek zor.

SONY

Sony, güncellemeler konusunda yavaş olan bir isim, ancak Android Q betada Xperia XZ3 yer alıyor. Bu iyi bir haber, Android Q yayınlandıktan kısa süre sonra XZ3'ün güncellemeyi alması bekleniyor.

-Sony Xperia XZ3

VIVO

Vivo'nun Android beta programında üç tane telefonu var. Bu telefonlar Android 10 Q'yu alacak.

-Vivo NEX S
-Vivo X27
-Vivo NEX A

XIAOMI

Xiaomi, Android Q beta programında iki farklı cihazla yer alıyor. Ayrıca Android One cihazlara sahip. Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde Xiaomi'nin güncelleme alacak telefonlarını içeren bir liste Twitter'da ortaya çıktı. Bu listede tarihler de yer alıyor.

-Xiaomi Mi 9 - 4. çeyrek 2019
-Xiaomi Mi 9 SE - 4. çeyrek 2019
-Xiaomi Mi 8 - 4. çeyrek 2019
-Xiaomi Mi 8 Pro - 4. çeyrek 2019
-Xiaomi Mi 8 Explorer Edition - 4. çeyrek 2019
-Xiaomi Mi MIX 2S - 4. çeyrek 2019
-Xiaomi Mi MIX 3 - 4. çeyrek 2019
-Xiaomi Mi MIX 3 5G - 4. çeyrek 2019
-Xiaomi Mi A2
-Xiaomi Mi A2 Lite
-Pocophone F1

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir