• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
​Siirt'te Uluslararası El-Cezeri İnovasyon ve Proje yarışması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Siirt Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde düzenlenen "4'ncü Uluslararası El Cezeri İnovasyon Günleri"nde sergilenen, 4 farklı kategoride yaklaşık 50 öğrencinin hazırladığı projeler yarıştı.

Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı El Cezeri Sibernetik ve Robotik Laboratuvarı Koordinatörü Doç. Dr. Musa Ataş, öğrencilerin yarıştığı projelerin en önemlileri arasında Esansiyel Tremor (el titremesi) hastalığında erken teşhis koymak için leap motion adlı cihaz ve eğitim amaçlı tasarlanan interaktif kum havuzu denilen projeler olduğuna dikkat çekti.

"Etkinlikte sergilediğimiz projeler birinden değerli projelerdir"

Bu yıl "4'ncü Uluslararası El Cezeri İnovasyon Günleri" etkinliğini düzenlediklerini belirten Ataş, "El Cezeri ve İnovasyon pazarı bölgemizde inovatif fikirleri olan öğrencileri daha bir üst sınıfa taşıyabilmek adına kendi buldukları ürünleri sergileme ve teşhir etme imkânı sunuyor. Aynı zamanda da akademik çalışmalar da desteklenmiş oluyor. Şu ana kadar 32'ye yakın projemiz başvuruda bulundu ve bu projelerin 28-29'u şu anda teşhir ediliyor. Bu projeler arasında önemli gördüğüm el titremesi hastalığında erken teşhis koymak için tasarlanan leap motion adlı cihaz ve interaktif kum havuzu dediğimiz bir projedir. Bu havuz da özellikle işin eğitim boyutu yüksek olan bir projedir. Etkinlikte sergilediğimiz projelerin büyük çoğunluğu birbirinden değerli projelerdir." dedi.

50'ye yakın öğrenciye ait 4 farklı kategoride 32 projenin sergilediğini ifade eden Ataş, başarılı öğrencilere belge verileceğini ve gelecek yıl da ise maddi destek bulmaları durumunda ise maddi ödüllerin de verileceğini kaydetti.

"Etkinliğimize katılım oldukça iyi ve etkinlik ilgi gördü." diyen Ataş, "Batman'dan da katılım var. Aslında Siirt'e yakın üniversitelerin bu etkinliğe katılım sağlamalarını istiyoruz. Belki de diğer illerden prototiplerin taşınamaması ve yaşanan zorlukları yüzünden gelemediler. Bu tür etkinlikler özellikle Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin projelerini sergilemek ve değerlendirme hakemlerimizin yönlendirmeleri ile desteklerini alarak daha büyük projelere imza atmak gibi imkânlara sahip olacaklardır." diye konuştu.

Görme engelliler için akıllı baston

Görme engelliler için akıllı baston yaptığını ifade den Siirt Üniversitesi Elektik ve Elektronik Mühendislik Bölümü 4'ncü sınıf öğrencilerinden Mehmet Yıldırım, "Akıllı baston sayesinde görme engelliler 150 santimetreye kadar karşısına çıkacak engelleri tanıyarak ona göre hareket etmelerini sağlayacaklar. 1,5 metreye kadar bir engelle karşılaşıldığında öterek haber verecek ve ilerledikçe engelle aramızdaki mesafenin kaç santimetreye kadar düştüğünü söyleyebilecek. Ve son olarak bu cihazı GPS olarak da kullanmayı da hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Kızıl ötesi kullanılarak dokunmatik alan sunabilen bir çerçeve tasarladık"

Yüksek lisans yapmak için Suriye'den geldiğini belirten Siirt Üniversitesi 4'ncü sınıf öğrencisi Hasan Naser, "Projemin adı dokunmatik çerçeve. Daha doğrusu akıllı çerçeve. Bu akıllı çerçeve ile herhangi bir ekrana veya herhangi bir yüzeye taktığınız zaman o ekran dokunmatik bir özellik eklenmiş oluyor. Bu projenin en avantajlı tarafı düşük bir maliyete sahip olmasıdır. Günümüzde kullandığımız bütün dokunmatik ekranlar yüksek maliyetle elde edilmektedir ve çok masraflıdır. Bu nedenle bu projede kızıl ötesi kullanılarak dokunmatik alan sunabilen bir çerçeve tasarladık. Bu sadece ekranlar için değil okullarda akılı tahta olarak da kullanılabilir." şeklinde konuştu.

"Maden kazalarında yaşanabilecek kazalarda erken önlem almayı hedefledik"

Maden kazalarında yaşanabilecek kazalarda erken önlem alabilmek amacıyla konum takip sistemiyle ilgili proje tasarladığını belirten Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisi Orhan Kızıl, "Yapmış olduğum proje kapalı ortamlarda GPS bağlantılarının başarılı bir şekilde çalışmamasından dolayı ve konum takibi yapılamadığı için böyle bir çalışma yürüttüm. Bu işin daha özgün yapılabilmesi için Aurduino tabanlı düşük maliyetli bir sensör kullandım. Yürütmüş olduğum proje Türkiye'de herhangi bir girişimde bulunulmamıştır ve özgünlüğü budur. Daha düşük maliyetli yapmış olduğum bir çalışmadır." dedi.

Uluslararası El- Cezeri İnovasyon Günleri kapsamında yapılan proje yarışmalarında dereceye giren yarışmacılara ödüllerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi. (Murat Orhan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri