• DOLAR 32.567
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2503.407
  • ...
Çin ABD'ye rağmen İran'dan ithalata 'tam gaz' devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin, ABD'nin yaptırımlarına rağmen İran'dan sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ithaline devam ediyor.

Bloomberg'in tanker izleme verilerine dayandırdığı habere göre, Çin'in enerji şirketleri ABD yaptırımlarına ve Washington'la ticaret savaşına karşın İran'dan LPG ithalini sürdürüyor.

Pekin, Washington yönetiminin Çin ürünlerine ek gümrük tarifeleri uygulamasına karşılık geçen yıl ağustosta ABD'den alınan gaz ürünlerine yüzde 25 ek gümrük vergisi getirmeden önce LPG ihtiyacının beşte birini ABD'den ithal ediyordu.

Pekin ile Washington arasındaki ticaret gerilimi sonrasında Çinli enerji şirketleri LPG için İran'a yöneldi. Çin nisan ayında LPG ihtiyacının üçte birini İran'dan karşıladı.

Paris merkezli enerji araştırma şirketi Kypler SAS'ın tanker izleme verilerine göre de ABD'nin 2 Mayıs'ta İran'a petrol yaptırımlarından muafiyetleri kaldırmasından sonra da Çin, İran'dan LPG almaya devam etti.

İran'dan mayıs ve haziran aylarında LPG yüklü en az 4 süper tanker Çin'e sevk edildi.

Kypler SAS'ın analistlerinden Ilya Niklyaev, İran'da yüklenen tankerlerin çeşitli yöntemlerle izlerini kaybettirmeye çalıştığına dikkati çekerek, "Vericilerini kapatıyorlar, kasıtlı olarak yanlış varış yeri gösteriyorlar ve yüklerini Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait limanlardan almış gibi gösteriyorlar." dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir