• DOLAR 32.586
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2426.745
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Çiftçilerin üretmiş olduğu buğdayların tarlaya dökülmesini engellemek amacıyla, buğday biçimi için yurdun çeşitli illerinden Siirt’e gelen biçerdöverler, Siirt Tarım İl Müdürlüğünün oluşturmuş olduğu teknik ekipler tarafından kontrol ediyor.

2019 yılı hasat sezonu devam ederken ekili alanlarda çalışan biçerdöverlerin dane kayıplarının önlenmesi amacıyla sürekli kontrol edildiğini ifade eden Bitki Sağlı Şube Müdürü Abdusselam Ertaş, köyde dane kaybını yüzde 2 oranının altına düşürmek için çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Ertaş, “Şu anda buğday hasadı yapan Pınarova köyünde bulunuyoruz. Bu sene biçerdöver kontrolleri ile ilgili 2019/1 sayılı valilik genel emri çıkardık. Ekiplerimiz hem merkez hem de Kurtalan ilçesinde biçerdöver kontrollerinde bulunuyorlar. Şu anda yağışlardan dolayı buğday da azda olsa bir verim kaybı var ama genel olarak durumlar iyi.” diye konuştu.

"Çiftçilerimizin herhangi bir mağduriyetle karşılaşmaması için kontroller başlamıştır"

Konuyla ilgili olarak Siirt Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “İlimiz genelinde hasat yapan biçerdöverlerin dane ve sap kayıplarını kontrol eden ekiplerimiz, hububat hasadı döneminde çiftçilerimizin herhangi bir mağduriyetle karşılaşmaması için kontrollerine başlamışlardır. Yapılan kontrollerde biçerdöver operatörlerinin belgeli olup olmadığı, biçim yüksekliği, dane döküm durumu, ayarlarının tam olup olmadığı denetlenmektedir. Yapılan denetlemelerde ayrıca ortalama verime ilişkin bilgilerle biçerdöver sahibi, operatörü ve tarla sahibi hakkında kişisel bilgiler hasat denetim formuyla kayıt altına alınmaktadır’’ denildi.

En uygun yükseklikte biçim yapılması hususunda biçerdöver operatörleri uyarıldı

Anız yangınlarına engellemek ve doğal dengenin korunması amacıyla en uygun yükseklikte biçim yapılması hususunda biçerdöver operatörleri uyarıldığı belirtilen açıklamada, “Yapılan kontroller sırasında dane kaybını azaltmanın yansıra, samanın hayvan yemi olarak kullanılması ve tarla ürün durumu ile arazinin yapısına göre anızın yakılmasına meydan verilmeyecek. Ayrıca üreticilere anız yakılması halinde toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının bozulacağı, çevre kirlenmesine yol açacağı konularında bilgilendirme yapılarak anız yakılmaması konusunda da uyarıların yapıldı." İfadelerine yer verildi. (Murat Orhan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız