• DOLAR 32.392
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2326.9
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep Ticaret Odası ile Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası ile İspanya'daki Sevilla Ticaret Odası'nın "Gaziantep-AB Ticari Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi" kapsamında kurulan "İhracat ve Ticari İstihbarat Birimi" düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Gaziantep'i en fazla ihracat yapan 4'üncü il yapmayı hedefleyen Gaziantep Ticaret Odası, start verdiği yeni projesi ile dinamik ve güvenli ihracat "Dış Ticaret İstihbarat Birimi" kurdu. Kurulan birimin, bölge ihracatçısına pazar, rakip ve müşteri istihbaratı olmak üzere ihracatçılara 3 adımda güvenli ihracat için rehberlik edeceği belirtildi.

Söz konusu projede Adıyaman Sanayi ve Ticaret Odası ile İspanya'nın Sevilla Ticaret Odası Gaziantep Ticaret Odası'na yol arkadaşlığı yapacağı, proje çerçevesinde 177 bin Euro bütçe ile desteklenen proje ile başta Gaziantep ve Adıyaman olmak üzere bölge ihracatçısına güvenli ve sürdürülebilir dış ticaret desteği verileceği bildirildi.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Oditoryumu'nda düzenlenen basın toplantısında "Gaziantep-AB Ticari Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi" kapsamında kurulan "İhracat ve Ticari İstihbarat Birimi" ile ilgili bilgi veren GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, hedeflerinin bölgede bir sinerji oluşturarak kalkınmak olduğunu söyledi.

Yıldırım, "Biliyorsunuz Oda olarak vizyonumuz; 2023 yılında Gaziantep'in ülke ekonomisinde ilk dört ilden biri olmasına öncülük etmek. Tüm projelerimizi bu vizyona ulaşmak hedefiyle kurguluyoruz ve ihracatta dördüncülük hedeflerken aynı zamanda katma değeri yüksek, sürdürülebilir, dinamik ve güvenli ihracat da olsun istiyoruz." dedi.

"Önemli olan bilgiyi yorumlamak ve kullanmaktır"

Günümüzde bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğunu ifade eden Yıldırım, "Ancak önemli olan ise bilgiyi yorumlamak ve kullanmaktır. Günümüzde bir tuşla istemediğiniz kadar çok veriye, bilgiye ulaşabilirsiniz. Ancak bu bilgilerin hangisi doğru, hangisi işinize yarar bunları bilmiyorsanız bir anlam ifade etmiyor. O nedenle 'veriyi ve bilgiyi yorumlamada ihracatçımızın koçu olacağız' diyoruz. Bunun için de Adıyaman odamızla birlikte 'Türkiye-AB Ticari Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi' kapsamında bölge ihracatçısı için güvenli ve dinamik bir ihracat sistemi kuruyoruz. Bu sistemin bir benzerini uygulayan Sevilla Ticaret Odası'nın da tecrübelerinden yararlanacağız." ifadelerini kullandı.

"Birim ilk önce 40 pilot işletmeye hizmet verecek"

Birimin bölge ticaretine yeni bir soluk getireceğini belirten Yıldırım, verilecek hizmetleri şöyle açıkladı:

"Sistem kapsamında pazar, rakip ve müşteri istihbaratı olmak üzere ihracatçılara 3 adımda güvenli ihracat için rehberlik edilecek. Birçok uluslararası veri tabanına üye olacağız. İhracatçımıza bilimsel analizlerle nokta atışı yaptıracağız. Gaziantep ve Adıyaman'daki ihracatçı firmalara danışmanlık ve dış ticaret istihbaratı alanında rehberlik edecek birim ilk önce 40 pilot işletmeye hizmet verecek. 14 ay sonra yani proje süresi bitince bu hizmetler odanın kaynakları ile sunulmaya devam edilecek."

Yıldırım'ın ardından proje hakkında açıklamalarda bulunan Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu da günümüz dünyasında ciddi bir rekabet olduğunu ve küresel pazarda var olabilmek için böyle projelere ihtiyaç duyduklarını belirtti.

"Ekonomik sıkıntıları atlatmak için bu tarz projelere ihtiyacımız var"

Uslu, "Bu projenin sürdürülebilir olması için Gaziantep Ticaret Odası, İspanya'nın Sevilla Ticaret Odası ile elimizden gelen her şeyi yapacağız. Ülkemizin ekonomik sıkıntılarını atlatmak için bu tarz projelere ihtiyacımız var. Kazan kazan felsefesiyle 3 oda yeni pazarlara açılacağız, üyelerimize rehberlik edecek, kent ekonomilerimizi çok daha iyi seviyelere getirmek için çabalayacağız." dedi.

"Tek bir amaç için hareket edeceğiz"

Sevilla Ticaret Odası Uluslararası İlişkiler Birim Koordinatörü Manuel Montoya ise "Biz, 3 kardeş oda olarak tek bir amaç için hareket edeceğiz. Kısa vadede ihracat ve dış ticaret potansiyelimizi arttıracak, uzun vadedeyse uzak pazarlara, yeni pazarlara birlikte gireceğiz. İhracatımızı arttırmak için tüm bilgi birikimlerimizi, tecrübelerimizi karşılıklı olarak paylaşacak ve ikili iş görüşmeleriyle iş adamlarımıza destek vereceğiz." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız