• DOLAR 32.538
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2433.102
  • ...
Diyarbakır`da Okuyucu Kitlesi Artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Her geçen gün artan kitap okuma alışkanlığını Diyarbakır`daki İslami kitapevlerine sorduk. İlke Haber Ajansı`na değerlendirmelerde bulunan kitapevi işletmecileri özellikle genç neslin kitaplara olan yoğun ilgisinden söz ettiler.

 

Her Geçen Gün Okuyucu Sayısı Artıyor
Genelde genç neslin akide kategorisindeki kitaplara yöneldiğini söyleyen Dua Kitapevi çalışanı Ömer Sayın, \"Kitapevinde 4 yıldır çalışmaktayım. 4 yıldan bu yana okuyucuyu üzerinde gördüğüm, genelde genç neslin akide kitaplarına yönelmesidir. Her geçen gün okuyucu sayısının arttığını gözlemlemekteyim. Gençlerin özellikle akidevi kitaplara ilgi duyması bizi de memnun etmektedir\" dedi.

 

Okuyucunun özellikle okuduğu kitapların Şeytandan Korunma Yolu, İman ve Salih Amel isimli kitaplar olduğunu söyleyen Sayın, \"Kitap okumaya yeni başlayan okuyucular ise daha çok roman türü tercih etmekte. Bizim bu gençlere tavsiye ettiğimiz kitapların başında ise Dua Yayıncılıktan çıkan Akıbet adlı roman geliyor\" ifadelerini kullandı.

 

Kitap okumanın öneminin anlatılması konusunda STK ve âlimlere büyük görevlerin düştüğünü belirten Sayın, \"Geçmiş ile günümüzü karşılaştırdığımda şimdi hem okuyucu hem de kitap çeşitliliğinin arttığını görmekteyiz ve umuyoruz ki her geçen gün bu artış devam eder. Tabi biz bunları görünce azmimizden bir şey eksilmemeli. Özellikle bu konuda İslami duyarlılığı olan STK`lar, alimler, mollalar ve okumuş herkesin kitapların dost olduğunu ve ilk inen ayetin de okuma üzerine olduğunu herkese öğretip tavsiye etmeleridir\" şeklinde konuştu.

 

7`den 70`e Herkes Okumaya Meyletmiştir
8 yıldan bu yana İnzar Kitapevi`ni işleten Recep Özkişi, daha çok gençlerin okumaya yönelik azimlerinin olduğunu ifade ederek, \"Yayınevi yetkililerinin açıklamaları ile bölgemizin en fazla okur kitlesine sahip olduğunu öğreniyoruz. Bu durum bir nevi Türkiye`deki yayınevlerini ayakta tutan yerin bölgemiz olduğunu gösteriyor. 7`den 70`e herkes okumaya meyletmiştir. Bunun sebebi de bilgi çağının etkili olmasıdır. İnsanımız artık okumadan hiçbir şey öğrenemeyeceklerini ve hiçbir şey yapamayacakları şuuruna varmıştır. Elhamdülillah okuma ile birlikte insanımızın kültür seviyesi yükselmiştir\" dedi.

 

Her şeyin kaynağından, doğru okunması ve doğru değerlendirilmesi gerektiğini, aksi takdirde ilacın zehire dönüşebileceği uyarısında bulunan Özkişi, \"Genelde bayanlar romanlara yöneliyor. Bu romanlardan en fazla Emine Şenlikoğlu`nun romanları tercih ediliyor. Bunun dışında üniversite gençliği özellikle akideye yönelik kitaplar ile tefsir ve siyer kitaplarını okuyor. Her okuyucu kitlesi kendi seviyesine göre bulunduğu konumuna göre kendine kitap seçiyor. Kitaplar arasında Kur`an-ı Kerim`in ayrı bir yeri vardır. Malumunuz olduğu üzere yapılan anketlerde dünyada en fazla okunan kitap Kur`an-ı Kerim`dir\" ifadelerine yer verdi.

 

Kitapevinde içeriye giren bir okura ilk tavsiye edilecek olan kitabın Peygamber Efendimizin hayatı ile ilgili kitaplar olduğunu söyleyen Özkişi, gençlere tavsiyelerde bulunarak, \"Kitap fiyatları makul ve herkesimin bütçesine uygundur. Ama buna rağmen kitapevleri fiyatlarda biraz indirime gitmelidir. Bilenle bilmeyen bir olmadığı gibi karanlık ile aydınlık da bir olmaz. Kanaatimce görsel medya internet ve televizyon, gençlerin okumaları önünde bir engeldir. Tavsiyem internet ve televizyon üzerinde boş vakit geçirmesinler. Çünkü kurtuluşumuz okuyan gençlerin elindedir\" şeklinde konuştu.

 

Asıl Amacımız, Topluma Hizmettir
Amaçlarının topluma hizmet olduğunu söyleyen Ümmet Kitapevi çalışanı Süleyman Sorguç da, \"Okuyucu kitlemizde her kesim insan bulunmakta ama özellikle 20 ile 35 yaş arası okuyucu kitlemiz fazla. Bunların tercihi de ağırlıklı olarak tevhidi düşünce türünden kitaplardır. En fazla sattığımız kitaplar arasında, Mevdudi`nin Kuran`a göre 4 Terim ve Seyyid Kutup`un Yoldaki İşaretler adlı kitapları var\" dedi.

 

Okuyucu sayısının her geçen gün artmakta olduğunu ifade eden Sorguç, \"Bu artış sadece Diyarbakır`da değil, ülke genelinde görülmektedir. Bunun nedeni ise özellikle İslami camiaların kitapevleri açma sayısında ki artışın yüksek olmasıdır. Kitap okuma sayısını daha fazla artırmak için, öncelikle kitap okumanın sevdirilmesi lazım, ilk verilecek kitabın okuyucunun anlayabileceği, onun ruh halini yansıtabilecek onda merak duygusu uyandırabilecek şekilde titizlikle seçilmesi gerekir\" ifadelerini kullandı.

 

Sorguç son olarak, \"Ortamın bataklık içinde olduğu göz önünde bulundurularak gençleri küçük yaştan başlayarak eğitmeli ve daha fazla üzerlerinde durulmalıdır. İslami bir toplumun, İslami bir yaşantının var olabilmesi için daha fazla çalışılması gerekir\" şeklinde konuştu.

 

Üniversiteli Gençlerden Yoğun İlgi Var
Sekiz yıldır Uhuvvet Kitapevi`ni işleten Abdurrahman Yılmaz ise, \"Bu yıllar zarfında bayağı bir satış yaptığımızı düşünüyorum. En çok sattığımız kitaplar arasında tefsir kategorisinde Seyyid Kutup`un Fizilalil Kuran isimli eseri, siyer kategorisinde Salih Suruç`un Peygamberimizin Hayatı isimli eseri, roman kategorisinde ise en çok sattığımız Dua Yayıncılıktan çıkan Akıbet isimli eserdir\" dedi.

 

Üniversiteli gençler tarafından kitaplara yoğun bir ilginin olduğunu ifade eden Yılmaz, \"Öğrenciler özellikle fikir kitaplarına ilgi gösteriyorlar. Bu konuda kendilerine daha çok okumalarını tavsiye ediyorum. Okumanın faydasını her şekilde görüyorlar. İnşallah okuma alışkanlığını bu şekilde devam ettirirler\" şeklinde konuştu. (Osman İçli, Emrullah Araz, M.Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir