• DOLAR 32.318
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2300.388
  • ...
Dışişlerinden Dünya Mülteciler Günü mesajı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, uluslararası toplumun mülteciler konusunda üzerine düşeni yeterince yapmadığını belirtti.

Açıklamada, "Dünyada, çatışmalar, doğal afetler ve insan hakları ihlalleri gibi nedenlerle yerlerinden edilmiş insanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu kişilerin önemli bir bölümü hayatlarını kaybetmekte, çok güç koşullarda yaşamlarını sürdürmekte ve sınıraşan örgütlü suç şebekelerinin hedefi haline gelmektedir." denildi.

Türkiye olarak 4 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu insanların onurlu bir şekilde yaşayabilmeleri için gerekli imkanların sağlanmasının, yurtlarına güvenli şekilde geri dönmelerini temin edecek koşulların oluşturulmasının ve iltica etmelerine neden olan sorunların çözülmesinin uluslararası toplumun ortak görevi olduğuna inanıyoruz. Öte yandan, uluslararası toplumun bu konuda üzerine düşeni yeterince yapmadığını da görüyoruz. Ev sahibi ülkeleri ve toplumları ekonomik ve kültürel olarak zenginleştiren bu insanlara yönelik yabancı düşmanlığının, ırkçılığın ve ayrımcılığın da arttığına üzülerek tanık oluyoruz.

Tarihi boyunca ihtiyaç sahibi insanlara sınırlarını açan ülkemiz, topraklarına sığınan yaklaşık 4 milyon kişiye en iyi şekilde evsahipliği yapmaktadır. Bugün sağlık, eğitim ve istihdam olanaklarına erişim başta olmak üzere, pek çok alanda bu kişilere sağladığımız hizmetler uluslararası topluma yol gösterici niteliktedir."

Türkiye'nin mültecilerin haklarının iyileştirilmesi için uluslararası platformlarda da etkin rol oynadığı belirtilen açıklamada, "Bu çerçevede, 17 Aralık 2018 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen, hazırlıklarına aktif katkı sağladığımız Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakata uygulama aşamasında da destek vermeyi sürdüreceğiz. Türkiye, konuya verdiği önemin bir göstergesi olarak, bu Mutabakat çerçevesinde 17-18 Aralık 2019 tarihlerinde Cenevre’de yapılacak olan Küresel Mülteci Forumuna eş-başkanlık yapacaktır. Tüm ülkeleri ve paydaşları şimdiden Foruma en üst düzeyde katılmaya ve Forumda mültecilere yönelik kaydadeğer taahhütler açıklamaya davet ediyoruz." denildi.

Açıklamanın sonunda şunlar kaydedildi: "20 Haziran Dünya Mülteciler Gününün dünyadaki tüm mültecilerin ve sığınmacıların yaşam koşullarının iyileştirilmesine ve adil yük ve sorumluluk paylaşımı çerçevesinde uluslararası toplumun bu kişilerle ve onlara evsahipliği yapan ülkelerle daha etkin şekilde dayanışma göstermesine vesile olmasını diliyoruz." (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir